Στο χείλος του γκρεμού η ΣΑΖ

Αντιμέτωπη με το λουκέτο βρίσκεται η “Συνεταιριστική Αυτοδιοικητική Ζακύνθου” (ΣΑΖ Α.Ε.), στην οποία βασικοί μέτοχοι είναι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακυνθίων, όπου θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρία.
Στην αίθουσα συνεδριάσεων του σώματος, το “παρών” έδωσαν ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής της ΣΑΖ, Κώστας Καποδίστριας και Μαρίνος Κούτσης, αντίστοιχα, που αναφέρθηκαν στην τραγική κατάσταση της τελευταίας, τόσο στον οικονομικό τομέα όπου δεν έχουν υπογραφεί εδώ και 18 μήνες μεγάλες συμβάσεις με το δημόσιο (για κάλυψη λειτουργικών αναγκών), όσο και στα ζητήματα του προσωπικού, αφού απολύονται οι έξι εργαζόμενοι στο χώρο, λόγω ολοκλήρωσης των συμβάσεων τους.
Οι τελευταίοι, με έγγραφό τους προς τους ΟΤΑ, τους Συνδέσμους, τον Βουλευτή, το Επιμελητήριο, την ΕΑΣΖ και τις Ενώσεις βιοκαλλιεργητών και γεωτεχνικών, αναφέρονται στην τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει, σημειώνοντας ότι τους οφείλονται δεδουλευμένα από τον Αύγουστο και συνεχίζουν να εργάζονται, ενώ λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με το μέλλον της εταιρίας, διακινδυνεύονται πόροι 6.000.000€ ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Leader), που έχουν κατοχυρωθεί για τη Ζάκυνθο.
Επιπλέον, οι έξι εργαζόμενοι ζητούν να διατηρηθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας, στελεχωμένες με το υφιστάμενο προσωπικό, να ασκηθεί πίεση από τους αιρετούς προς το Υπουργείο για την υλοποίηση του “Leader”, με αύξηση του ποσού για τεχνική στήριξη, καθώς και να ληφθούν υπ’ όψη οι επερχόμενες διοικητικές αλλαγές και η αναγκαιότητα συνέχισης ύπαρξης της ΣΑΖ.

Σε μια κλωστή…
Στην αναφορά του προς το σώμα, ο πρόεδρος της εταιρίας, επεσήμανε πως δεν τοποθετείται ως “εργατοπατέρας” για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι, ζήτησε όμως, τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη συνέχιση ύπαρξης της ΣΑΖ, βάση και όσων η τελευταία έχει προσφέρει, όπως είπε, στο νησί.
Ο διευθυντής, στάθηκε στην προσφορά της ΣΑΖ, λέγοντας πως πέτυχε σπουδαία πράγματα, όπως ότι διαχειρίστηκε υποδειγματικά μεγάλα ποσά, υλοποίησε δράσεις στην Κεφαλλονιά και είχε επιτελικό έργο σε μια σειρά παρεμβάσεις. Σημείωσε πως παρά τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τον Δήμο Αλυκών, άλλους ΟΤΑ και την ΕΑΣΖ, τα μεγάλα έργα της εταιρίας, υλοποιούνται με τις συμβάσεις με το δημόσιο, επισημαίνοντας ότι εδώ και 18 μήνες κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.
Χαρακτήρισε αρκετά δύσκολο το 5μηνο ως τον Μάιο, όπου αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων με το δημόσιο. Δήλωσε επίσης, πως δεν μπορεί να πλήττεται η ΣΑΖ, από τον νόμο που αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο εφόσον δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτό και πρόκειται για εταιρία ιδιωτικού δικαίου με μετόχους φορείς του δημοσίου (Δήμους, Νομαρχία). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπάλληλοι της τελευταίας εργάζονταν με ελαστικές σχέσεις, ενώ ο κ. Μαρίνος ζήτησε τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε μόνιμες ή αορίστου χρόνου.


Η στάση του Δήμου
Λύση στο πρόβλημα με πολιτική πίεση προς τους αρμόδιους πολιτικούς φορείς, ζήτησε ο Δήμαρχος, Διονύσης Ακτύπης, κατακρίνοντας το Δ.Σ. της εταιρίας, ότι δεν ενημέρωσε τους φορείς της Τ.Α. για την κατάσταση. Όπως είπε, οι τοπικές Αρχές κατάλαβαν τι συμβαίνει από το έγγραφο των εργαζομένων και πρότεινε παράταση της λειτουργίας της ΣΑΖ ως το καλοκαίρι, έως ότου διαπιστωθεί τι θα γίνει με τις εκταμιεύσεις των χρημάτων από το δημόσιο.
Αναφέρθηκε και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου που εκτελείται από τη ΣΑΖ, λέγοντας πως καθυστερεί, αν και ότι γι’ αυτό τον σκοπό δαπανήθηκαν 45.000€. Στις επισημάνσεις του κ. Ακτύπη, τόσο από τον πρόεδρο όσο και από τον διευθυντή, έγινε αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρία.
Ως υπόθεση που δεν αφορά μόνο το Δ.Σ. της ΣΑΖ, χαρακτήρισε τα προβλήματα, ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Στάθης Μπετίνηςε, λέγοντας ότι σοβαρή ευθύνη για την κατάσταση έχουν οι μέτοχοι και ιδιαίτερα ο Ζακυνθίων, εφόσον διατηρεί μεγάλο μετοχικό κεφάλαιο. Ζήτησε επίσης, να προηγηθεί των όποιων αποφάσεων του Δ.Σ. της ΣΑΖ, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τη στάση που θα έχει ο εκπρόσωπος του Δήμου σ’ αυτό.
Τελικά αποφασίστηκε να δοθεί 5μηνη παράταση στη λειτουργία της επιχείρησης και να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αντίδρασης, τόσο για την υπογραφή των συμβάσεων με το δημόσιο, όσο και για την παραμονή του προσωπικού στις θέσεις εργασίας του.