Από σαράντα… κύματα οι προσλήψεις για τους παιδικούς σταθμούς

Το θέμα της λειτουργίας των παιδικών σταθμών του Δήμου Ζακυνθίων και του προσωπικού που εργάζεται σ’ αυτούς, απασχόλησε για ακόμη μία φορά συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή τον προγραμματισμό έκτακτων προσλήψεων και της προθεσμίας που έθεσε το αρμόδιο Υπουργείο για την κατάθεση του αιτήματος στην Περιφέρεια.
Ουσιαστικά, αναδείχθηκαν ξανά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους συγκεκριμένους χώρους, η αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας των σταθμών προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες κάθε φορά ανάγκες, καθώς και η ελλιπής χρηματοδότησή τους.
Ταυτόχρονα, υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ πλειοψηφίας και μείζονος μειοψηφίας, για ανούσια ωστόσο ζητήματα, όπως αν θα έπρεπε νωρίτερα να υπάρξει τροποποίηση του Οργανισμού των σταθμών και υπό ποιές προϋποθέσεις καταγράφονται οι ανάγκες σε προσωπικό, ενώ θέση πήρε και το σωματείο των μονίμων υπαλλήλων που δια στόματος της προέδρου του, Κούλας Καρυδάκη, που δήλωσε πως σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν είναι σίγουρο ότι θα προσληφθούν ξανά στις ίδιες θέσεις οι ίδιοι εργαζόμενοι…
Ο Δήμαρχος Διονύσης Ακτύπης, χαρακτήρισε πολύ σύντομο το διάστημα που δόθηκε από την πλευρά των αρμόδιων Υπουργείων, για τον ορισμό του αριθμού των εργαζομένων και την πλήρη καταγραφή των αναγκών. Σημείωσε ότι ο Δήμος δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα έλλειψης υπαλλήλων και στάθηκε στους σταθμούς, λέγοντας ότι διαφωνεί με τις συμβάσεις έργου που απασχολούνται 28 εργαζόμενοι, προτείνοντας την υπογραφή κατ’ αρχήν συμβάσεων ορισμένου χρόνου για όλους και εν συνεχεία, την μονιμοποίηση μέσω των απαραίτητων διαδικασιών.
Επανέλαβε πως ο Δήμος χρηματοδοτείται από την Πολιτεία για τους 3 από τους 5 σταθμούς, επεσήμανε όμως ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία όλων και να υπάρξει τροποποίηση του Οργανισμού τους, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που θα δημιουργηθούν με τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας.
Για τους 28, είπε ότι θα ζητηθεί η πρόσληψή τους μέσω ΑΣΕΠ με 11μηνες συμβάσεις, προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο της σχολικής περιόδου. Στις βολές της μειοψηφίας ότι δεν υπήρξε προγραμματισμός των προσλήψεων, ούτε σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. των σταθμών, ο κ. Ακτύπης υποστήριξε ότι από ιδρύσεως του Οργανισμού τους, ξεκίνησαν και συνεχίστηκαν τα ίδια λάθη.
“Όταν προγραμμάτιζαν τις προσλήψεις, δεν φρόντισαν να καλύψουν τις κενές θέσεις όπως θα έπρεπε. Μετέφεραν προσωπικό από άλλες Υπηρεσίες στο συγκεκριμένο χώρο με αποτέλεσμα η συγκρότηση του νέου οργανογράμματος των παιδικών σταθμών να πραγματοποιείται από υπαλλήλους του Δήμου”, επεσήμανε, λέγοντας ότι “πληρώνει” λάθη και παραλήψεις του συνδυασμού του, καθώς και γεγονότα της προηγούμενης 4ετίας.
Ο κ. Μπετίνης, ζήτησε τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου των παιδικών σταθμών, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να στέλνει εκπρόθεσμη απόφαση στην Περιφέρεια. Μίλησε δε, για λειψό προγραμματισμό, εφόσον όπως είπε, στη συνεδρίαση δεν κατατέθηκε πρόταση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες για τα υπόλοιπα άτομα που θα ζητήσει ο Δήμος (10 εργάτες πεζής καθαριότητας, 5 ναυαγοσώστες).
Για μη σύμφωνες με το νόμο προσλήψεις, έκανε λόγο η πρόεδρος του σωματείου των μονίμων υπαλλήλων του Δήμου, Κούλα Καρυδάκη, επισημαίνοντας πως θα έπρεπε να προηγηθεί η τροποποίηση του Οργανισμού των παιδικών, με απόφαση του Διοικητικού τους Συμβουλίου, κάτι που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες βράδυ. Επίσης, σημείωσε ότι ο ορισμός του κ. Μποτώνη, που παρίστατο στη συνεδρίαση, στο Δ.Σ. των παιδικών δεν ήταν σύννομος, λόγος για τον οποίο η διαδικασία θα επαναληφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο τελευταίος, υπερασπίστηκε την τακτική που ακολούθησε ως πρόεδρος των παιδικών σταθμών, τονίζοντας ότι υπό την προεδρία του δημιουργήθηκε το τελευταίο οργανόγραμμα στο χώρο.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, ομόφωνα αποφασίστηκε να προχωρήσει η διαδικασία για τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, ενώ διαφώνησε για την πρόσληψη των υπολοίπων 14 ατόμων (εργαζόμενοι πεζής καθαριότητας, ναυαγοσώστες), η μείζονα μειοψηφία.