Αγωγές κατά του Δ. Λαγανά ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι της Καθαριότητας

Αρκετά μακριά φαίνεται ότι θα φτάσει η υπόθεση της κόντρας των εργαζομένων της καθαριότητας με τον Δήμο Λαγανά, με αφορμή τα χρέη προς τον κ. Κώστα Βυθούλκα, αλλά και τις οφειλές της Δημοτικής Αρχής προς το σύνολο των απασχολούμενων στον συγκεκριμένο τομέα, για το διάστημα από το 2007 ως τις αρχές Οκτωβρίου του 2010, όταν και απέκτησαν μόνιμη σχέση εργασίας με τον ΟΤΑ.
Στην προχθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το ζήτημα των χρεών προς τον κ. Βυθούλκα, τέθηκε από τον επικεφαλής της μειοψηφίας, Σάββα Χαϊκάλη, παρουσία μερίδας εργαζομένων και του προέδρου του σωματείου του Συνδέσμου, Σπύρου Χαριάτη. Ωστόσο, το σώμα δεν συζήτησε το συγκεκριμένο ζήτημα, με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου και Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας, Νικήτα Θεοδόση, να τονίζει ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει συζητηθεί δύο φορές.
Ανάλογη ήταν και η δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου, Νίκου Σούλη-Λουρέντζου, που όπως τόνισε στην “Ημέρα”, στο προηγούμενο συμβούλιο διαβάστηκε επιστολή του κ. Χαριάτη και αποφασίστηκε να αναλάβει όλες τις διαδικασίες για να απαντηθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν ο Δήμαρχος, Διονύσης Κομιώτης. Ο κ. Σούλης πρόσθεσε, πως και σε παλαιότερη συνεδρίαση, το θέμα συζητήθηκε στο σώμα, παρουσία του κ. Χαριάτη, υπογραμμίζοντας, ότι “κανένας δεν δικαιούται να προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις του Συμβουλίου, θέλοντας να δημιουργήσει εντυπώσεις”.
“Ο εργαζόμενος -συνέχισε- δικαιούνται να προασπίσει τα συμφέροντά του με όλους του νόμιμους τρόπους. Από εκεί και πέρα, αν δεν είχαμε συζητήσει το συγκεκριμένο ζήτημα ή αν υπήρχε κάτι έκτακτο, δεν θα είχαμε πρόβλημα να το δούμε ξανά. Από τη στιγμή όμως που δεν τίθεται τέτοιο θέμα, δεν μπορούσαμε να ασχοληθούμε πάλι με τα ίδια”.
Ωστόσο, ο κ. Χαριάτης επισημαίνει ότι το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό και έβαλε κατά της Δημοτικής Αρχής. Υποστήριξε ξανά, ότι η διάψευση του κ. Βυθούλκα ήταν κατασκευασμένη και στάλθηκε από το γραφείο του Δημάρχου, ενώ σημείωσε ότι στην ίδια θέση βρίσκονται και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της καθαριότητας του Δήμου, αφού τους οφείλονται μισθοί από το 2007 ως την ένταξή τους σε μόνιμες θέσεις εργασίας (Σεπτέμβρης-Οκτώβρης 2009).
“Στον κ. Βυθούλκα τα χρωστούμενα φτάνουν περίπου 20.000€ από μισθούς, δώρα και επιδόματα. Η κατάσταση του συναδέλφου μας είναι απελπιστική. Εμείς, περιμέναμε τουλάχιστον από την μειοψηφία, μιας και έθεσε το θέμα στο Συμβούλιο, να κρατήσει πιο υπεύθυνη στάση. Από εκεί και πέρα θα κινηθούμε νομικά, με κατάθεση αγωγής κατά του Δήμου”, είπε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από τους συναδέλφους του κ. Βυθούλκα και δεν αποκλείεται να ξεκινήσει νομικός “πόλεμος” κατά της δημοτικής Αρχής.
Αναφορικά με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά πλειοψηφία, αποφασίστηκε να ζητηθεί από την Περιφέρεια η έναρξη των διαδικασιών για την πρόσληψη 30 εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (8μηνες), για την κάλυψη έκτακτων αναγκών του καλοκαιριού. Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης του αιτήματος είναι ως τις 15 του μηνός και θα ζητηθούν 18 οδοκαθαριστές, 2 οδηγοί απορριμματοφόρων, 3 εργάτες καθαριότητας, 3 ναυαγοσώστες, 1 χειριστής μηχανήματος καθαρισμού και 1 υλοτόμος.
Κατά των συγκεκριμένων προσλήψεων ψήφισε ο εκπρόσωπος της “ΔΑΣ”, Βασίλης Παλαιοθόδωρος, που ζήτησε μόνιμη-σταθερή εργασία με όλα τα εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.