Δεν διεκδικούν την προεδρία του Σ.Υ. οι Δ. Αλυκών και Αρτεμισίων

Την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει ο Σύνδεσμος Ύδρευσης και τις αιτίες που τον οδήγησαν σ’ αυτή, αναγνώρισαν με δηλώσεις του στην “Ημέρα” οι Δήμαρχοι Αλυκών και Αρτεμισίων, Αντώνης Γκούσκος και Αντώνης Αντίοχος, αντίστοιχα, αποφεύγοντας να “ανοίξουν” τα “χαρτιά” τους για το ποιά θα πρέπει να είναι η επόμενη μέρα στον Οργανισμό, σε ότι αφορά το διοικητικό επίπεδο και την εκλογή νέου προέδρου.
Οι δύο Δήμαρχοι, συμφώνησαν στο γεγονός ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Σύνδεσμο οφείλεται στις πράξεις του συνόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τον κ. Αντίοχο να διατηρεί το πλεονέκτημα ότι ο Δήμος του δεν οφείλει και τον κ. Γκούσκο να επισημαίνει την αναγκαιότητα να προχωρήσουν ριζικές αλλαγές, έτσι όπως αυτές είχαν συμφωνηθεί από το σύνολο των Δημάρχων.
Παράλληλα και οι δύο δείχνουν να περιμένουν τις κινήσεις των άμεσα ενδιαφερόμενων για την προεδρία του Συνδέσμου προκειμένου να καθορίσουν και τη στάση των Δήμων τους, χωρίς να αποκλείεται οι απόψεις τους να συμπίπτουν.

Α. Γκούσκος: “Δεν ξέρω αν είναι νόμιμη η παραίτηση του προέδρου”
Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την υδροδότηση σε αρκετές περιοχές του Δήμου του, ο κ. Γκούσκος σημείωσε ότι η βλάβη στον κεντρικό αγωγό των Πηγαδακίων είναι υπό επισκευή. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, απαιτείται συνολική παρέμβαση στο χώρο εφόσον ο αγωγός περνά πλησίον σπιτιού και δεν αποκλείεται να βρίσκεται ακόμη και κάτω από τα θεμέλιά του.
Στάθηκε και στην παραίτηση του Δημάρχου Λαγανά, Διονύση Κομιώτη, από την προεδρία του Συνδέσμου, σημειώνοντας ότι δημιούργησε μεγαλύτερα προβλήματα. “Ο Σύνδεσμος είναι σε λανθασμένη πορεία κάτι που συνέβη από ανθρώπινα “έργα”. Εγώ δεν ξέρω κατά πόσο είναι νόμιμη η παραίτηση ή αν έγινε αυθαίρετα, αφού αυτή δεν έχει γίνει αποδεκτή από το Διοικητικό Συμβούλιο και υπάρχει σοβαρή ευθύνη γι’ αυτό το θέμα”, δήλωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιες απόψεις έχει διατυπώσει και ο Δημοτικός Σύμβουλος της μειοψηφίας του Δήμου Ζακυνθίων, Παναγιώτης Αβράμης, ενώ ο Δήμαρχος Αλυκών, χαρακτήρισε αναγκαιότητα, να προχωρήσει η συμφωνία των αιρετών της Ζακύνθου για τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
“Δεν μπορεί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση του νερού στη Βολίμα από τον Βασιλικό”, υπογράμμισε ζητώντας να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία του νέου φορέα. Σχετικά με τα οικονομικά του Συνδέσμου και τις ευθύνες των Δήμων, υποστήριξε: “Στρουθοκαμηλίζουμε, κάνοντας την ίδια κυκλική πορεία όλοι. Μεταφέρουμε τις ευθύνες για τα οικονομικά. Αυτό δεν είναι λύση. Στα νούμερα ο καθένας προσπαθεί να ρίξει τον άλλο. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να προχωρήσουν οι αλλαγές. Εγώ, πρώτος θα δώσω τη διαχείριση της ΔΕΥΑΑ στον νέο Οργανισμό”.
Τόνισε δε, ότι η ΔΕΥΑΑ βρίσκεται σε διαδικασία λύσης-εκκαθάρισης όμως δεν έχει προχωρήσει η απαραίτητη δημοσίευση σε ΦΕΚ, επισημαίνοντας πως τη δεδομένη στιγμή ενδεχομένως να έχει ορισμένα χρήματα προς διάθεση στο Σύνδεσμο Ύδρευσης. Επιπλέον, κάλεσε όλους να βρουν συναινετική λύση για την προεδρία του τελευταίου, στα πρότυπα της Καθαριότητας, τονίζοντας πως ο Δήμος του θα υποστηρίξει την όποια ενιαία Διοίκηση.
“Δεν θα μπούμε στη λογική των 8 ή 9 εκλεκτόρων που θα εξασφαλίσουν μια ορισμένη πλειοψηφία. Το θέμα δεν είναι η ονοματολογία των πιθανών προέδρων, αλλά να υποστηρίξουμε όλοι τη νέα προσπάθεια”, υποστήριξε, λέγοντας ότι θα εξετάσει όποιες προτάσεις παρουσιαστούν, προσθέτοντας ότι ο Δήμος του δεν ενδιαφέρεται άμεσα για την προεδρία.


Α. Αντίοχος: “Θα στηρίξουμε οποιονδήποτε πρόεδρο εκλεγεί”
“Πολλές φορές τον κύριο ρόλο για τα δεδομένα που έχουμε κάθε στιγμή, δεν τον παίζουν τα πρόσωπα αλλά οι καταστάσεις”, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Αντίοχος, σημειώνοντας ότι “αν όλοι ακολουθούσαν την πολιτική του Δήμου Αρτεμισίων δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα”.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο “όλοι πρέπει να φτάσουμε το επίπεδο να ρωτάμε που πάνε τα χρήματα. Οφείλονται συγκεκριμένα απαγορευτικά ποσά για να γίνουν έργα, να συντηρείται το δίκτυο, να πληρώνονται οι εργαζόμενοι, να έχουμε μέλλον. Με αυτή την κατάσταση, υποβαθμίζουμε γενικότερα τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε αυτό φταίει πως αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα”.
Σημείωσε ότι χρειάζεται όλοι να βοηθήσουν για την εξασφάλιση της Υδροδότησης και της Καθαριότητας στο νησί και σε σχέση με το θέμα του νέου προέδρου, επεσήμανε πως ο Δήμος του θα καθορίσει τη στάση του ανάλογα με το ποιοί θα είναι οι υποψήφιοι. “Ανεξάρτητα ποιον θα ψηφίσουμε, ως Δήμος, θα στηρίξουμε οποιονδήποτε νέο πρόεδρο, όπως κάναμε και στο παρελθόν” είπε και πρόσθεσε πως δεν πρόκειται στη συγκεκριμένη φάση κανείς από την πλειοψηφία του Δήμου του, να διεκδικήσει την προεδρία.
“Αν βρισκόμασταν στην αρχή της 4ετίας, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Τώρα όμως είμαστε στο τέλος και επειδή έχω εκφράσει ενδιαφέρον να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος, ακόμη και για τον ένα Δήμο, φοβάμαι ότι θα υπάρξουν πολιτικές τρικλοποδιές. Δεν θέλω να χρεωθώ κάτι που μπορεί να πλήξει όλη τη Ζάκυνθο”, επεσήμανε.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις για τις υποψηφιότητες και σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αβράμης αναμένεται να ανακοινώσει τις προθέσεις του στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να υπάρξει και συνολική τοποθέτηση του συνδυασμού του, όπως και ανακοινώσεις και από την πλευρά της πλειοψηφίας του Δήμου Ζακυνθίων.