Ν. Θεοδόσης: “Αναγκαίος ένας ορεινός Δήμος”

Την πλήρη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός Δήμου για όλο το νησί, με αφορμή τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση (Καποδίστριας ΙΙ) που προωθεί η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και των συναρμόδιων Υπουργείων, εξέφρασε ο Δήμαρχος Ελατίων, Νίκος Θεοδόσης, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια εξέλιξη καταστροφική για τη Ζάκυνθο.
Αν και απουσίαζε από την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ, όπου αποφασίστηκε η πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης για τις 13 του μηνός, προκειμένου να διαμορφωθεί η πρόταση που θα καταθέσει η Ζάκυνθος ενόψει της Γ.Σ. της ΚΕΔΚΕ για το ζήτημα της μεταρρύθμισης, ο κ. Θεοδόσης υποστήριξε την αναγκαιότητα υποστήριξης του κειμένου των πέντε Δημάρχων που και ο ίδιος υπόγραψε.
Εκεί εκφράζεται η αντίθεση των επικεφαλής των Δήμων Ζακυνθίων, Λαγανά, Αρτεμισίων, Αλυκών και Ελατίων, στο ενδεχόμενο μετατροπής όλου του νησιού σε έναν ενιαίο ΟΤΑ, με τον τελευταίο να υποστηρίζει σε δηλώσεις του στην “Ημέρα”:
“Ο πρώτος “Καποδίστριας” το μόνο που έκανε ήταν να μεγεθύνει τα προβλήματα. Ο δεύτερος, ειδικά για τις ορεινές περιοχές, θα τα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Δεν πρόκειται να βρεθεί λύση. Αυτό σημαίνει, ειδικά για τον Δήμο Ελατίων, ότι θα είναι καταστροφικός, λόγω των τεραστίων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιοχές μας και τα ξέρει όλη η Ζάκυνθος”.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, πρόκειται για προβλήματα που αφορούν τα οικονομικά των ΟΤΑ , την αποτελεσματικότητά τους, αλλά και τις υποδομές. “Τα χρέη που θα δημιουργηθούν για τον ένα και μοναδικό Δήμο θα είναι τεράστια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, να χαθούν και τα ελάχιστα χρήματα που λαμβάνει ο Δήμος Ελατίων, προκειμένου να καλυφθούν αυτού του είδους οι υποχρεώσεις. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο”, επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν κατατεθεί μια διαφορετική πρόταση, δύο ή τριών Δήμων, πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τη σύσταση ενός ΟΤΑ που θα περιλαμβάνει ενιαία όλο τον ορεινό όγκο. Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδόσης, τα ορεινά χωριά έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα και τους ίδιους στόχους και με αυτή την πρόταση, θα μπορεί να διατηρηθεί και ο κοινωνικός ιστός αυτών των περιοχών.
Ωστόσο, ο Δήμαρχος έκανε λόγο για ήδη ειλημμένες αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε. και Κυβέρνησης, που παρά τις αντιδράσεις των Δημάρχων, δύσκολα μπορούν να αλλάξουν.