Εναγωνίως επιχειρούν οι μικροεπενδυτές να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τις επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα στρεφόμενοι στον χρυσό. Ούτως ή άλλως το πολύτιμο μέταλλο παρουσιάζει θετική πορεία στις αγορές τους τελευταίους μήνες, οπότε αντίστοιχα η τιμή χρυσού παίρνει την ανιούσα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Οι μικρο επενδυτές κατά τη διάρκεια του 2021 ήταν ενθουσιώδεις αγοραστές των κρυπτονομισμάτων, κάτι που απέδειξε και η παγκόσμια έρευνα των Hall Partners, βάσει της οποίας τα cryptos ήταν από τις πιο δημοφιλείς επενδύσεις του 2021 με 31% των ερωτώμενων να επενδύουν σε αυτά κατά τους πρώτους 10 μήνες του έτους. Αυτοί οι επενδυτές τώρα πιθανότατα υποφέρουν. Το σύμπαν των κρυπτονομισμάτων κλονίζεται από την ιδιαίτερη αστάθεια τους τελευταίους 6 μήνες. Η περιορισμένη ρευστότητα και τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα συνέθεσαν το μείγμα αποσταθεροποίησης της εν λόγω επένδυσης. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα είναι η κατάρρευση του Luna και του TerraUSD προκαλώντας την πτώση του κατά τα άλλα ισχυρού κρυπτονομίσματος Tether κάτω του $1 peg, δημιουργώντας επιπλέον νευρικότητα στην αγορά των cryptos. Η αξία του Bitcoin έχει μειωθεί κατά το ήμισυ εδώ και 6 περίπου μήνες, ενώ ο Δείκτης Bloomberg Galaxy Crypto έχει χάσει τα δύο τρίτα της αξίας του το ίδιο διάστημα.
Η έρευνα προχωρά ένα βήμα παραπέρα διερευνώντας τα διαφορετικά προφίλ ρίσκου μεταξύ χρυσού και κρυπτονομισμάτων. Η αναζήτηση «χρυσός τιμή» πήρε φωτιά εν όψει πληθωρισμού και ανάγκης για ασφαλή οικονομικά καταφύγια. Κάτι που εξηγεί και το εντελώς αντιφατικό προφίλ των επενδυτών αυτών σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα. Αφενός αναγνωρίζουν την ποιότητα του χρυσού ως ασφαλές καταφύγιο, που τους προστατεύει από τον πληθωρισμό. Το ένα τρίτο εξ’ αυτών μάλιστα αναγνωρίζουν την αποταμιευτική του αξία, το αντιμετωπίζουν ως έναν τρόπο προστασίας έναντι του πληθωρισμού και το βλέπουν ως ασφαλή επένδυση με την οποία έχουν ήσυχο το κεφάλι τους.
Για το Bitcoin αυτή η πτώση δεν είναι πρωτότυπη. Έχει συμβεί επανειλημμένως. Από τη στιγμή της σύλληψής του το μεγαθήριο των κρυπτονομισμάτων, έχει χάσει το 50% της αξίας του τουλάχιστον 5 φορές ακόμη, οπότε οι τελευταίες κινήσεις δεν είναι άνευ προηγουμένου. Παρόλα αυτά η έρευνα υποδεικνύει, ότι οι επενδυτές είναι ενήμεροι για τις πιθανές απώλειες από τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα: 32% των επενδυτών χαρακτηρίζουν την επένδυσή τους ως «υψηλού ρίσκου με πιθανότητα μεγάλων αποδόσεων» ή ως «ξεκάθαρα κερδοσκοπικό στοίχημα». Στον αντίποδα μόνο το 6% εκλαμβάνει αυτού του είδους την απόδοση ως «ασφαλή επένδυση για την οποία δε χρειάζεται να ανησυχούν».
Δεδομένων των προαναφερόμενων συνθηκών εξηγείται γιατί ήταν περισσότεροι οι επενδυτές που κατέφυγαν στη χρυσή λίρα σε σχέση με εκείνους, που στράφηκαν στα κρυπτονομίσματα το 2021. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα το 44% επένδυσε στον χρυσό τους πρώτους 10 μήνες του ’21 με τις μπάρες χρυσού και τις λίρες να πρωτοστατούν στις επιλογές των επενδυτών αγγίζοντας μάλιστα υψηλό οχταετίας. Μάλιστα πάνω από το 50% όσων επένδυσαν σε κρυπτονομίσματα, επένδυσε παράλληλα και σε χρυσό. Εφόσον αυτή η ομάδα επενδυτών διαθέτει και τα 2 επενδυτικά στοιχεία, έχουν κάθε δικαίωμα να κομπορρημονούν για το επενδυτικό τους δαιμόνιο και αυτό γιατί προς στιγμήν ο χρυσός είναι το επενδυτικό στοιχείο με την καλύτερη απόδοση από το 2021 έως και σήμερα.
Μπορεί ο χρυσός να μην είχε την αστρονομική απόδοση άλλων επενδύσεων σε αυτό το διάστημα, όμως διατηρεί το χρηματικό ισοζύγιο εκπληρώνοντας τον ρόλο του ως ταμειακό απόθεμα και ως επένδυση άνευ ρίσκου. Συν τοις άλλοις δίνει στους κατόχους του επιπλέον εμπορεύσιμους τίτλους για να επενδύσουν και αλλού. Επομένως θα μπορούσε κανείς να καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι και οι δύο τύποι επένδυσης έχουν τους φανατικούς τους. Απλώς το κρυπτονόμισμα απευθύνεται σε μεγαλοεπενδυτές με μειλίχια επιμονή, που θα δρέψουν τα οφέλη των επενδύσεών τους εν καιρώ. Στον αντίποδα για όσους θέλουν απλώς να διαφυλάξουν ό,τι έχουν ή απλώς ψάχνουν εναλλακτικό οικονομικό παιχνίδι αντί του χρηματιστηρίου, ενδείκνυται ο χρυσός και τα παράγωγά του. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε και η συνεχής διακύμανση στην τιμή χρυσής λίρας. Δεδομένων των προαναφερθέντων καθένας μπορεί να κρίνει ποια είναι η θέση του και πως μπορεί να κινηθεί επενδυτικά.