
Την προσοχή των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων της Ζακύνθου στην υποχρεωτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής (e-Δελτίο Αποστολής) εφιστά ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Ζακύνθου, Νίκος Τσουκαλάς. Όπως επισημαίνει, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα και προβλήματα κατανόησης στην τοπική αγορά σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου, η χρήση του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής είναι υποχρεωτική από την 1η Μαΐου 2026.
Ο κ. Τσουκαλάς ενημερώνει παράλληλα για τις κυρώσεις που προβλέπονται σε περίπτωση μη έκδοσης του απαιτούμενου ψηφιακού παραστατικού διακίνησης, καλώντας τις επιχειρήσεις να λάβουν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφύγουν σημαντικά πρόστιμα.
Ο σκοπός του ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής (e-Δελτίο Αποστολής) είναι η ψηφιοποίηση της διακίνησης εμπορευμάτων, προάγοντας τη διαφάνεια, τη φορολογική συμμόρφωση και την άμεση ενημέρωση για το δημόσιο και την ίδια την επιχείρηση. Η 1η Μαΐου 2026 σηματοδοτεί το σημείο όπου η χρήση αυτού γίνεται υποχρεωτική για όλους, φέρνοντας μια μεγάλη αλλαγή στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας 2025-A__1145-A__1145_2025., σ.4.
Από αυτή την ημερομηνία, όλες οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες που διακινούν αγαθά στην Ελλάδα (είτε με σκοπό την πώληση, είτε για ενδοδιακινήσεις, είτε για επιστροφές, ακόμα και χωρίς αξία), οφείλουν να εκδίδουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά δελτία αποστολής και να τα διαβιβάζουν σε πραγματικό χρόνο στο myDATA (την ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ), μέσω ERP, εφαρμογής ΑΑΔΕ (timologio) ή άλλων συμβατών συστημάτων. Χειρόγραφα ή απλά έντυπα δελτία αποστολής παύουν να ισχύουν.
Βασικές αλλαγές:
Απαγόρευση χρήσης χειρόγραφων δελτίων
Ψηφιακή πιστοποίηση & άμεση ενημέρωση του myDATA
Υποχρεωτική ενημέρωση/αποδοχή παραστατικού και για τον λήπτη :A.1123_2024_, σ.2-3, 8 1047_2025
Ποιοι Υπόκεινται στην Υποχρέωση
ΥΠΟΧΡΕΟΙ:
Όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΟΕ, ατομικές κ.ά.)
Όσοι τηρούν βιβλία με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (άρθρο 1 ν. 4308/2014) (4308 άρθρο 1)
Όλοι οι παραγωγικοί και εμπορικοί κλάδοι, συμπεριλαμβανομένων των μεταποιητών, χονδρεμπόρων, λιανέμπορων
1. Άμεση Έκδοση Παραστατικού Πώλησης
Παρέλκει η έκδοση παραστατικού διακίνησης στην περίπτωση που εκδίδεται άμεσα το παραστατικό πώλησης (τιμολόγιο ή απόδειξη λιανικής πώλησης), το οποίο συνοδεύει τα αποθέματα κατά τη διακίνησή τους 2022-1083_en_ath-1083_2022. σ.5).
2. Διακίνηση Ειδών Χωρίς Εμπορική Αξία
Διακίνηση αγαθών που δεν έχουν καμία εμπορευματική αξία για τον αποστολέα, τον παραλήπτη ή τρίτο, και η διάθεσή τους δεν επιφέρει κανένα έσοδο
Διακίνηση κατεστραμμένων αποθεμάτων με σκοπό την απόρριψη αυτών
Διακίνηση άχρηστων ή ακατάλληλων υπολειμμάτων (π.χ. περισυλλογή προς καταστροφή).
3. Διακίνηση Κενών Συσκευασιών
Δεν απαιτείται παραστατικό για τη διακίνηση κενών ειδών συσκευασίας (π.χ. επιστρεφόμενες φιάλες, παλέτες) που δεν θεωρούνται αποθέματα αλλά πάγια στοιχεία των επιχειρήσεων.
4. Εγγύτητα Εγκαταστάσεων
Όταν τα αποθέματα διακινούνται μεταξύ επαγγελματικών εγκαταστάσεων της ίδιας οντότητας που βρίσκονται στον ίδιο ή σε συνεχόμενο κτιριακό χώρο
Όταν οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε παρακείμενα ακίνητα ή αντίκρυ το ένα στο άλλο, καθιστώντας ευχερή τον έλεγχο (πηγή: gr-ded-2022-1519_en_ath-1519
5. Εσωτερική Διακίνηση Ανταλλακτικών Παγίων
Διακινήσεις ανταλλακτικών παγίων μεταξύ εγκαταστάσεων της ίδιας οντότητας, εφόσον δεν αποτελούν αντικείμενο εμπορίας και προορίζονται αποκλειστικά για την αποκατάσταση βλαβών στις εγκαταστάσεις της.
6. Παραλαβή για Επισκευή
Δεν απαιτείται έκδοση δελτίου αποστολής κατά την παραλαβή αγαθών προς επισκευή από επαγγελματίες (π.χ. συνεργεία αυτοκινήτων, επισκευαστές ηλεκτρικών συσκευών, επίπλων κ.λπ.)
Η μη έκδοση του υποχρεωτικού ψηφιακού/ηλεκτρονικού Δελτίου Αποστολής (ψηφιακού παραστατικού διακίνησης), η ΑΑΔΕ αναφέρει ότι το πρόστιμο είναι:
5.000 € ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον η επιχείρηση τηρεί απλογραφικά βιβλία.
10.000 € ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
Πρόκειται ειδικά για την περίπτωση που διακινούνται αγαθά χωρίς τα απαιτούμενα παραστατικά διακίνησης, σύμφωνα με το άρθρο 57 παρ. 13 του ν. 5104/2024