Απολογισμό επαφών έκανε ο Περιφερειάρχης

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Στις πρόσφατες, σημαντικές δραστηριότητες που είχε το τελευταίο χρονικό διάστημα, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε, δίνοντας κυρίως έμφαση στο πρόσφατο ταξίδι του στο νησί μας και την ευκαιρία που είχε να συναντηθεί με τον Πρέσβη της Κίνας, στη συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας, και το Δήμαρχο της Στουτγάρδης προκειμένου να υπάρξει ενδυνάμωση των σχέσεων με τη Γερμανία σε συγκεκριμένους τομείς, καθώς και σε αυτή με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και να συζητήσουν για το πρόγραμμα “Ήλιος” σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το ενδιαφέρον το οποίο υπάρχει και για τα αιολικά πάρκα και κυρίως για τα φωτοβολταικά.

Στη Ζάκυνθο με τον Πρέσβη της Κίνας
Ο κ. Σπύρου αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στο νησί μας και την ευκαιρία που είχε να συναντηθεί με τον Πρέσβη της Κίνας στη χώρα μας καθώς και με τον εμπορικό και μορφωτικό ακόλουθο της Κινεζικής Πρεσβείας, σε μια προσπάθεια να τεθούν οι βάσεις και τα θεμέλια για τη δημιουργία εμπορικών και τουριστικών σχέσεων.
“Εξετάσαμε από κοινού το πλαίσιο που πρέπει να δημιουργηθεί ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια, όπως η βίζα και να αναπτυχθούν εμπορικές και τουριστικές συνεργασίες. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι 70 εκατομμύρια Κινέζοι επισκέπτονται διάφορους τουριστικούς προορισμούς κάθε χρόνο και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και εμείς τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που μας παρέχονται. Οι συζητήσεις μας ήταν εποικοδομητικές, όπως και αυτές που έγιναν στα άλλα νησιά, αφού ο Πρέσβης και την ακολουθία του επισκέφθηκαν και την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα και θεωρώ ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για να δρέψουμε στο μέλλον καρπούς επ’ ωφελεία της Περιφέρειας μας”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Ενδυνάμωση των σχέσεων με τη Γερμανία
Επίσης, ο περιφερειάρχης μίλησε για το ταξίδι του στην Αθήνα και τη συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας, κ. Χούφτελ, το Δήμαρχο της Στουτγάρδης και Πρόεδρο Περιφερειών και Δήμων της Γερμανίας, οι οποίοι ήρθαν με εντολή της Γερμανικής Κυβέρνησης και της κ. Μέργκελ για να έρθουν σε επαφή με τις Περιφέρειες, προκειμένου να υπάρξει ενδυνάμωση των σχέσεων με τη Γερμανία και σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, το εμπόριο, η αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων μέσα από προγράμματα Ευρωπαϊκά.
“Θα πρέπει να πω ότι τονίστηκε στο Γερμανό Υπουργό η δυσαρέσκεια που υπάρχει στον Ελληνικό λαό, για τη δυσφήμιση που υπέστη η χώρα μας στη Γερμανία και ζητήσαμε στην πράξη να αποδείξουν μέσα από δηλώσεις και παρεμβάσεις, ακόμα και με επίσκεψη της Πρωθυπουργού της κ. Μέργκελ στην Ελλάδα, να ενισχυθεί το τουριστικό ρεύμα, γιατί έτσι θα βοηθήσει να ξεπεραστούν προβλήματα αλλά και άλλες δυσκολίες στον τομέα των επενδύσεων”, επεσήμανε ο κ. Σπύρου.

Ενδιαφέρον για τα φωτοβολταϊκά
Τέλος, αναφέρθηκε στην ευκαιρία που είχαν οι Περιφερειάρχες να συναντηθούν και με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και να συζητήσουν για το πρόγραμμα “Ήλιος” σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το ενδιαφέρον το οποίο υπάρχει και για τα αιολικά πάρκα και κυρίως για τα φωτοβολταικά. Αναφέρθηκε ότι είναι στραμμένη η προσοχή σε μεγάλες μονάδες φωτοβολταικών και όχι τόσο τα αγροτικά, με στόχο την εξαγωγή του ρεύματος προς τις Ευρωπαϊκές χώρες από τις οποίες υπάρχει ζήτηση και ενδιαφέρον με στόχο τα επόμενα χρόνια να πετύχουμε ένα ποσοστό από ανανεώσιμες πηγές πάνω από 20%. “Τόνισα βέβαια ότι στα Ιόνια νησιά, που η κύρια οικονομική ενασχόληση και δραστηριότητα είναι ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας δεν επιθυμούμε την παρουσία αιολικών πάρκων, ιδιαίτερα στην Κέρκυρα σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Υπάρχει μια εμπειρία και αρκετή παρουσία στην Κεφαλονιά αλλά το πρόβλημα και οι ενδοιασμοί είναι ότι, τα τοπικά οφέλη δεν είναι τόσο ορατά και τόσο σημαντικά, ώστε αυτή κατεύθυνση να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, κυρίως στα νησιά που δεν επιθυμούμε να λειτουργήσουν αιολικά πάρκα”
, κατέληξε ο κ. Σπύρου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”
www.imerazante.gr