Οι απαλλοτριώσεις μπλοκάρουν τα έργα του ΕΣΠΑ

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Με τους Περιφερειάρχες της χώρας συναντήθηκε η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννα Διαμαντοπούλου προκειμένου να συζητήσουν για θέματα κοινής αρμοδιότητας με ιδιαίτερη έμφαση στις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται για την αποτελεσματική και έγκαιρη ροή της χρηματοδότησης των έργων του ΕΣΠΑ.
Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν δυο σημαντικά θέματα για τα οποία θα εξεταστούν άμεσα λύσεις. Πρόκειται για τη βελτίωση και επίσπευση των οριστικών αποφάσεων με κάθε δυνατή και νόμιμη απλοποίηση στις διαδικασίες καθώς και οι απαλλοτριώσεις γης και οι δυσανάλογα υψηλές τιμές (υπερεκατονταπλάσιες των αντίστοιχων αντικειμενικών αξιών) που επιδικάζονται μετά από χρονοβόρες διαδικασίες από τα Δικαστήρια.
Από τη μεριά του ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων επικέντρωσε την παρέμβαση του σε δέκα βασικά σημεία επισημαίνοντας ότι η γραφειοκρατία “σκοτώνει” κάθε πρωτοβουλία και δυσχεραίνει το έργο του, η ουσιαστική αποκέντρωση δεν έχει ακόμη γίνει και πολλά από τα έργα καθυστερούν να δημοπρατηθούν εξαιτίας του πολύπλοκου συστήματος απαλλοτριώσεων.
Σημείο αιχμής στην αναφορά του Περιφερειάρχη ήταν η απεργία της ΠΝΟ που έχει εξαγγελθεί και που, κυρίως, για τα νησιά αυτό αποτελεί οικονομική καταστροφή, όπως είπε, ενώ ένα επιπλέον σημείο στο οποίο αναφέρθηκε ήταν η διαχείριση των “ορφανών” λιμανιών της Περιφέρειας και ζήτησε, ακόμη μια φορά, να περάσει η διαχείριση αυτή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τι ζήτησε ο Περιφερειάρχης
Τα σημεία στα οποία επικέντρωσε την παρέμβασή του ο κ. Σπύρου ήταν:
1. Ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με ανάγκη επιτάχυνσης διαδικασιών με στόχο τη συγκράτηση θέσεων εργασίας και καταπολέμηση ανεργίας.
2. Θαλάσσιες συγκοινωνίες με πρόταση για μεταφορικό ισοδύναμο για την ενίσχυση ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων των νησιών μας.
3. Υδροπλάνα – Προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τα υδατοδρόμια, με στόχο την ενδοπεριφερειακή σύνδεση των νησιών.
4. Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Τουρισμού Κέρκυρας
Α. Εντάξεις έργων και δράσεων και χρηματοδότησή τους
Β. Πρόταση για ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για τα άλλα νησιά του Ιονίου
(Λευκάδα – Κεφαλονιά – Ζάκυνθος).
5. Μαρίνες Αργοστολίου και Ζακύνθου με πρόταση για ολοκλήρωση έργων (λιμενικών, χερσαίων) με σύμβαση παραχώρησης σε ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει τη λειτουργία τους.
6. Πολιτικές ενίσχυσης μικρών νησιών με πρόταση για σχέδιο δράσης για συγκράτηση πληθυσμού, τις άγονες γραμμές, την τηλεϊατρική, την απασχόληση.
7. Προώθηση έργων ύδρευσης Κέρκυρας υπάρχουν οι μελέτες, οι εγκρίσεις, οι αδειοδοτήσεις για το σύνολο των έργων, αλλά και για τις επί μέρους εργολαβίες.
8. Απλούστευση διαδικασιών για τις εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις έργων επί
αιγιαλού και παραλίας και ουσιαστική τεχνική βοήθεια των φορέων υλοποίησης έργων ΕΣΠΑ.
9. Προγράμματα Ευρώπη 2020 με πρόταση να προβλεφθούν πιστώσεις για έργα υποδομής στις νησιωτικές περιφέρειες.
10. Αεροπορική σύνδεση νησιών με πρόταση για αύξηση δρομολογίων άγονης γραμμής για την καλοκαιρινή περίοδο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”
www.imerazante.gr