“Σχίσμα” υπήρξε στην πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Από την ανεξαρτητοποίηση του περιφερειακού συμβούλου της πλειοψηφίας, Κώστα Γιαννακούρη, καθώς και από την αποχώρηση από τη Νέα Δημοκρατία του περιφερειακού συμβούλου, Φώτη Τσίπη, “σημαδεύτηκε” η τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που έλαβε χώρα στη Λευκάδα.
Ο πρόεδρος του σώματος, Χρήστος Άνθης, ανέγνωσε την επιστολή ανεξαρτητοποίησης του κ. Γιαννακούρη, ενώ στη συνέχεια διαβάστηκε και επιστολή του κ. Τσίπη, ο οποίος γνωστοποίησε ότι αποχωρεί από τη Νέα Δημοκρατία και εξήγησε ότι δεν συμμετέχει στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για λόγους οικονομικούς και πολιτικούς.
Από ΄κει και πέρα, το σώμα ασχολήθηκε με την αποπληρωμή των δεδουλευμένων των 42 εργαζομένων στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” του Δήμου Λευκάδας, ένα θέμα που τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης από τον επικεφαλής της “ΑΝΑΣΑΣ”, Θοδωρή Γαλιατσάτο.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα, μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη, Σπ. Σπύρου, σύμφωνα με το οποίο: «Το Περιφερειακό ψήφισμα ζητεί, κατά πρώτον, την εξόφληση των δεδουλευμένων που χρωστούν στους εργαζομένους και κατά δεύτερον, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι σημαντικό και έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών γι’ αυτό ζητείται η συνέχισή του με τη διατήρηση της δομής του δημόσιου χαρακτήρα».
Παράλληλα, μετά από πρόταση του περιφερειακού συμβούλου της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Δημήτρη Μαντζουράτου, συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη μεταφορά των μαθητών στη Λευκάδα. Το σώμα εξουσιοδότησε τον Περιφερειάρχη, τον Βουλευτή, τον Δήμαρχο, και κάθε θεσμικό παράγοντα, να παραβρεθούν στον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας για να ζητήσουν να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει.
Επίσης, ζητήθηκε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην δημιουργηθεί και πάλι το ίδιο πρόβλημα κατά τη νέα σχολική χρονιά.
Να προστεθεί ότι λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών δεν ορίστηκε ο τόπος της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ τροποποιήθηκε, για τρίτη φορά, ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας.

Θέμα ΕΤΙΝ έθεσε ο Θ. Γαλιατσάτος
Στο πλαίσιο των επερωτήσεων που είχαν κατατεθεί, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, απάντησε στην επερώτηση του Θόδωρου Γιαλιατσάτου, επικεφαλής της «ΑΝΑΣΑ», αναφορικά με την ΕΤΙΝ, ο οποίος έχοντας υπ’ όψιν τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης τύπου που δώσατε στα τοπικά ΜΜΕ της Λευκάδας, με τη ευκαιρία της εκεί επίσκεψής σας στο πλαίσιο σύσκεψης για τον τουρισμό, και επειδή τα λεχθέντα προκαλούν πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΤΙΝ, για τη χρησιμότητά της, τη σχέση κόστους οφέλους και το μέλλον της ζήτησε να πληροφορηθεί γιατί το γραφείο της ΕΤΙΝ στην Λευκάδα παραμένει συνεχώς κλειστό, ποιος ο ρόλος του Διευθύνοντος Συμβούλου και ποιες υπηρεσίες έχει προσφέρει μέχρι σήμερα, ποιο είναι το λειτουργικό κόστος της, ποιο αμείβονται και με ποια ποσά μηνιαίως και από πού καταβάλλονται οι οποιεσδήποτε δαπάνες, καθώς και εάν προτίθεται να μεταφέρει την έδρα στην Κέρκυρα.
Απαντώντας ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι “το γραφείο της ΕΤΙΝ είναι ανοικτό σχεδόν καθημερινά κατά τις ώρες που ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας επισκέπτεται τα γραφεία, έτσι ώστε να υλοποιήσει της εκκρεμότητες που δημιουργούνται.
Όμως, λόγω των αρμοδιοτήτων του και των υποχρεώσεων που έχει προς την ΕΤΙΝ -εκπροσώπησης της εταιρίας στις τουριστικές εκθέσεις και όχι μόνο – είναι υποχρεωμένος να απουσιάζει κατά τακτά χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα το γραφείο της ΕΤΙΝ εκείνο το διάστημα να παραμένει ανενεργό.
Ο ρόλος του Διευθύνοντος Σύμβουλου της ΕΤΙΝ είναι καθόλα ανάλογος, όπως σε κάθε ανώνυμη εταιρία. Έχει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το καταστατικό της εταιρίας και συγκεκριμένα, όσον αφορά τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει από την 01/07/2011 που ανέλαβε έως και σήμερα , θεωρώ λόγω της θέσης του που, σημειωτέον είναι άμισθη, καθώς και της έλλειψης προσωπικού ότι έχει υπερκαλύψει τις υποχρεώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου καθώς και του υπάλληλου γραφείου και βρίσκονται στη διάθεσή σας όλα τα στοιχεία.
Το λειτουργικό κόστος της εταιρίας εμφανίζεται αναλυτικά στον εκάστοτε ετήσιο ισολογισμό που κατατίθεται έως τις 30/6 του εκάστοτε οικονομικού έτους και δημοσιεύεται στο ΦΕΚ, όπως ακριβώς γίνεται σε όλες τις ανώνυμες εταιρίες.
Όσον αφορά τις αμοιβές, αμείβεται μόνο ο υπάλληλος της εταιρίας, ο Θύμης Σπύρος, αφού, βάση του καταστατικού, όλες οι υπόλοιπες θέσεις είναι άμισθες.
Η εταιρία διοικείται από το διοικητικό της συμβούλιο και από τη γενική της συνέλευση όπως όλες οι ανώνυμες εταιρίες και σας διαβεβαιώνω ότι όλες οι διαδικασίες από την εκλογή του νέου ΔΣ στη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου 2011 έως και σήμερα είναι καθόλα νόμιμες”.

Τουριστική ενημέρωση
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη σύσκεψη που έγινε στην Κεφαλονιά, με θέμα τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο Ηλίας Μπεριάτος, επικεφαλής της παράταξης «Ιόνιο Αρχιπέλαγος», πρότεινε: «Λόγω της κρισιμότητας και της σπουδαιότητας του θαλάσσιου χώρου ειδικά για την Περιφέρειά μας που είναι κατ’ εξοχήν θαλάσσια περιφέρεια και με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση των υδρογονανθράκων, προτείνεται η εκπόνηση ενός χωροταξικού της θάλασσας. Η πρόταση γίνεται στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας για τον θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που άρχισε το 2006».
Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το σώμα ενημερώθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας, Χρήστο Σκούρτη και την Περιφερειακή Σύμβουλο, Τζόγια Γρουζή, για την αποστολή της Π.Ι.Ν. στην Αυστραλία.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενημερώθηκε, ακόμη, από το Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη, Ηλία Μαλλιά, αναφορικά με τη συμμετοχή της Π.Ι.Ν. στην έκθεση αγροτικών προϊόντων, που έγινε πρόσφατα στις Βρυξέλλες.
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Χρήστος Ανθης, ενημέρωσε το σώμα για τη συμμετοχή της Π.Ι.Ν. στην τουριστική έκθεση του Βερολίνου.
Ενημέρωση στο σώμα έκανε και η Περιφερειακή Σύμβουλος, Αλίκη Λούβρου, με αντικείμενο την τουριστική έκθεση της Μόσχας και τη συμμετοχή της Π.Ι.Ν. σε αυτή.
Τέλος, ενημέρωση έκανε και η Περιφερειακή Σύμβουλος, Αμαλία Μακρή, αναφορικά με το Σχέδιο Ενιαίου Οδηγού Ελέγχου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κέρκυρας και πρότεινε κάτι παρόμοιο να γίνει για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
Τέλος, το σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη θέσπιση πάγιων επιδομάτων καθαριότητας για το έτος 2012, ύστερα από σχετική εισήγηση που έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Διονύσης Μυλωνάς.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”
www.imerazante.gr