Παρελθόν ο χαμηλός ΦΠΑ στα νησιά

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Εξάλειψη φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων φορολόγησης γεωγραφικής φύσης, “δείχνοντας” τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά, υποδεικνύει η Κομισιόν ως βασικά στοιχεία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, του οποίου οι βασικές γραμμές πρέπει να παρουσιαστούν έως τα τέλη Μαρτίου και να έχει ψηφιστεί έως τα τέλη Ιουνίου. Σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη έκθεση όπου ρητά αναφερόταν ότι δεν υπάρχει περιθώριο μείωσης των φορολογικών συντελεστών, στη χθεσινή έκθεση δεν υπάρχει ανάλογη διατύπωση. Ξεκαθαρίζεται όμως ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης πρέπει να είναι ουδέτερο, δηλαδή να μην υπάρχει η παραμικρή απώλεια εσόδων.
Με το νέο φορολογικό, σύμφωνα με την έκθεση, θα επέλθουν αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, στον ΦΠΑ όπου τα σενάρια προβλέπουν καθιέρωση δύο συντελεστών (9% και 19% ή 11% και 21%), στους φόρους ακινήτων όπου προωθείται ενοποίηση των φόρων κατοχής ακίνητης περιουσίας και στις ασφαλιστικές εισφορές, για τις οποίες προβλέπεται μείωση.
Τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι ώστε να διενεργηθούν 10.000 έλεγχοι για την απόδοση ΦΠΑ έως τα τέλη του έτους με είσπραξη τουλάχιστον του 20% των προστίμων που θα επιβληθούν, 1.300 έλεγχοι σε φορολογουμένους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και είσπραξη τουλάχιστον του 50% των προστίμων που θα επιβληθούν, είσπραξη 2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη και τουλάχιστον του 20% των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”
www.imerazante.gr