Σημαντικούς επενδυτές προσελκύουν τα πετρέλαια στο Ιόνιο

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο ήταν το αντικείμενο της ενημερωτικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Κεφαλλονιά με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, καλωσόρισε τον Υφυπουργό και εξήγησε στους συμμετέχοντες τους οποίους ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους, ότι πρόκειται για μια ενημερωτική σύσκεψη που γίνεται μετά από αίτημα του ιδίου αλλά και του Δημάρχου Κεφαλονιάς, Αλέξανδρου Παρίση, στον κ. Μανιάτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη έλαβαν το λόγο ο βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σπύρος Μοσχόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σωτήρης Κουρής, η Αντιπεριφερειάρχης Νησιωτικής Πολιτικής και Μικρών Νησιών, Σμαράγδα Σαρδελή, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Ανθης, ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης, εκπρόσωπος του Δήμου Ιθάκης, επικεφαλής ή εκπρόσωποι παρατάξεων τόσο του Περιφερειακού όσο και του Δημοτικού Συμβουλίων, ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Τάσος Αποστολόπουλος και εκπρόσωποι τοπικών φορέων που είχαν κληθεί στη σύσκεψη.

Σπ. Σπύρου:”Δεν εφησυχάζουμε, παρακολουθούμε στενά το θέμα”
“Μην ανησυχείτε, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν εφησυχάζει, παρακολουθεί το θέμα στενά”, είπε, απευθυνόμενος σε όσους συμμετείχαν στη σύσκεψη, αμέσως μετά το πέρας της, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, εκφράζοντας τη θέση ότι η ενημέρωση που έγινε ήταν ένα από τα βήματα, καθώς η Περιφέρεια στοχεύει να καταθέσει και έγγραφο υπόμνημα με τις θέσεις της, για να καταστήσει σαφές το πλαίσιο διεκδικήσεών της. Απαιτούνται διαπεριφερειακές συνεργασίες, καθώς το Ιόνιο επεκτείνεται και σε άλλες Περιφέρειες, ενώ τόνισε ότι βασικό και ενεργό λόγο θα έχει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
“Αυτό το οποίο θα επιδιώξουμε και θα αξιώσουμε να γίνει”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης, “είναι η νομοθετική ρύθμιση όλων των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης έναντι της Αυτοδιοίκησης, για τα ζητήματα της έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Το θέμα της ενέργειας οφείλουμε να το δούμε συνολικά, καθώς έχει σχεδιαστεί να περάσει από την περιοχή μας (νότια της Κέρκυρας) αγωγός φυσικού αερίου προς την Ιταλία”.
Στη σύντομη τοποθέτησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σωτήρης Κουρής, αναφέρθηκε στη διεκδίκηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε ότι αφορά στα ανταποδοτικά οφέλη και τόνισε ότι καταδικάζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης και την στρατευμένη πολιτική, επιλεκτικής στήριξης συγκεκριμένων περιοχών, εις βάρος των νησιών μας: Ιθάκης και Κεφαλονιάς.

Γ. Μανιάτης: “Σημαντικά τα οφέλη από την εξόρυξη πετρελαίου”
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η στρατηγική για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα πρέπει να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Στην απόλυτη διαφάνεια, για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, στο σεβασμό προς το περιβάλλον, και την πανευρωπαϊκή πρωτοπορία της Ελλάδας που θα δίνει πάνω από το 25% στο ελληνικό δημόσιο. Ο Υφυπουργός τόνισε πως η εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι μια επενδυτική δράση που δημιουργεί άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
Επεσήμανε ακόμη πως το δεύτερο εξάμηνο του 2012 όλες οι περιοχές θα ξαναβγούν σε διαγωνισμούς, με τη διαδικασία του open door, για την προσέλκυση σοβαρών επενδυτών. Τα κοιτάσματα είναι της τάξης των περίπου 20δις, το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να έχει έσοδα 8 δις ενώ οι τοπικές κοινωνίες 2 δις.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”
www.imerazante.gr