Οι Επτανησιακές γεύσεις ταξιδεύουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Άρωμα και γεύσεις Ελλάδας αλλά και Ιονίων νήσων πλημμυρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από χθες στο πλαίσιο της έκθεσης με θέμα “Γεύσεις από Ελλάδα: Εξερευνώντας τη δυναμική των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τη σημασία τους για τον τουρισμό”, η οποία θα διαρκέσει έως τις 23 Μαρτίου και διοργανώνεται με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Ρόδης Κράτσα.
Στην έκθεση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, τις Περιφέρειες και τα Επιμελητήρια της χώρας μας, ευρωβουλευτές, στελέχη του κοινοβουλίου και επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν προϊόντα από κάθε γωνιά Ελλάδας αλλά και να γευτούν ξεχωριστές γεύσεις της πατρίδας μας.
Τα προϊόντα που θα εκτεθούν είναι κρασιά από όλα τα νησιά του Ιονίου, κουμ – κουάτ σε λικέρ και φρουί – γλασέ, καθώς και μέλι από την Κέρκυρα, σαλάμι αέρος από τη Λευκάδα, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλλά και ελαιόλαδο κοινής άλεσης (με λεμόνι) από τη Ζάκυνθο, μάντολες και παστέλι από την Κεφαλλονιά και μαντολάτο από τη Ζάκυνθο, ζακυνθινή σταφίδα.
“Στόχος της έκθεσης είναι να προβληθούν τα ελληνικά τοπικά προϊόντα και να αναδειχθούν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας ευρύτερα. Σε αυτή την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία, μπορούν να λειτουργήσουν ως πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό, να συμβάλλουν καθοριστικά στην ποιοτική και ανταγωνιστική εικόνα της παραγωγής μας και να γίνουν πόλος έλξης για την εστίαση και τον τουρισμό”, τονίζει η κ. Κράτσα και προσθέτει: “Η αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων, των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ και η σύνδεσή τους με τον τουρισμό σε κάθε περιφέρεια αλλά και η συνολική προώθηση, προβολή και διανομή των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό πρέπει να αποτελέσουν τις προτεραιότητες των νέων επιχειρηματικών στρατηγικών”.
Στα εγκαίνια της έκθεσης βρέθηκαν εκπρόσωποι από τις ελληνικές περιφέρειες ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Επίτροπος για θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Αntonio Tajani, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Πέτρος Παύλος Αλιβιζάτος καθώς και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ και γεωργός-παραγωγός στο επάγγελμα κ. Joseph Daul.
Εκ μέρους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, συμμετέχει ο θεματικός, αρμόδιος για θέματα Αγροτικής Οικονομίας Αντιπεριφερειάρχης, Ηλίας Μαλλιάς, ο οποίος έχει ήδη οργανώσει τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων από τα Ιόνια Νησιά στις Βρυξέλλες.
“Είναι”, δήλωσε ο ίδιος, “μια καλή ευκαιρία να εκθέσουμε τα αγροτικά προϊόντα των νησιών μας, για να δείξουμε στην πράξη ότι αφενός η αγροτική οικονομία είναι ενεργή πραγματικότητα στα τουριστικά νησιά μας και αφετέρου ότι η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων μας χρήζει προσοχής. Επίσης, αυτό που πραγματικά αξίζει να προβάλουμε είναι η δυνατότητα εξαγωγής προϊόντων και η παράλληλη προσπάθεια χαρακτηρισμού των βασικών προϊόντων ως ονομασίας προέλευσης, αφού πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα”.
Τέλος, αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι, παράλληλα με την έκθεση των αγροτικών προϊόντων, θα λειτουργήσει και έκθεση φωτογραφικού υλικού που να αφορά, ακριβώς, τα αγροτικά προϊόντα, προκειμένου να δοθεί η συνολικότερη εικόνα των όσων παράγονται στα Ιόνια Νησιά, ενώ θα γίνει και διανομή φυλλαδίων και διαφημιστικού υλικού.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”
www.imerazante.gr