Με 25.000.000€ ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα Ιόνια

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Πνοή ανάπτυξης, ενίσχυσης και ελπίδας για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ έρχεται να προσδώσει μια νέα δράση που αφορά το συγκεκριμένο κλάδο, ο οποίος αποτελεί νευραλγικό σημείο της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής μας πλήττεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο και μάλιστα με τρόπο βάναυσο.
Μάλιστα, για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με αντικείμενο το συγκεκριμένο Πρόγραμμα στην οποία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και ο Προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, Πέτρος Οικονόμου.
“Θέλουμε”, δήλωσε ο κ. Σπύρου, “να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα ουσιαστικό και χρήσιμο, με στόχο την πραγματική οικονομία και που θα δίνει ελπίδες για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν νευραλγικό σημείο της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής μας, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στηρίζει το Νέο Πρόγραμμα ενίσχυσής τους με ποσό 25 εκ. ευρώ από πόρους του Ε.Σ.Π.Α.”.
“Αυτό που ζήτησα”, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης “είναι το Πρόγραμμα αυτό να το διαχειριστεί η Περιφέρεια, καθώς αυτή είναι και η πρόταση των φορέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, αφού εμείς γνωρίζουμε καλύτερα από τον οποιοδήποτε άλλο τις ανάγκες της περιοχής και διαμορφώνουμε τις προτάσεις μας με βάση το τι ακριβώς χρειάζεται η τοπική οικονομία, προκειμένου να εξέλθει από την ύφεση που την ταλανίζει”.

Χρηματοδοτείται η λειτουργία νέων επιχειρήσεων
Σε ό,τι αφορά τις θεματικές ενότητες του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών προτεινόμενη χρηματοδοτούμενη κατηγορία ενίσχυσης είναι η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός χώρων διοίκησης και ανάπτυξης εργασιών της επιχείρησης, ενώ προτείνεται, επιπλέον, η ενίσχυση και της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων στην κατηγορία αυτή. Στα πλαίσια του προγράμματος προτείνεται η δημιουργία δύο διακριτών υποκατηγοριών, με χωριστούς προϋπολογισμούς, οι οποίες θα αναφέρονται στην ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων. Για ειδικές μορφές τουρισμού και για τοπικά προϊόντα μεταποίησης, με βάση το “καλάθι Περιφέρειας” και τις πιστοποιήσεις προέλευσης, ενώ τα κριτήρια αξιολόγησης είναι προσανατολισμένα στην περιβαλλοντική διάσταση της επένδυσης, την καινοτομία, τις τεχνολογίες πληροφορικής, καθώς και στη διατήρηση θέσεων εργασίας.
Σημειώνεται ότι η υποβολή των προτάσεων αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάιο.

Επιδοτείται η κατασκευή νέων τουριστικών καταλυμάτων
Προτεινόμενη χρηματοδοτούμενη κατηγορία ενισχύσεων στη θεματική ενότητα “Τουρισμός” είναι η δημιουργία, ο εκσυγχρονισμός, η επέκταση κτηρίων και εγκαταστάσεων τουριστικών καταλυμάτων.
Ειδικότερα, όσον αφορά στη δημιουργία νέων τουριστικών καταλυμάτων, προτείνεται η ενίσχυση για τη δημιουργία μόνο ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων και διαμερισμάτων 4 κλειδιών, τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών και επαύλεων, καθώς και η μετατροπή παραδοσιακών και διατηρητέων κτιρίων σε τουριστικά καταλύματα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”
www.imerazante.gr