Χάνουν την αρμοδιότητα των ΔΥΠΕ οι Περιφέρειες

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Επίθεση εναντίον του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου εξαπέλυσε, ο Αντιπεριφερειάρχης του νησιού μας, με αφορμή το άρθρο 137 του νόμου, που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή, του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σύμφωνα με το οποίο καταργήθηκε η εκχώρηση της αρμοδιότητας των Διοικήσεων Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) στις αιρετές περιφέρειες, όπως προέβλεπε ο πολυδιαφημισμένος “Καλλικράτης” του τότε υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.
Ο κ. Μυλωνάς κάνει λόγω για άκρως συγκεντρωτική νοοτροπία και προσπάθεια απαξίωσης του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που διαπιστώνεται ακόμα και από τη συγκρότηση των Διοικητικών Συμβουλίων των δομών υγείας, όπου δεν προβλέπεται ούτε ένας εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης σε αυτά, προφανώς για να στερήσει από την αιρετή περιφέρεια τη δυνατότητα βοήθειας και καλύτερης λειτουργίας τω δομών υγείας.
“Η χωρίς ενημέρωση και η εν κρυπτώ ενσωμάτωση της συγκεκριμένης διάταξης, δυστυχώς, αποδεικνύουν ότι το κεντρικό κράτος εξακολουθεί και παραμένει θιασώτης του συγκεντρωτισμού, δηλαδή ενός αντιπαραγωγικού μοντέλου” δήλωσε ο κ. Μυλωνάς και πρόσθεσε ότι “ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος θέλησε με τη σχετική ρύθμιση να στερήσει από την αιρετή περιφέρεια, γνώστη των προβλημάτων στο χώρο της υγείας και συμπαραστάτη των τοπικών κοινωνιών.
Η άκρως συγκεντρωτική νοοτροπία του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η προσπάθεια απαξίωσης του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης διαπιστώνεται ακόμα και από τη συγκρότηση των Διοικητικών Συμβουλίων των δομών υγείας, όπου δεν προβλέπεται ούτε ένας εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης σε αυτά.
Η αυτοδιοίκηση είναι η τελευταία ελπίδα για το ξεπέρασμα της κρίσης και κάθε προσπάθεια της κεντρικής εξουσίας να κρατήσει για τον εαυτό της αρμοδιότητες στη σημερινή εποχή συνιστά επικίνδυνο αναχρονισμό.
Παρότι κύριοι μάς οδηγήσατε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το PSΙ, παρότι εξουθενώσατε οικονομικά και ηθικά τον ελληνικό λαό, συνεχίζετε να αποφασίζετε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Στην κρίση του λαού οι αποφάσεις σας”.

Για όλους αυτούς του λόγους, ο Αντιπεριφερειάρχης κάλεσε τον Πρωθυπουργό να σταματήσει τον κατήφορο της κεντρικής διοίκησης, που μαζί με τη δική της απαξίωση από το λαό θέλει να συμπαρασύρει και της αυτοδιοικητικές δομές, που αποτελούν το τελευταίο καταφύγιο του πολίτη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”
www.imerazante.grΤελευταία άρθρα