Καθοριστικός ο ρόλος των Περιφερειών στο ΕΣΠΑ

Η ισχυροποίηση της Ευρώπης και με τη συμβολή των Περιφερειών ήταν το σαφές μήνυμα που έδωσαν οι κοινοτικοί στους περιφερειάρχες της Ελλάδας, κατά την ενημερωτική επίσκεψή τους στις Βρυξέλλες.
Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, για να περιγράψει -λεπτομερώς- τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες, το περιεχόμενό τους και τις δικές του επιμέρους τοποθετήσεις.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής Όλι Ρεν, τον Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάννες Χαν, την Επίτροπο Θαλάσσιας Πολιτικής Μαρία Δαμανάκη, τον επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας Μάρτιν Σουλτς, τον επικεφαλής της ομάδας του Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ, τον επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφστατ, τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Χοστ Ράϊχενμπαχ, ευρωβουλευτές και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε κάθε ευκαιρία ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων επαναλάμβανε ότι “ναι μεν επιδιώκουμε μια ισχυρή Ευρώπη, αλλά θέλουμε μια Ευρώπη των λαών και όχι των αριθμών”.
Αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, που ήταν βασικό θέμα σε όλες – σχεδόν – τις συζητήσεις που έγιναν, τόνισε ότι των ευθύνη φέρουν τόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες όσο και οι Έλληνες, καθώς και οι τραπεζίτες που “πίεζαν” τους πολίτες για δάνεια, ενώ διέκρινε στις τοποθετήσεις όλων των κοινοτικών τη διάθεση να βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από το αδιέξοδο.
Μάλιστα, θεωρούν σημαντικό γεγονός ότι οι περιφέρειες παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη, μέσω του ΕΣΠΑ και παρότρυναν τους περιφερειάρχες να προχωρήσουν τα έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.
Σχολιάζοντας την προτροπή αυτή ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων έκανε λόγο -ακόμη μια φορά- για τις αγκυλώσεις που υπάρχουν και που εμποδίζουν την απορρόφηση κονδυλίων. Επίσης, ο κ. Σπύρου αναφέρθηκε στη λίστα των έργων που δημοσιοποιήθηκε και που δημιούργησε αντιδράσεις, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τα έργα που εμφανίζουν απορροφήσεις μέχρι τέλος του 2011 και όχι για λίστα όλων των έργων που έχουν ενταχθεί.