Πιέσεις της Περιφέρειας για τα ακτοπλοϊκά και τα αεροπορικά

Το μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον αριθμητικό περιορισμό τόσο των ακτοπλοϊκών όσο και των αεροπορικών δρομολογίων καθώς και οι συνέπειες που δημιουργούνται μέσω αυτού του ιδιόμορφου αποκλεισμού στους κατοίκους της τοπικής μας κοινωνίας, καθώς και των υπόλοιπων Ιόνιων Νησιών έφερε προς συζήτηση στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λευκάδα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος του νησιού μας Λευτέρης Γιαννάτος.
Όπως επισήμανε ο κ. Γιαννάτος σχεδόν ένα έτος μετά την ανάληψη των καθηκόντων της αιρετής Περιφέρειας, δεν έχει αλλάξει τίποτα στην βελτίωση της αεροπορικής και ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μας, παρόλο που κύρια προϋπόθεση για τη συνοχή μας είναι η επαρκής συγκοινωνιακή σύνδεση μεταξύ των νησιών, ενώ παράλληλα ζήτησε να ενημερωθεί το Σώμα για τις μέχρι σήμερα ενέργειες που έχουν γίνει εκ μέρους του κ. Σπύρου.
Αναφερόμενος στην αεροπορική σύνδεση υπενθυμίζει ότι πέρυσι τα νησιά μας συνδέονταν αεροπορικώς, κατά τους θερινούς μήνες τρεις φορές την εβδομάδα και κατά τους χειμερινούς μήνες δύο φορές την εβδομάδα.
Ήδη ανακοινώθηκαν τα χειμερινά αεροπορικά δρομολόγια της εταιρίας που συνδέει τα νησιά μας, τα οποία είναι μόλις δύο την εβδομάδα, και μάλιστα σε ημέρες και ώρες που δεν εξυπηρετούν ούτε καν την μετακίνηση των Περιφερειακών Συμβούλων για τη συμμετοχή τους στα Περιφερειακά Συμβούλια.

“Μας έχουν καταδικάσει σε υποβάθμιση”
Έκπληκτη δήλωσε στην απάντησή της προς τον κ. Γιαννάτο η Αντιπεριφερειάρχης Νησιωτικής Πολιτικής, Σμαράγδα Σαρδελή, με την επιστολή του σχετικά με το έργο και τις δράσεις της περιφέρειας όσον άφορα τις συγκοινωνίες των νησιών μας και τούτο, διότι λίγες μέρες μετά της ανάληψη των αρμοδιοτήτων της γύρω από τις συγκοινωνίες, στο Συνέδριο των Μικρών Νησιών, έθεσε το θέμα των συγκοινωνιών παρουσία των Υπουργών Ντόλιου και Ρήγα.
Επίσης, τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά από εισήγηση του Γιώργου Καλούδη, ψηφίστηκε η καθημερινή ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση των νησιών μας, απόφαση η οποία και απεστάλη στα αρμόδια Υπουργεία Μεταφορών και Ναυτιλίας. Για τα ίδια θέματα προφορικά έχει ενημερωθεί και το Υπουργείο Ναυτιλίας. Έχει εκδοθεί ψήφισμα στην Κεφαλονιά, ενώ αρκετές ήταν και οι συσκέψεις και επαφές με αρμόδια κατά τόπους Λιμεναρχεία, αλλά και καθημερινή επαφή με Υπουργεία για διεκπεραίωση προβλημάτων και διερεύνηση λύσεων.
“Και πράγματι κ. Γιαννάτε, κουφές ήταν οι πόρτες των συναρμόδιων Υπουργείων Μεταφορών και Ναυτιλίας της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ την οποία κι εσείς ο ίδιος ψηφίσατε – αν και την εκπροσωπούσατε – να παραιτηθεί. Και να που φτάσαμε.
Μια κυβέρνηση που κατάργησε ακόμα και το Υπουργείο Ναυτιλίας και κατάφερε τον Έλληνα ναυτικό και πολίτη, επαίτη μέσα στην ίδια του τη χώρα. Μια κυβέρνηση που κατέλυε Υπουργεία και άλλαζε τους Υπουργούς σαν πουκάμισα.
Πώς, λοιπόν, εμείς σαν Περιφέρεια να μπορέσουμε να παράγουμε έργο όταν τις αποφάσεις μας αντί να τις αξιολογήσουν, τις πετούσαν στο καλάθι των αχρήστων; Όταν μας καταδικάζουν με ζημιογόνες αποφάσεις που αφορούν τα νησιά μας, χωρίς να μας ρωτήσουν, αλλά λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα αιτήματα των εταιριών, ακτοπλοϊκών και αεροπορικών.
Μήπως κατά τύχη κ. Γιαννάτε καταλάβατε πως κάνατε λάθος αποστέλλοντας σε μας την επιστολή και ενώ έπρεπε να τη στείλετε στην καταλυθείσα κυβέρνησή σας;
Ο καθένας από μας πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. Και όλοι είμαστε το ίδιο συνυπεύθυνοι, όταν δε μιλάμε αλλά ρίχνουμε τα βάρη αλλού. Τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και εγώ είμαστε σε επαφή με τις εταιρείες, οι οποίες όμως είχαν μέχρι πρότινος την εύνοια των Υπουργών σας αποφασίζοντας την καταδίκη των νησιών μας και των κατοίκων τους χωρίς εμάς”,
δήλωσε η κ. Σαρδελή.