Επιθέσεις αδέσποτων σκυλιών σε αιγοπρόβατα στην Έξω Χώρα

Την αγανάκτησή τους για την κατάσταση που βιώνουν με τα αδέσποτα σκυλιά που κατακλύζουν το χωριό, εκφράζουν οι κάτοικοι της Έξω Χώρας, με διαμαρτυρία προς κάθε αρμόδιο φορέα.
Το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρουν και σε επιστολή τους, έχουν σημειωθεί αρκετά κρούσματα επίθεσης αδέσποτων σκύλων κατά κοπαδιών αιγοπροβάτων που εκτρέφονται στην περιοχή, με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί σημαντικές απώλειες. Μεγάλα είναι και τα πλήγματα στην οικονομία, αφού το εισόδημα των περισσοτέρων στηρίζεται στην κτηνοτροφία. “Επειδή τον τελευταίο μήνα στο χωριό Έξω Χώρα έχουν σημειωθεί πολλά κρούσματα σε αιγοπρόβατα, με συνέπεια τον θάνατο πολλών αρνιών και προβάτων από αδέσποτα σκυλιά, τα οποία αφήνουν ελεύθερα ασυνείδητοι άνθρωποι, καλούμε όλους να λάβουν τα μέτρα τους”, σημειώνουν, μεταξύ άλλων, καλώντας κυρίως τους κυνηγούς να συμμορφωθούν και να προσέχουν τα ζώα τους.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην “Ημέρα” ο κάτοικος της Έξω Χώρας, Μπάμπης Λάπος, μόνο τις τελευταίες ημέρες θανατώθηκαν από τα αδέσποτα σκυλιά πέντε αιγοπρόβατα. Σημείωσε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτελέσματα οι επιθέσεις να αυξηθούν, όπως και οι απώλειες των κτηνοτρόφων.
Μίλησε δε, για συγκεκριμένες ράτσες σκυλιών που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι, τα οποία αφήνονται ελεύθερα στην ευρύτερη ορεινή περιοχή όταν τα αφεντικά τους κρίνουν ότι δεν τα χρειάζονται. Μάλιστα, είναι τέτοιο το πλήθος τους, που βρίσκουν καταφύγιο στις δασικές εκτάσεις της περιοχής, αναπαράγονται και πληθαίνουν ανεξέλεγκτα, αυξάνοντας και τα προβλήματα.
“Στην περιοχή περιμένουμε να ζήσουμε από την κτηνοτροφία. Κάθε απώλεια που μετράμε είναι σημαντική. Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά έχει μεγεθυνθεί. Ακόμη και ένα πρόβατο να χάσει κάποιος, είναι πλήγμα. Δεν ζητάμε τίποτα παράλογο. Θέλουμε όποιος δεν χρειάζεται τον σκύλο του να τον θανατώνει με ευθανασία και να μην τον αφήνει ελεύθερο στα βουνά. Αυτά τα ζώα όπως είναι φυσικό θα πεινάσουν, θα στραφούν κατά οποιουδήποτε άλλου ζώου”, είπε.
Τόνισε τέλος, πως ουδέποτε δημιουργήθηκε οποιαδήποτε παρεξήγηση με τους κυνηγούς στο χωριό, καλώντας όλους να δείξουν σύνεση και κατανόηση.