Στη Νομαρχία η συγκέντρωση των συνδικάτων της “Συντονιστικής Επιτροπής”

Σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για αύριο, κάλεσε η “Συντονιστική Επιτροπή Φορέων του Δημόσιου Τομέα Ζακύνθου”, που διοργανώνει συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στη Νομαρχία.
Με συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και νηπιαγωγών, Αλέξανδρος Βαλλής, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕΖ, Διονύσης Καλαμάκης και ο πρόεδρος των εργαζομένων του Συνδέσμου Καθαριότητας, Σπύρος Χαριάτης, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που δημιουργούνται για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στην αναγκαιότητα, όπως επεσήμαναν, μαζικής συμμετοχής στην απεργία, σημειώνοντας ότι από αυτή την κινητοποίηση μπορούν να βγουν κερδισμένοι.
“Τα μέτρα πλήττουν τους δημοσίους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους. Συνεχώς πληρώνουν οι ίδιοι και η συμμετοχή μας στην κινητοποίηση πρέπει να είναι μαζική. Χρειάζεται να αντιδράσουμε στην πολιτική που στοχοποιεί πάντα τους εργαζόμενους. Πάντα είμαστε τα εύκολα θύματα σε λύσεις που δεν αποτελούν λύσεις”, τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ. Βαλλής.
Έκανε λόγο για συστημικό πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση και αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνουν οι ωρομίσθιοι, καθεστώς που όπως επεσήμανε, δεν αποδίδει στα ασφαλιστικά ταμεία. Δήλωσε επίσης, ότι στην Ελλάδα εισπράχθηκαν πολλά χρήματα, τα οποία δεν αποδόθηκαν εκεί που έπρεπε, με αποτέλεσμα την όξυνση των προβλημάτων.
Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του κ. Καλαμάκη που αναφέρθηκε στο διεκδικητικό πλαίσιο της ΟΛΜΕ, όπου μεταξύ άλλων απαιτεί:
-5% του ΑΕΠ για την Παιδεία
-1.400 υερώ καθαρά στον πρωτοδιόριστο εκπαιδευτικό. Άμεση καταβολή 176 ευρώ σε όλους
-Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας. Ουσιαστική κρατική επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων
-Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για το εργασιακό καθεστώς και τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις θέσεις της ΟΛΜΕ
-Να μην γίνει καμιά αλλαγή στο σύστημα διορισμών μέχρι να διοριστούν ως μόνιμοι όλοι όσοι βρίσκονται στους πίνακες προϋπηρεσίας. Σταθερή και μόνιμη εργασία στην εκπαίδευση. Κατάργηση άμεσα του θεσμού του ωρομισθίου κλπ.
“Το τούνελ της λιτότητας δεν έχει τελειωμό. Δεν ξέρουμε τι άλλο πρέπει να συμβεί για να υπάρξει μαζική συμμετοχή στην απεργία”, υποστήριξε ο ίδιος, αναφέροντας επίσης, ότι “το πρόβλημα είναι συστημικό”.
Έκανε επιπλέον αναφορά για κρίση που αγκαλιάζει τα μεσογειακά κράτη και αυτά της Ευρώπης, σημειώνοντας πως υπάρχει δυνατότητα για διαφορετική ανάπτυξη και αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ, επεσήμανε πως διάλογος με την Κυβέρνηση είναι η συμμετοχή στην απεργία.
Στα προβλήματα που κατά καιρούς παρουσιάζονται και στους ίδιους, αναφέρθηκε ο πρόεδρος των εργαζομένων της καθαριότητας, Σπύρος Χαριάτης, υπογραμμίζοντας πως και οι τελευταίοι θα συμμετέχουν στη συγκέντρωση της Νομαρχίας. Κοινό κάλεσμα απεύθυναν άλλωστε, εκτός από την ΕΛΜΕ και το σύλλογο των Δασκάλων, τα σωματεία των εργαζομένων στο νοσοκομείο, των νοσοκομειακών ιατρών, των υπαλλήλων της Νομαρχίας και των υπαλλήλων του Δήμου Ζακυνθίων.
Τέλος, σημειώθηκε ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε με τη δημιουργία της “Συντονιστικής Επιτροπής”, θα συνεχιστεί με σκοπό τη σύσταση του Νομαρχιακού Παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ.