Άμεσα πλειστηριασμός για τα ανενεργά πλοία…

Την επίσπευση των διαδικασιών απομάκρυνσης των ανενεργών πλοίων (“Οδυσσέας Ελύτης”, “Ζάκυνθος I”, “Φως”), από το λιμάνι της Ζακύνθου, θα συζητήσει σε νέα συνεδρίασή της που θα προγραμματιστεί εντός των ημερών, η Λιμενική Επιτροπή.
Το θέμα απασχόλησε και την τελευταία συνεδρίασή της, ωστόσο, η απόφαση που ελήφθη ήταν να δοθεί περιθώριο στις ιδιοκτήτριες ναυτιλιακές εταιρίες μέχρι τις 10 Απριλίου και εν συνεχεία να ξεκινήσουν οι διαδικασίες πλειστηριασμού των πλοίων, προκάλεσε αντιδράσεις.
Στην τελευταία συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής, στο σώμα κατατέθηκαν δύο προτάσεις. Η πρώτη που υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και ισχύει ως σήμερα, καλούσε τις ναυτιλιακές εταιρίες να απομακρύνουν τα πλοία τους ως τις 10 Απριλίου και αν δεν το έκαναν, τότε θα ξεκινούσαν οι διαδικασίες πλειστηριασμού.
Η δεύτερη, που μειοψήφησε και κατατέθηκε από τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Λιμενάρχη, Γιάννη Στάθη, ζητούσε να ξεκινήσει από τώρα η διαδικασία πλειστηριασμού και να συνεχιστεί άσχετα από το περιθώριο της 10ης Απριλίου. Αν οι ναυτιλιακές εταιρίες “συμμορφωθούν” μέσα σε αυτό το διάστημα, τότε και ο πλειστηριασμός θα σταματήσει.
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτής της πρότασης, με αυτές τις κινήσεις πιο εύκολα θα μπορεί να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα, εφόσον η πίεση προς τις ναυτιλιακές εταιρίες θα αυξηθεί. Για τον παραπάνω λόγο, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής, προκειμένου να αλλάξει η αρχική της απόφαση.
Αν και υπάρχει δισταγμός για τα χρήματα που θα δαπανηθούν για τον πλειστηριασμό και αν τελικά “πάνε χαμένα” σε περίπτωση που τα πλοία απομακρυνθούν, φαίνεται πλέον πως επικρατεί η άποψη για ένταση των μέτρων κατά των εταιριών. Άλλωστε, τα πλοία τους παραμένουν για χρόνια ανενεργά μέσα στο λιμάνι και κάθε περιθώριο που έχει δοθεί ως και σήμερα, δεν έχει τηρηθεί. Τέλος, τις επόμενες μέρες θα δοθεί και η πρόσκληση για τη νέα συνεδρίαση, όπου αναμένεται να υπάρξει αλλαγή των αποφάσεων.