«Να νεκρώσει όλη η Ζάκυνθος στις 10 Φλεβάρη»

Κάλεσμα για «να νεκρώσει όλη η Ζάκυνθος» και «να μην υπάρξει εργαζόμενος που θα πάει για δουλειά», απηύθυναν οι διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Οικοδόμων, ενόψει της 24ωρης απεργίας της Τετάρτης, που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και στην οποία συμμετέχει το ΠΑΜΕ.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του  Εργατικού Κέντρου, Τάκης Στρούζας, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τους επικεφαλής των σωματείων την Παρασκευή, το ΠΑΜΕ έλαβε την πρωτοβουλία να καλέσει σε απεργία στις 11 Φεβρουαρίου, στην Πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποίησε στις 9 Ιανουαρίου και προσάρμοσε την ημερομηνία για τις 10 του τρέχοντος μήνα, μετά και την απόφαση που έλαβε η ΑΔΕΔΥ.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί, ο κ. Στρούζας σημείωσε ότι η πλουτοκρατία, η Ε.Ε. και τα κόμματά που την υπηρετούν, επιχειρούν «να φορτώσουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και γι’ αυτό προσπαθούν με κάθε τρόπο, να ισοπεδώσουν οποιαδήποτε κατάκτηση μας έχει απομείνει».
Στάθηκε στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» που εγκρίθηκε από την Ε.Ε. και στα νέα φορολογικά μέτρα, σημειώνοντας πως «κουτσουρεύουν ακόμη περισσότερο το εισόδημα της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών οικογενειών, δίνοντας την ίδια ώρα προνόμοια, κίνητρα και απαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο».
Στόχος όπως είπε, είναι «να απαλλαγεί η μεγαλοεργοδοσία από τα «βαρίδια» του ασφαλιστικού, βάζοντας «μπουρλότο» στην κοινωνική ασφάλιση», προσθέτοντας πως «την ίδια ώρα δεν δικδικούνται καν, οφειλές του δημοσίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 12 δις ευρώ, όπως και χρέη εργοδοτών που ξεπερνούν τα 8,5 δις ευρώ».
Επεσήμανε πως τα τελευταία μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, αποτελούν λαιμητόμο για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώμματα γενικότερα, προσθέτοντας πως δεν θα έχουν καθόλου προσωρινό χαρακτήρα, αλλά θα είναι μόνιμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κερδοφορία της πλουτοκρατίας.
Σε αυτή την κατεύθυνση, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι συνηγορεί και ζητά ακόμη πιο σκληρά μέτρα από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ ότι «σπέρνει αυταπάτες» για τον ρόλο της Ε.Ε. και της Κυβέρνησης, αλλά και τον ΛΑΟΣ, ότι «όχι μόνο συμφωνεί με τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα, αλλά ζητά και τη σύμφωνη γνώμη του Αρείου Πάγου για την εφαρμογή τους, μαζί με επιπλέον κατασταλτικά μέτρα, κατά κάθε κινητοποίησης».
Από τα «πυρά» του κ. Στρούζα δεν ξέφυγε ούτε η ΓΣΕΕ, λέγοντας πως προσπαθεί να διασπάσει τους εργαζόμενους, να δημιουργήσει σύγχυση, να βάλει δυσκολίες στον ενιαίο αγώνα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, λόγος για τον οποίο δε δέχθηκε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για συμμετοχή στη μεθαυριανή απεργία. Επίσης, σημείωσε ότι η ΑΔΕΔΥ «σύρθηκε» πίσω από την πίεση του ΠΑΜΕ να προκηρύξει απεργία.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, χαιρέτισε την απόφαση της τοπικής ΟΕΒΕ για συμμετοχή στην απεργία, όπως και του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου, επισημαίνοντας πως «στο κοινό μαύρο μέτωπο πλουτοκρατίας, Ε.Ε., και των κομμάτων τους, κοινή θα πρέπει να είναι η λαϊκή απάντηση και το μέτωπο, που δεν θα βάζει μόνο αιτήματα άμυνας, αλλά θα αντεπιτεθεί στοχεύοντας στην άλλη εξουσία, όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν λαϊκή περιουσία».
Στάθηκε και σε τοπικά ζητήματα, στους απλήρωτους εργαζόμενους του Συνδέσμου Ύδρευσης, της ΔΕΥΑΖ, των “stage” και των παιδικών σταθμών, καλώντας όλους σε ενιαίο ταξικό αγώνα, που θα στοχεύει στην κάλυψη των πραγματικών τους αναγκών, όπως το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ. «Δεν έχουμε μόνο το δίκιο. Έχουμε και τη δύναμη να το υπερασπιστούμε. Δε θα δεχθούμε να πληρώσουμε τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης», σημείωσε.
Ανάλογες ήταν και οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των σωματείων, που κάλεσαν όλοι στην απεργία και στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στο μόλο του Αγίου Διονυσίου.