Τσίκνισε για τα καλά όλη η Ζάκυνθος…

Ζάκυνθο από τα… παλιά θύμισε η χθεσινή μέρα, αφού με αφορμή το έθιμο της Τσικνοπέμπτης η πόλη και όχι μόνο, είχε μετατραπεί σε μια μεγάλη… μπαγόρδα, όπου εκτός από τα ψητά, το κρασί έρεε άφθονο, το κέφι ξεχείλιζε και μεγάλες παρέες Ζακυνθινών και όχι μόνο, γλέντησαν με την ψυχή τους, καλώντας όλους να ξεφαντώσουν τις καρναβαλικές ημέρες που διανύουμε.
Από τον Άγιο Λάζαρο μέχρι την Αγία Τριάδα και το Κρυνονέρι, από νωρίς το πρωί στήθηκαν υπαίθριες ψησταριές και άμεσα μπήκαν όλοι στο… ψητό, αφού βοήθησαν και οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες. Τα προηγούμενα χρόνια ο καιρός τα είχε κάνει… μούσκεμα και η χθεσινή μέρα ήρθε να “συμπληρώσει” τα περσινά και προπέρσινα “κενά”.
Η πόλη καλυπτόταν από ένα τεράστιο… σύννεφο καπνού και κάθε γειτονιά είχε τη δική της μπαγόρδα. Στον Άγιο Λάζαρο σταμάτησαν να λειτουργούν μέχρι και κουρεία και το γλέντι με κρασί από το Σαρακινάδο και την Κυψέλη και άφθονο κρέας, κράτησε μέχρι το απόγευμα.
Στον Άγιο Παύλο στήθηκε η “κλασσική” μπαγόρδα με τους γλεντζέδες της περιοχής, ενώ ακόμη και στην Αλεξάνδρου Ρώμα οι ψησταριές ήταν… παραταγμένες στη σειρά, όπου ο καθένας θα μπορούσε να… κεραστεί από όπου ήθελε. Στο “γιοφύρι” απέναντι από τη Νομαρχία, η παρέα που συγκεντρώθηκε το γλέντησε με ένα αρνί από την Έξω Χώρα και κρασί από το ίδιο χωριό, ενώ με κιθάρες και νέους και παλιούς μουσικούς, το γλέντι άναψε με αρκετά καρναβαλικά και όχι μόνο, τραγούδια.
Στην Αγία Τριάδα, ο “Ξύδης” ήταν όπως πάντα στη θέση του με τη δική του ψησταριά, συνεχίζοντας και ο ίδιος την παράδοση, που όπως είπε πρέπει να βρει συνέχεια και από τους νέους.
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος, μεγάλο γλέντι στήθηκε στο 4ο δημοτικό σχολείο, με πρωτοβουλία του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Τα ψητά ήταν άφθονα και το γλέντι αμείωτο με τους μικρούς μαθητές να δηλώνουν πανέτοιμοι για τις απόκριες, καλώντας και τους μεγάλους να συμμετέχουν.
Ουσιαστικά, δεν υπήρχε μέρος κάποιος να… κρυφτεί από την τσίκνα που κυριάρχησε σε κάθε γωνιά. Από εμάς ευχές για νέο ξεφάντωμα και του χρόνου!