Αντιδράσεις για τους βανδαλισμούς στο 1ο σχολικό συγκρότημα

Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσαν στην εκπαιδευτική κοινότητα τα γεγονότα που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο πρώτο σχολικό συγκρότημα (γυμνάσιο-λύκειο), στην πόλη. Με ανακοίνωσή του, ο σύλλογος διδασκόντων του πρώτου γυμνασίου, αναφέρεται στα προβλήματα, ενώ καλεί σε σύσκεψη τους τοπικούς φορείς. Ταυτόχρονα, ζητά τη φύλαξη των σχολείων σε 24ωρη βάση, έτσι όπως και οι μαθητές απαίτησαν, από τον Δήμο Ζακυνθίων και τη Νομαρχία. Στην ανακοίνωση του συλλόγου, τονίζονται τα εξής:
“Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου με αφορμή τα τελευταία γεγονότα (τηλεφώνημα – φάρσα για βόμβα, ανατροπή φυλακίου και μπλοκάρισμα της κεντρικής εισόδου, δολιοφθορά των κλειδαριών όλων των αιθουσών) συζήτησε σε έκτακτη γενική συνεδρίαση, την 1η Φεβρουαρίου 2010 και κατέληξε στα ακόλουθα:
1. Η άσκηση του εκπαιδευτικού – παιδαγωγικού μας έργου γίνεται με δυσκολίες και πολλές φορές με υπέρβαση του ρόλου μας, εξαιτίας των ελλείψεων του σχολικού συγκροτήματος σε βοηθητικό προσωπικό (επιστάτης, κλητήρας, φύλακες, μόνιμες καθαρίστριες, συντηρητής, αλλά και ψυχολόγος, απαραίτητος στις μέρες μας, λόγω της πολύχρονης ολιγωρίας των διοικητών – υπηρεσιακών υπευθύνων και των κρατικών επιλογών). Μερικά από αυτά τα κενά έχουν σήμερα καλυφθεί πλημμελώς με «δανεικό» υπάλληλο – επιστάτη από το Δήμο, προσωρινές ωρομίσθιες καθαρίστριες και έναν και μόνο πρωινό φύλακα, την ώρα λειτουργίας των σχολείων, να εποπτεύει έναν τεράστιο χώρο.
2. Θεωρούμε αρνητικό παράγοντα την αδράνεια μέχρι ανυπαρξίας των συλλογικών οργάνων (σχολικά συμβούλια με γονείς – μαθητές – καθηγητές, συλλόγους γονέων, συμβούλια μαθητών). Αυτή η αδυναμία συλλογικής λειτουργίας και δράσης, προσφέρει ελεύθερο έδαφος στη δραστηριοποίηση μικρών ομάδων σε βάρος του συνόλου των μαθητών.
3. Ως εκπαιδευτικοί και παιδαγωγοί γνωρίζουμε ότι η διάλυση του κοινωνικού ιστού, η έλλειψη ομαλής οικογενειακής ζωής, οι αυξανόμενες ανισότητες και οι απαισιόδοξες προοπτικές επηρεάζουν αρνητικά σε μέγιστο βαθμό τα παιδιά μας. Έτσι, πολλά από αυτά οδηγούνται στο να εγκαταλείψουν την προσπάθεια για βελτίωση της προσωπικότητας και να παραιτούνται από αξίες και ιδανικά. Τούτο αποτελεί μέγιστο πρόβλημα όλων μας και απαιτεί συνολική αντιμετώπιση από την κοινωνία και την κάθε οικογένεια ξεχωριστά.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου εκφράζει την ανησυχία του και καλεί όλες τις πλευρές, να συλλογιστούν και να συνδράμουν δημιουργικά.
Εμείς, ως εκπαιδευτικοί, έχουμε αναλάβει το θεσμικό μας ρόλο, αλλά δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε επιπλέον ευθύνες και καθήκοντα που δε μας ανήκουν.
Παίρνουμε την πρωτοβουλία για μια ευρεία ανοιχτή σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και κάθε ενδιαφερόμενου. Μόνο μια συνεχής, ζωντανή, λειτουργούσα εκπαιδευτική κοινότητα που συνεργάζεται με την κοινωνία και τους αρμόδιους, μπορεί να αντιμετωπίσει με ανθρώπινο, φυσικό, δημοκρατικό, παιδαγωγικό και αποτελεσματικό τρόπο τα προβλήματα της σημερινής εποχής.
Τέλος, όσον αφορά την κινητοποίηση – διαμαρτυρία των μαθητών του Γυμνασίου μας, με αίτημα την 24ωρη φύλαξη του σχολείου, που κατέληξε στην παράστασή τους σε Νομαρχία και Δήμο, ο Σύλλογός μας κατανοεί και καλύπτει τη στάση τους, διότι σ’ αυτή την περίπτωση το αίτημά τους είναι και δικό μας αίτημα”.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημήτρης Στραβοπόδης, επισημαίνοντας πως άμεσα θα ζητήσει συνάντηση με τον Δήμαρχο, Διονύση Ακτύπη, για το ζήτημα των φυλάκων.
Εξήγησε, ότι πρόκειται για ζήτημα που δεν μπορεί να λυθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα, επισημαίνοντας πως πρέπει να βρεθεί τρόπος κάλυψης των εξόδων για φύλαξη των συγκροτημάτων τις βραδυνές και απογευματινές ώρες, ενώ αναφερόμενος στην τιμωρία που επιβλήθηκε στους μαθητές να χάσουν μία μέρα εκδρομής λόγω των απανωτών δυσάρεστων γεγονότων, είπε πως χάθηκε μία μέρα μαθημάτων που πρέπει να αναπληρωθεί, με βάση και τις αποφάσεις του συλλόγου διδασκόντων.

Καμιά εξέλιξη για τα ΕΠΑΛ
Εν τω μεταξύ σε ότι αφορά τα ΕΠΑΛ και την ΕΠΑΣ, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ως χθες το μεσημέρι από τον ΟΣΚ ο κ. Στραβοπόδης, δεν είχε υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο. Αιτία, σύμφωνα με τα έως και σήμερα γνωστά στοιχεία, αποτελεί η έλλειψη ενός εγγράφου από το φάκελο της αναδόχου κοινοπραξίας, θέμα που ως και σήμερα δεν έχει επιλυθεί.