Πολύ κάτω των ορίων η ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας

Σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα επιτρεπόμενα όρια, μετρήθηκε η εκπομπή ακτινοβολίας για την κεραία της “COSMOTE” στην οδό Αγίου Λαζάρου, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν από το πρόγραμμα “πεδίο 24”, που αναπτύχθηκε από τα αρμόδια εργαστήρια των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, Αιγαίου και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Διδακτορικοί φοιτητές του δικτύου βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη Ζάκυνθο, έπειτα από “πρόσκληση” της Νομαρχίας και του τμήματος περιβάλλοντος, πραγματοποιώντας μετρήσεις για τις εκπομπές ακτινοβολίας σε όλο το νησί και στην περιοχή του Αγίου Λαζάρου, αναρτώντας εν συνεχεία τα αποτελέσματα στο διαδίκτυο και στην ιστοσελίδα του δικτύου www.pedion24.gr.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις, τα συνολικά αποτελέσματα ακτινοβολίας για την κινητή τηλεφωνία από τα 900 Mhz ως τα 3 Ghz σε μέση τιμή, κυμάνθηκαν στα 0,54 vm, σαν ένταση του πεδίου ανά εξάλεπτο, με μέγιστο επιτρεπόμενο όριο τα 31,95 vm. Η μέγιστη καταγεγραμμένη τιμή έφτασε τα 0,72 vm, που επίσης βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα επιτρεπτά.
Άλλωστε και από τους διδακτορικούς φοιτητές που βρέθηκαν στο νησί μας, αναφέρθηκε ότι οι τιμές που καταγράφηκαν ήταν κατά πολύ χαμηλότερες από τα επιτρεπτά όρια, σημειώνοντας πως πουθενά δεν υπήρξαν παραβάσεις.
Το τελευταίο διάστημα έντονη ήταν και η δραστηριοποίηση της “COSMOTE”, προκειμένου να ενημερώσει για τις δράσεις της και την λειτουργία των κεραιών. Η απόφαση του Δήμου Ζακυνθίων να αρχίσει διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων και η αναφορά ότι η εγκατάσταση στην Αγίου Λαζάρου, λειτουργεί σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από σχολείο, αποτέλεσε και την αφορμή για την περαιτέρω δραστηριοποίηση της εταιρίας.
Σε επικοινωνία του με την εφημερίδα μας, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της “COSMOTE” για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Τριαντάφυλλος, στάθηκε στις τελευταίες εξελίξεις αναφερόμενος και στη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των κεραιών σε κατοικημένες περιοχές.
Ιδιαίτερα για τα σχολεία, ο κ. Τριαντάφυλλός εξήγησε ότι δεν απαιτείται απόσταση μεγαλύτερη των 500 μέτρων, σύμφωνα με τον νόμο 3431/2006. “Με βάση τη νομοθεσία, σαν όριο μπορεί να υπάρχει απόσταση 300 μέτρων από σχολείο. Ωστόσο, κεραία κινητής τηλεφωνίας μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και μέσα σε αυτό το όριο, αρκεί η μέγιστη τιμή ακτινοβολίας να είναι μικρότερη σε ποσοστό 40% του επιτρεπόμενου ορίου”, επεσήμανε.
Όπως είπε, με αυτό το καθεστώς λειτουργούν οι περισσότερες από τις εγκαταστάσεις όλων των εταιριών κινητής τηλεφωνίας σε όλη τη χώρα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση, που εναρμονίζεται με τα επιτρεπόμενα όρια σε επίπεδο Ε.Ε., με βάση τις μετρήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Επισημαίνοντας ότι το ίδιο καθεστώς ισχύει και για τις τρεις κεραίες της “COSMOTE” στη Ζάκυνθο, όπου σε αυτές εντάσσεται και αυτή της Αγίου Λαζάρου, συνέστησε σε όλους ψυχραιμία, υπογραμμίζοντας πως όσα αναφέρθηκαν και για την απόσταση της κεραίας στον Άγιο Λάζαρο, από το σχολείο, δεν ισχύουν.
“Συνεχώς ζητάμε νέες υπηρεσίες, υπάρχει μεγαλύτερη απαίτηση για καλό σήμα και κάλυψη δικτύου σε όλες τις περιοχές. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν δεν έχουμε τις απαιτούμενες υποδομές, αν δηλαδή δεν υπάρχουν κεραίες. Πρέπει παράλληλα να σημειωθεί, ότι η ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας, είναι κατά πολύ μικρότερη απ’ ότι τα ραδιοτηλεοπτικά σήματα, που διαπερνούν όλα τα κτίρια”, σημείωσε, προσθέτοντας πως οι μετρήσεις που έγιναν και στη Ζάκυνθο από το “πεδίο 24”, αφορούσαν σε κάθε περίπτωση όλες τις εταιρίες και όχι μόνο την “COSMOTE”.
Αυτό σημαίνει ότι τα όρια που μετρήθηκαν για παράδειγμα, στην περιοχή του Αγίου Λαζάρου, αφορούσαν το σύνολο των εταιριών και όχι μόνο τις εγκαταστάσεις της “COSMOTE”. Παράλληλα, η εταιρία ήρθε σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους των αιρετών Αρχών, και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου, Διονύση Μυλωνά, προκειμένου να ενημερώσουν το σώμα και κάθε φορέα, για την κατάσταση που επικρατεί. Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ανάλογα και το ενδιαφέρον που θα δείξουν οι τοπικές Αρχές.