Κλειδώθηκαν… απ’ έξω μαθητές και καθηγητές

Αρκετές δυσάρεστες εκπλήξεις περίμεναν τους μαθητές και τους καθηγητές του πρώτου σχολικού συγκροτήματος (γυμνάσιο, λύκειο) χθες το πρωί, από την άφιξή τους στο χώρο ως και την προσπάθεια εισόδου τους στις τάξεις προκειμένου να ξεκινήσουν τα μαθήματα.
Τα σχολεία, που παραμένουν αφύλακτα τις απογευματινές και βραδυνές ώρες, έγιναν στόχοι βανδάλων που προσπάθησαν να εμποδίσουν με κάθε τρόπο την εύρυθμη λειτουργία τους.
Συγκεκριμένα, άγνωστοι, κατάφεραν να “σφραγίσουν” την κεντρική είσοδο, κατεδαφίζοντας το ξύλινο σπίτι του φύλακα εντός του χώρου της κεντρικής σκάλας για το πρώτο προαύλιο, ρίχνοντας και τους κάδους των απορριμμάτων. Παράλληλα, με αλυσίδες και δικά τους λουκέτα, κλείδωσαν όχι μόνο την κεντρική είσοδο αλλά και τις περιφερειακές, προκειμένου να είναι αδύνατη η είσοδος οποιουδήποτε στο χώρο. Χρειάστηκε μάλιστα η παρέμβαση σιδερά, προκειμένου να κοπούν οι αλυσίδες από την πλαϊνή είσοδο, προκειμένου να μπουν στο σχολείο οι καθηγητές και οι μαθητές, ενώ για την κεντρική είσοδο, συνεργείο του Δήμου με γερανό, απομάκρυνε το κατεστραμμένο ξύλινο περίπτερο που χρησιμοποιούσε ο φύλακας.
Τα δυσάρεστα όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Στην προσπάθειά τους οι καθηγητές να ξεκλειδώσουν τις αίθουσες διδασκαλίας, συνάντησαν και μια σειρά άλλα προβλήματα. Οι κλειδαριές ήταν κατεστραμμένες, αφού εντός τους είχαν σπάσει άλλα κλειδιά και σύρματα.
Όπως αναφέρθηκε από τους καθηγητές, από τη μανία όσων προχώρησαν στη συγκεκριμένη ενέργεια δεν “ξέφυγε” ούτε μία πόρτα, τόσο στο γυμνάσιο όσο και στο λύκειο. Ζητήθηκε συνδρομή κλειδαρά και σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία, όπως κοπίδια και λοστοί, προκειμένου να ανοίξουν οι αίθουσες, με αποτέλεσμα να σημειωθεί, όπως ήταν φυσικό, μεγάλη καθυστέρηση και στην έναρξη των μαθημάτων.
Ανάλογα προβλήματα είχε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν το ίδιο σχολικό συγκρότημα, με καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατούσε τα απογεύματα. Άλλωστε, μόλις την Παρασκευή τηλεφώνημα που έγινε στην Ασφάλεια προειδοποιούσε για ύπαρξη βόμβας, που αποδείχθηκε εν συνεχεία, ότι ήταν φάρσα.
Το ζήτημα της φύλαξης των σχολείων τις ώρες που αυτά δεν λειτουργούν έχει συζητηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, χωρίς όμως μέχρι και σήμερα να έχει βρεθεί κάποια συγκεκριμένη λύση.

Γ. Κοπανάς: “Τα προβλήματα της κοινωνίας μεταφέρονται στα σχολεία”
“Για ακόμη μία φορά είχαμε μία δυσάρεστη έκπληξη, μετά την φάρσα της Παρασκευής. Βρήκαμε το σπιτάκι του φύλακα ριγμένο και σχεδόν σπασμένο στην είσοδο του σχολείου, προσπαθώντας να μας εμποδίσουν να μπούμε στο χώρο. Όλες οι είσοδοι είχαν σφραγιστεί με λουκέτα και αλυσίδες, ενώ όταν μπήκαμε μέσα, διαπιστώσαμε ότι όλες οι πόρτες είχαν υποστεί δολιοφθορά”, επεσήμανε ο Διευθυντής του γυμνασίου, Γιάννης Κοπανάς.
Εξήγησε πως είχε η κατάσταση και με δηλώσεις του στην “Ημέρα”, κάλεσε τις τοπικές Αρχές και συνολικά την κοινωνία, να “σκύψουν” πάνω από το πρόβλημα. “Δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας με αυτές τις συνθήκες. Πρέπει να προστατέψουμε τα παιδιά που θέλουν να κάνουν μάθημα. Εκείνο που ζητάμε, είναι να υπάρχει φύλαξη για τις ώρες που τα σχολεία δεν λειτουργούν. Δεν είναι δυνατόν να παραμένουν ανυπεράσπιστα και αφύλακτα στις διαθέσεις οποιουδήποτε. Δυστυχώς, η κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία, τείνει πλέον να γίνει προεκταθεί στα σχολεία”, σημείωσε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας πως “είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί”.
Αναφερόμενος στο ποιός μπορεί να ευθύνεται για αυτή την κατάσταση και τα τελευταία συμβάντα, ο κ. Κοπανάς υποστήριξε ότι πρέπει οι αρμόδιες Αρχές να ψάξουν, υπογραμμίζοντας πως ότι έγινε δεν έγινε από μαθητές ή καθηγητές.


Ανάστατοι οι μαθητές
Από την πλευρά των μαθητών, εκπρόσωποι του 15μελούς του γυμνασίου, καταδίκασαν τα συγκεκριμένα γεγονότα, θεωρώντας τα απαράδεκτα, λέγοντας ότι δεν μπορούν να “πληρώνουν” αυτοί για κάτι που δεν ευθύνονται. Σύμφωνα με τους μαθητές, τιμωρήθηκαν με την απώλεια εκδρομής, καθώς θεωρήθηκε ότι η χθεσινή μέρα ήταν ημέρα κατάληψης, αν και οι ίδιοι δεν είχαν προχωρήσει σε καμία κινητοποίηση. Επίσης, δήλωσαν πως ακόμη και αν ευθύνονται μαθητές για όσα συνέβησαν χθες, πρέπει να βρεθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι και ζήτησαν να υπάρχει φύλαξη τις απογευματινές και βραδυνές ώρες. Μάλιστα, προχώρησαν σε αποχή, ενώ αντιπροσωπία τους ζήτησε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ζακυνθίων και τον Νομάρχη, για το συγκεκριμένο θέμα.