Κάτω από τα όρια ακτινοβολίας οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και από τα επιτρεπόμενα όρια ακτινοβολίας, που έχουν τεθεί στα όρια της Ε.Ε. και της χώρας μας, λειτουργούν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας που ελέγχθηκαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας από δύο διδακτορικούς φοιτητές του Εργαστηρίου Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Μετσόβειου Πολυτεχνείου.
Οι δύο διδακτορικοί φοιτητές, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, προσκλήθηκαν στη Ζάκυνθο από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Τμήμα Περιβάλλοντος, μετά και το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τους κατοίκους της οδού Αγίου Λαζάρου, για τη λειτουργία κεραίας της “COSMOTE” και προχώρησαν σε μια σειρά μετρήσεις.
Άλλωστε, οι ίδιοι, συμμετέχουν στο δίκτυο «Πεδίο 24», που δημιουργήθηκε από τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλειο) και Αιγίου, με σκοπό τη μέτρηση ανάλογων περιπτώσεων σε όλη τη χώρα και την άμεση ενημέρωση για τα αποτελέσματά τους, στο διαδίκτυο. Σημείωσαν μάλιστα, ότι όλες οι μετρήσεις καταγράφονται και δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα www.pedio24.gr, αναφέροντας σε κάθε περίπτωση και τα επιτρεπόμενα όρια λειτουργίας των σταθμών.

Άμεση παρέμβαση
Την Παρασκευή, με τη βοήθεια του προϊσταμένου του Τμήματος Περιβάλλοντος, Σπύρου Πλέσσα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε ορισμένα σημεία του νησιού, όπου έγιναν και μετρήσεις. Μία από αυτές αφορούσε την κεραία κινητής τηλεφωνίας στην Αγίου Λαζάρου.
Σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ, ο κ. Πλέσσας, επεσήμανε ότι στη Ζάκυνθο λειτουργούν δύο κεραίες-σταθμοί του δικτύου, στο «Ξενία» και στη Μπόχαλη. Επίσης, τοποθετήθηκε, με εισήγηση της Υπηρεσίας του στο «πεδίο», άλλη μία στην Αγίου Λαζάρου, προκειμένου να καταγραφεί ποια είναι η κατάσταση και εκεί.
«Η δημιουργία του δικτύου έχει σκοπό να μετρήσει τις εκπομπές ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας», σημείωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως σε αυτή την προσπάθεια εντάχθηκε η πρωτοβουλία του Τμήματος Περιβάλλοντος και της ΝΑΖ, με αυτό, με αφορμή και τα τελευταία προβλήματα.


Αλλού οι παγίδες
«Δεν τίθεται θέμα υπέρβασης των ορίων από τις κεραίες», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο φοιτητής Γιώργος Πιτσιλάδης, που συμμετείχε στις μετρήσεις, αναφερόμενος και στη λειτουργία του δικτύου. Όπως είπε, από το 2005 γίνεται προσπάθεια το δίκτυο να εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.
Ήδη, λειτουργούν 140 σταθμοί σε 24ωρη βάση και τα δεδομένα τους αναρτώνται στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του «πεδίου». «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε μετρήσει κάποια υπέρβαση», σημείωσε, προσθέτοντας πως έχουν τοποθετηθεί μετρητές σε αστικές περιοχές, αλλά και στην επαρχία, προσφέροντας σημαντικά στοιχεία. «Όπου υπάρχει μικρότερη πληθυσμιακή κάλυψη, τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι ακόμη πιο χαμηλά», επεσήμανε.
«Τα μετρούμενα επίπεδα είναι χαμηλά με βάση τα όρια της Ε.Ε. και της Ελλάδας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο φοιτητής, Χρήστος Ξάνθης, επισημαίνοντας: «Στη χώρα μας παρατηρούμε ότι τα επίπεδα είναι ως και 20 φορές πιο κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια».
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση με τη ραδιενέργεια ούτε τέτοιες είναι οι μετρήσεις, σημειώνοντας ότι αφορούν καθαρά και μόνο την ακτινοβολία και τη θερμική επίδραση που αυτή μπορεί να ασκεί στους οργανισμούς.
«Γίνονται συνεχείς μελέτες. Εδώ και 30 χρόνια δεν έχει αναφερθεί τίποτα», είπε, ενώ σε ότι αφορά τα όρια τόνισε πως «αν αυτά είναι σωστά ή όχι, αυτό δεν εξαρτάται από τη δική μας επιστήμη. Είναι άλλες ειδικότητες και κλάδοι της βιολογίας, που θα κρίνουν».
Ουσιαστικά οι δύο διδακτορικοί φοιτητές και μέλη του δικτύου, επεσήμαναν πως τα όρια ακτινοβολίας καθορίζονται από άλλες Υπηρεσίες, προσθέτοντας ότι όσο πιο πυκνό είναι το δίκτυο των κεραιών, τόσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα ακτινοβολίας τους.
Κατέληξαν δε, πως πολύ πιο αυξημένα σε πολλές περιπτώσεις, είναι τα επίπεδα ακτινοβολίας των ραδιοτηλεοπτικών συστημάτων και της ασύρματης επικοινωνίας, παρά της χρήσης των κινητών τηλεφώνων.