
–Καθυστερούν οι παρεμβάσεις στα πρανή
–Έντονη η ανησυχία των κατοίκων ενόψει του χειμώνα
–Στα 500.000 ευρώ η πρώτη χρηματοδότηση για τα έργα αντιστήριξης
–Κ. Πέττας: «Εδώ και τρία χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα…»
Οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, όπως αναφέρει η Δημοτική Αρχή, δεν έχουν επιτρέψει ακόμα να ξεκινήσουν οι σωτήριες παρεμβάσεις, και αυτό προκαλεί «συναγερμό» στους κατοίκους που γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι, αν δεν γίνουν άμεσα τα έργα αντιστήριξης των πρανών, ο κίνδυνος θα είναι τεράστιος.
Ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Γιώργος Στασινόπουλος, εξήγησε γιατί καθυστερούν μέχρι σήμερα οι παρεμβάσεις: «Είμαστε σε επικοινωνία με το δασαρχείο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, θα ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις. Έχουμε καταθέσει αίτημα για αδειοδότηση στο ΚΑΣ για έγκριση και μας έχουν στείλει κάποιες διευκρινίσεις που χρειάζονται και από εκεί και πέρα, μόλις απαντηθούν, θα προχωρήσει. Φυσικά έχει καθυστερήσει το έργο και εμείς διαμαρτυρόμαστε για αυτό. Η γραφειοκρατία κρατάει το έργο πίσω».
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Δύναμη Ελπίδας», κ. Κωνσταντίνος Πέττας, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις των έργων στα πρανή της Μπόχαλης και τόνισε ότι, εδώ και τρία χρόνια, θα μπορούσαν να είχαν προχωρήσει οι παρεμβάσεις, αλλά δυστυχώς δεν έγινε απολύτως τίποτα: «Για το θέμα των πρανών είχα ασχοληθεί εγώ προσωπικά σαν πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου. Το είχαμε αναδείξει αρκετές φορές, πράγμα που έφερε σαν αποτέλεσμα να έρθουν συγκεκριμένες μελέτες που αφορούσαν την αντιστήριξη των πρανών και ήρθε ένα ποσό περίπου στις 500.000€ για την αντιστήριξη των πρανών. Φυσικά θεωρούμε ότι αυτά τα λεφτά δεν είναι αρκετά. Ανά πάσα ώρα και στιγμή με μια μεγάλη νεροποντή μπορούν να έρθουν τμήματα της Μπόχαλης στην πόλη με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για όλους μας εδώ. Δυστυχώς εδώ και τρία χρόνια υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις και μελέτες και χρηματοδοτήσεις οι οποίες πλέον είναι εξασφαλισμένες. Η δημοτική αρχή καθυστερεί. Συνέχεια υπάρχουν δικαιολογίες, ότι το καλοκαίρι υπάρχει κίνηση, από την άλλη το χειμώνα βρέχει και συνέχεια μετακινεί την περίοδο που θα ξεκινήσουν οι εργασίες».
Ο κ. Πέττας αναφέρθηκε, επιπλέον, στο γεγονός ότι ο εργολάβος που έχει κληθεί να προχωρήσει στις παρεμβάσεις για τα πρανή της Μπόχαλης έχει ήδη αναλάβει άλλα 5 έργα, και εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για το πώς θα δρομολογηθούν όλα αυτά χωρίς το παραμικρό πρόβλημα: «Ο ίδιος εργολάβος έχει αναλάβει άλλα πέντε έργα στη Ζάκυνθο.Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι είναι αδύνατον ένας εργολάβος εκτός Ζακύνθου να έχει τη δυνατότητα για πέντε έργα πολύ σημαντικά -αφού υπάρχει ένας συμβατικός χρόνος λήξης των εργασιών – για την αντιστήριξη και για τα αντιπλημμυρικά, να γίνουν ταυτοχρόνως. Παρόλα αυτά δεν έχει ξεκινήσει τίποτα μέχρι σήμερα, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για το πώς πραγματικά υλοποιεί η δημοτική αρχή όλα αυτά τα οποία ανακοινώνει. Μένουν μόνο στις ανακοινώσεις. Και ο πρόεδρος αρκετές φορές το έχει αναδείξει το θέμα και το τοπικό συμβούλιο της Μπόχαλης αλλά και οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες. Δυστυχώς ζουν με το φόβο καθημερινά με το ότι μέλλει γενέσθαι αν έρθει κάποια έντονη νεροποντή».
Ο κ. Πέττας τόνισε με έμφαση ότι, αν έρθει μια σφοδρή κακοκαιρία, οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές για τη Μπόχαλη και υπογράμμισε ότι πρέπει η Δημοτική Αρχή να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της: «Κάθε φορά που έρχεται μια μεγάλη κακοκαιρία είναι στη σκέψη μας και πολύ περισσότερο σε αυτούς που μένουν στις γύρω περιοχές. Είδαμε τι συνέβη στην Κρήτη που πλημμύρισαν ολόκληρες περιοχές. Αν μια ανάλογη κακοκαιρία πλήξει την πόλη της Ζακύνθου, αλίμονο για όλους μας και όχι μόνο για τους Μποχαλιώτες αλλά και για περίπου 7-10.000 μόνιμους κατοίκους, όπου όλο το βουνό θα έρθει να μας σκεπάσει μαζί με τις πέτρες τις ενετικές του Κάστρου. Ναι μεν υπάρχει ευθύνη στη παρούσα δημοτική αρχή διότι έχει τα κονδύλια και δεν έχει κάνει τίποτα. Από την άλλη όμως υπάρχουν και ευθύνες που αναλογούν σε όσους έχουν συντελέσει και έχουν υπάρξει σε θέσεις ευθύνης στον τόπο μας».
Ο κ. Πέττας επισήμανε ότι το θέμα των πρανών της Μπόχαλης έχει έρθει πάρα πολλές φορές προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς όμως να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα: «Έχουμε φέρει το συγκεκριμένο θέμα τέσσερις φορές σε λογοδοσία και ο πρόεδρος της Μπόχαλης έχει φέρει το συγκεκριμένο θέμα. Το αναδείξαμε με συνεντεύξεις τύπου. Ό,τι “όπλα και πολεμοφόδια” έχει η αντιπολίτευση στα χέρια της τα έχουμε αξιοποιήσει ώστε να αναδείξουμε το συγκεκριμένο θέμα. Από κει και πέρα όμως η δημοτική αρχή είναι αυτή η οποία υλοποιεί και αποφασίζει και έχει τον εκτελεστικό ρόλο του να υλοποιεί έργα. Δυστυχώς όμως πέραν από ανακοινώσεις, φωτογραφίες και από πολύ “θα”, ο Ζακυνθινός δεν έχει δει τίποτα, όχι μόνο στο θέμα της Μπόχαλης και των αντιπλημμυρικών αλλά και για πολλά άλλα θέματα υποδομών που έχει πραγματικά ανάγκη ο τόπος μας όπως το γήπεδο, ο βιολογικός ή θέματα που αφορούν το νερό και τα σκουπίδια».
Ο κ. Μπάμπης Ακτύπης εξέφρασε την έντονη απογοήτευσή του για την εγκαταλελειμμένη εικόνα της Μπόχαλης και σημείωσε ότι δεν έχει προχωρήσει απολύτως τίποτα όλο αυτό το διάστημα, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί υπερπολύτιμος χρόνος: «Πήρα τηλέφωνο την πολιτική προστασία αλλά και τους αρμόδιους και μου είπαν να τους ενοχλήσω την άλλη εβδομάδα για να καθαρίσουμε κάποιες κάποια σημεία που είναι επικίνδυνα για το χειμώνα.Έπρεπε όλα αυτή τη στιγμή να είναι καθαρισμένα, διότι δεν είναι θέμα που προέκυψε 2-3 χρόνια. Η Μπόχαλη 15 χρόνια δεν έχει καθαριστεί ποτέ. Υπάρχει πρόβλημα και ένα σημείο που ήταν επικίνδυνο, πλήρωσα εγώ και το καθαρίσαμε μπροστά από την πόρτα του κάστρου πέρσι. Τώρα που συζητάμε έπρεπε να ‘ναι καθαρισμένα. Όχι στην Μπόχαλη μόνο, σε όλη τη Ζάκυνθο. Δεν υπάρχει καμία επικοινωνία. Εδώ και καιρό ζήτησα ένα μηχάνημα, μου είπαν υπάρχει μόνο ένα σε όλο τον Δήμο. Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε με κανένα».

Επίσης, ο κ. Ακτύπης τοποθετήθηκε για το Υπαίθριο Θέατρο, στο οποίο θα μπορούσαν ήδη να είχαν προχωρήσει παρεμβάσεις και να μην καθυστερούν πίσω από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας: «Έχω πει κατ’ επανάληψη γιατί να μην καθαριστεί το υπαίθριο εφόσον υπάρχουν οι 500.000 ευρώ; Τι σχέση έχει η γεωλογική μελέτη του Μουσείου με αυτό που λέω εγώ; Να γίνει είναι απαραίτητη δεν διαφωνώ. Όμως στο Υπαίθριο, μπήκαν πέρσι όλες οι λάσπες και φέτος θα μπουν πάλι. Μόλις μαλακώσει, ότι πέφτει, θα πηγαίνει στο Θέατρο. Δεν έχουν καθαριστεί ποτέ αυλάκια. Κόβουν κάποια χόρτα πέφτουν όλα μέσα». Ο κ. Ακτύπης τόνισε ότι, αν δεν γίνουν τώρα ουσιαστικές παρεμβάσεις, τα προβλήματα θα είναι ακόμα πιο σοβαρά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Να θυμίσουμε ότι η πρώτη χρηματοδότηση, ύψους 500.000 ευρώ, η οποία προέρχεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, αφορά τις αρχικές παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία, σύμφωνα με την προμελέτη και την τεχνική έκθεση που έχει παραδώσει στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, κ. Ευθύμης Λέκκας. Οι παρεμβάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνουν την τοποθέτηση τοίχων απορρόφησης ενέργειας σε 2-3 κομβικά σημεία, καθώς και άλλες σημαντικές τεχνικές ενέργειες.
Τα τέσσερα σημεία για παρεμβάσεις
1.Περιοχή ανάντη του Ανοιχτού Θεάτρου Ζακύνθου.
2.Στις κλιτύες από το ύψος της πλατείας Ζωοδόχου Πηγής έως την οδό Κονίδη – Κολυβά .
3.Στην περιοχή Κατάντη του δρόμου της πλατείας Ζωοδόχου Πηγής και του μονοπατιού που συμβάλλει στην οδό Αναστασίου.
4.Σε έξι θέσεις περιμετρικά του Κάστρου της Ζακύνθου