
Αναλυτικότερα, η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου κ. Νίκη Μαλαφούρη διαπιστώνει ότι παρά την αυξημένη εισροή τουριστών στο νησί μας το τριήμερο της Παναγίας, η αγοραστική κίνηση παρέμεινε προσηλωμένη σε χαμηλά επίπεδα. «Το τριήμερο της Παναγίας το νησί μας ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Τα πλοία μας ήταν γεμάτα και οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι και μετά της Παναγίας τα καράβια μας έρχονταν γεμάτα. Το βλέπαμε και από την κίνηση των αυτοκινήτων και στις παραλίες. Κατά τη δική μας ενημέρωση, η πληρότητα τον Αύγουστο έφτασε στο 93%. Ωστόσο, δεν έχουμε την ίδια αγοραστική κίνηση που είχαμε τις άλλες χρονιές. Η αγοραστική κίνηση καταγράφει σαφή μείωση και έντονη διαφοροποίηση από τους επισκέπτες μας, παρά την αύξηση της συνολικής κίνησης. Οι επαγγελματίες του νησιού μας – η εστίαση, αλλά και τα μαγαζιά ένδυσης, τα τουριστικά και λοιπά – εκφράζουν έντονο προβληματισμό για το χαμηλό οικονομικό αποτύπωμα που αφήνουν οι επισκέπτες στην τοπική αγορά», αναφέρει.
Η ίδια εστιάζει ιδιαίτερα στη συμπεριφορά των καταναλωτών, οι οποίοι επιλέγουν το νησί μας για λιγότερες ημέρες διακοπών, προτιμούν τα all inclusive ξενοδοχεία, μειώνουν τις ημερήσιες δαπάνες τους και κάνουν περιορισμένες μετακινήσεις και κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. «Θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το γεγονός που φέτος ήταν πάρα πολύ έντονο, διότι η συμπεριφορά των καταναλωτών επηρεάζει άμεσα και τη δική μας οικονομική πίεση. Ωστόσο, όπως βλέπουμε, οι παραδοσιακές αγορές, όπως είναι η Βρετανία, η Γερμανία αλλά και όλη η Ευρώπη, αντιμετωπίζει συρρίκνωση οικογενειακών προϋπολογισμών, με αποτέλεσμα να ξοδεύουν πολύ λιγότερα. Βεβαίως, βλέπουμε το φαινόμενο του all inclusive να γιγαντώνεται. Οι επισκέπτες μένουν μέσα στα ξενοδοχεία, που τους παρέχουν τα πάντα, και δεν βγαίνουν έξω ούτε να αγοράσουν, ούτε να φάνε, ούτε να δουν την πόλη μας, που, όπως ξέρουμε, είναι μη προσβάσιμη. Φέτος βλέπουμε ότι οι επισκέπτες επιλέγουν το νησί μας για τις διακοπές τους, αλλά το επιλέγουν για συντομότερη διαμονή, ακόμα και τριών ή τεσσάρων ημερών. Το ημερήσιο κόστος έχει ελαττωθεί κατά πολύ και οι κρατήσεις φέτος ήταν της τελευταίας στιγμής. Δεν ήταν, δηλαδή, προγραμματισμένες από πριν. Γίνονται την τελευταία στιγμή, με δεδομένο ότι θα ψάξουν να βρουν προσφορές για να μπορέσουν να έρθουν τρεις ή τέσσερις ημέρες. Φυσικά έπαιξε ρόλο και η γεωπολιτική αβεβαιότητα και ο πληθωρισμός», εξηγεί η κ. Μαλαφούρη.
Στον αντίποδα, παρατηρείται εκτόξευση του τζίρου των σούπερ μάρκετ. «Έχουμε τεράστια εκτίναξη του τζίρου των σούπερ μάρκετ, διότι ψωνίζουν θεωρώντας ότι είναι μειωμένο έτσι το κόστος των διακοπών, και πάνε στα Airbnb ή στις βίλες, μαγειρεύουν και τρώνε. Δημιουργείται έτσι ένα νέο δεδομένο. Είναι υψηλότατος ο τζίρος και τα κέρδη των σούπερ μάρκετ και οι τοπικές επιχειρήσεις, δυστυχώς, δεν έχουν τα αποτελέσματα που θα περιμέναμε με τέτοια κίνηση και τουριστική αύξηση που καταγράφουμε», υπογραμμίζει η κ. Μαλαφούρη.
Ο έμπορος και ο επιχειρηματίας είναι, όπως τονίζει ακολούθως η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, «δεσμευμένος» προσπαθώντας να ανταπεξέλθει στα υψηλά λειτουργικά κόστη. Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα και στην τρέχουσα συμπεριφορά των καταναλωτών προϋποθέτει, σύμφωνα με την ίδια, την συλλογική δραστηριοποίηση των φορέων του νησιού. «Ο έμπορος και ο επιχειρηματίας δυστυχώς είναι δεσμευμένος. Οι πρώτες ύλες, οι μεταφορές, η ενέργεια και η παροχή είναι πάρα πολύ αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Εκτός των άλλων, οι επαγγελματίες αιμορραγούν από την υψηλή φορολογία. Οι επιχειρηματίες δεν έχουν περιθώρια, διότι είναι πολύ μεγάλο το κόστος τους. Επειδή όλα αυτά τα έχουμε συζητήσει και τα βλέπουμε, τις επόμενες ημέρες έχουμε μια σύσκεψη με τους επιχειρηματίες, ώστε να κάνουμε αποτύπωση του τι συμβαίνει και να δούμε πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε όλο αυτό. Μην ξεχνάμε ότι οι επιχειρήσεις στη Ζάκυνθο έχουν αναβαθμίσει την αγορά μας με υψηλότατες επενδύσεις. Δεν φταίνε οι επιχειρήσεις που προσπαθούν να επιβιώσουν. Πρέπει να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε την νέα συμπεριφορά των τουριστών», σημειώνει.
Όσον αφορά την κίνηση που κατέγραψε το ΚΤΕΛ Ζακύνθου για το τριήμερο της Παναγίας, ο πρόεδρος κ. Διονύσης Κακολύρης κάνει λόγο για μείωση περίπου στο 15%. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί ,ωστόσο, το γεγονός ότι αισθητά μειωμένη είναι και η κίνηση που παρατηρείται στα τοπικά δρομολόγια καθ΄ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. «Η κίνηση του τριημέρου της Παναγίας ήταν μειωμένη γύρω στο 15% σε σχέση με πέρυσι από Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Το ίδιο ισχύει και με τις επιστροφές. Γενικά στα υπεραστικά δρομολόγια είμαστε γύρω στο 10% πεσμένοι σε σχέση με πέρυσι. Στα τοπικά, όμως, δρομολόγια είμαστε γύρω στο 20% λιγότερο από πέρυσι. Βλέπουμε ότι ο κόσμος δεν κατεβαίνει στην πόλη, όπως κατέβαινε άλλες χρονιές και όποιοι κατεβαίνουν επιστρέφουν με τα επόμενα δύο με τρία δρομολόγια, δηλαδή γυρίζουν γρήγορα πίσω», διευκρινίζει ο κ. Κακολύρης.
Παράλληλα, ο κ. Κακολύρης εστιάζει στο διαχρονικό κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρατηρείται τόσο στην πόλη, όσο και στις τουριστικές περιοχές του νησιού. «Η πόλη έχει πολλά προβλήματα. Κάθε χρόνο τα ίδια έχουμε και, δυστυχώς, δεν μπορούμε να είμαστε συνεπείς στις ώρες λόγω των διπλοπαρκαρισμένων αυτοκινήτων κ.λπ. Φέτος, βέβαια, είδαμε για πρώτη φορά μια καλύτερη εικόνα στο λιμάνι όταν έρχεται το πλοίο. Υπάρχει λιμενικός για να βοηθάει στην έξοδο του λιμανιού. Προβλήματα υπάρχουν και στις τουριστικές περιοχές. Τόσο στο Τσιλιβί όσο και στον Λαγανά υπάρχουν παρατημένες γουρούνες, αυτοκίνητα, φορτηγάκια. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στους δρόμους», αναφέρει.