Πολλά δεν είναι εμφανή,όμως πρέπει κανείς να τα δει μακροπρόθεσμα και να τα λάβει υπόψιν. Το πρώτο που θα πρέπει να ενδιαφέρει εμάς είναι ο ρόλος της Τουρκίας. Βλέπει τη θέση της αναβαθμισμένη στην περιοχή και ικανή να αναλάβει στο μέλλον μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής,ας μη γελιόμαστε, αυτή τη στιγμή διεξάγεται ενας πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και “μεσολαβητών” της Τεχεράνης. Χαμάς και Χεζμπολάχ είναι δύο στρατιωτικές οργανώσεις άμεσα συνδεδεμένες με το καθεστώς της Τεχεράνης,η οποία και σε άλλες περιοχές του Κόλπου, όπως στην Υεμένη, παρεμβαίνει μεσω τέτοιων παραστρατιωτικών οργανώσεων που εκπαιδεύει, στηρίζει, χρηματοδοτεί και ελέγχει.
Θα παρέμβει περαιτέρω με άμεση εμπλοκή: Μάλλον απίθανο,δεν την ενδιαφέρει κάτι περισσότερο πέραν της επιρροής, άλλωστε και η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή αυτό ήθελε να αποτρέψει και να διασφαλίσει. Σε αυτό συμβάλλουν και δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Τεχεράνης που πάντα λειτουργούν. Οι Αραβικές χώρες στο σύνολό τους βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Σε μια στιγμή που προσπαθούσαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ,κάτι που δεν άρεσε στους λαούς τους, ήρθε η σύρραξη να τα “τινάξει όλα στον αέρα’. Είτε μας αρέσει είτε όχι, χωρίς ηρεμία στο παλαιστινιακό δεν μπορεί να υπάρξουν καλές σχέσεις Ισραήλ και Αράβων. Άλλο τι θελουν οι όχι και τόσο δημοκρατικές κυβερνήσεις Αραβικών χωρών και άλλο τι θέλουν οι λαοί. Αυτό βρίσκουν ως πεδίο οι διάφοροι διαμορφωτές κινημάτων στον Αραβικό κόσμο και προκαλούν εξεγέρσεις. Επομένως αφανώς πολλοί ηγέτες της περιοχής επιθυμούν να ηττηθεί η Χαμάς.
Ρωσία και Κίνα έχουν βρει την ευκαιρία χρυσή για να αναβαθμίσουν τους ρόλους τους στην περιοχή. Ειδικά η Κίνα βάζει ενεργό πόδι για πρώτη φορά. Ερχόμαστε στα ενεργειακά που κατά πολλούς έχουν σχέση με αυτά που συμβαίνουν. Αίγυπτος- Ισραήλ και Ελλάδα – Κύπρος ήταν στο παιχνίδι, με την Τουρκία να καραδοκεί και να προσπαθεί να μπει σφήνα μέσω του γνωστού μνημονίου. Τώρα μπορεί να μπει στο παιχνίδι μέσω του μεσολαβιτικού ρόλου τον οποίο διεκδικεί. Πολλά λοιπόν παίζονται χωρίς να φαίνονται όλα μέσω του πολέμου που ξεκίνησε στη Μέση Ανατολή και που όταν τελειώσει, θα έχει εκτός από θύματα και νέους παίκτες και νέα δεδομένα.