Ένα κεφάλαιο εκτάκτων μέτρων στήριξης και μειώσεων φόρων που άνοιξε το 2020 λόγω πανδημίας και lockdown κλείνει το 2023. Ένα νέο, όμως, ανοίγει το 2024, με την απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει μειωμένο τον ΦΠΑ στο 13% για τους κλάδους του Τουρισμού και των Μεταφορών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πάμε σε ένα μεικτό σχήμα, καθώς σε κάποιες υπηρεσίες και αγαθά μονιμοποιείται ο μειωμένος ΦΠΑ, σε άλλα παρατείνεται και σε άλλα καταργείται από την Πρωτοχρονιά. Ειδικότερα:
•Χαμηλός συντελεστής 13%:
Μεταφορές: Καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
Τουριστικό πακέτο: Στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%. Για τη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαμονή all inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής εφαρμόζεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.
•Εισιτήρια του κινηματογράφου (6%)
•Παράταση 6 μηνών (δηλαδή ως τέλος Ιουνίου) χαμηλού συντελεστή 13%:
Κόμιστρα των ταξί
Καφές και ροφήματα (τσάι, κακάο κ.λπ.) σερβιριζόμενα από επιχειρήσεις εστίασης
•Επανέρχονται σε ΦΠΑ 24% από 1/1/2024
Σερβιριζόμενα αναψυκτικά από επιχειρήσεις εστίασης
Ωστόσο, δεν μένουν απόλυτα ικανοποιημένοι οι άνθρωποι του κλάδου, καθώς τονίζουν ότι βασικό θέμα των ημερών που τους προβληματίζει έντονα είναι το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση…
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Τσιλιβί και Ανατολικής Ζακύνθου Νίκος Γκλαβάς σχολίασε: «Η εξαγγελία για την μονιμοποίηση στο ΦΠΑ στο 13% των τουριστικών πλαισίων δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά τα ισχύοντα. Γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να μεταβληθεί για το προσεχές έτος. Ήταν πάγια απαίτηση μας να μπορεί το τουριστικό προϊόν να φορολογείται σε χαμηλό ποσοστό, όμως και πάγια απαίτηση μας γενικότερα και πρόταση μας είναι να υπάρξει ένα ομογενοποιημένο ποσοστό φορολόγησης για όλες τις υπηρεσίες και να μην υπάρχει διαχωρισμός σε υψηλές και χαμηλές κλίμακες. Και αυτό διότι παρόλο που η τουριστική υπηρεσία που παρέχουμε επιφορτίζεται με ποσοστό 13%, οποιοδήποτε τιμολόγιο δαπανών έχουμε, επιφορτίζεται με 24% με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχείς χρεωστικές ή πιστωτικές δηλώσεις στο ΦΠΑ, οι οποίες μας δημιουργούν και προβλήματα όσον αφορά την εικόνα της κάθε επιχείρησης στη φορολογική διοίκηση. Το ιδανικό για μας θα ήταν να ξημερώσει μια μέρα που η Ελλάδα θα έχει ένα ομογενοποιημένο κοινό συντελεστή ΦΠΑ για όλες τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της».
Το θέμα που προβληματίζει ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση τους ανθρώπους του τουρισμού δεν είναι άλλο από το τέλος ανθεκτικότητας.
Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται η επιβολή τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και βίλες. Πρόκειται για ένα τέλος που βαρύνει τον επισκέπτη και καταβάλλεται μετά το τέλος της διαμονής του, ενώ υπολογίζεται ανά διανυκτέρευση και ανά κατάλυμα.
Ο κ. Γκλαβάς σχολίασε: «Δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι κάτι που μας ενθουσιάζει ιδιαίτερα, με το σκεπτικό ότι παραμένει η κατάσταση που ισχύει και την ίδια εποχή που κατατίθεται αυτή η πρόταση για τον προϋπολογισμό, έχει τεθεί σε διαβούλευση το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής στο οποίο στο κεφάλαιο Β’ προτείνει την αντικατάσταση του άρθρου 53 που αφορούσε τον φόρο διαμονής με ένα καινούργιο τέλος που ονομάζεται “τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση” και η προς το παρόν πρόταση προς διαβούλευση είναι εξωφρενικά επιβαρυντική για το προϊόν υπηρεσιών διαμονής είτε σε αλλοδαπούς είτε σε εγχώριους πελάτες. Οι επιβαρύνσεις είναι υπερβολικές και αυξάνεται κατά πολύ η επιβάρυνση που προϋπήρχε με τον φόρο διαμονής. Σε κάποιες περιπτώσεις διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται ανάλογα με το είδος των καταλυμάτων, τα αστέρια που έχουν και την εποχικότητα τους».
Στη συνέχεια, σχετικά με τις επιβαρύνσεις που δεχτούν οι τουριστικές επιχειρήσεις, σχολίασε: “Παρόλο που δίνεται ο τίτλος στον νέο φόρο της “ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση” δεν αναγνωρίζεται κανένα στοιχείο της επιχείρησης που έχει να κάνει με πράσινη λειτουργία και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και διεργασιών με ενεργειακό αποτύπωμα. Άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι βλέπουμε θετικά κάποιες εξαγγελίες που είναι μεμονωμένες τη στιγμή που στη συνολικότερη εικόνα για το 2024 φοβούμαστε ότι τουριστικό προϊόν, και ειδικά της διαμονής, θα είναι κατά τι ακριβότερο και μάλιστα όχι με ευθύνη των τουριστικών επιχειρήσεων”.
Για τις αλλαγές στον ΦΠΑ, ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελ. Επαγγελματιών Ν. Ζακύνθου Νίκος Τσουκαλάς σημείωσε: «Η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό πλεόνασμα από ότι έχει προϋπολογιστεί (ένα περιθώριο 265 εκατ.) και έτσι συνεχίζει με μια παράταση στις ήδη υπάρχουσες παρατάσεις. Μπροστά σε αυτό το μέγιστο πρόβλημα της ακρίβειας, που δεν έχει καταφέρει το οικονομικό επιτελείο να το τιθασεύσει, έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες για το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή το οποίο θα εμπεριέχει διάταξη που θα δίνει παράταση για 6 μήνες για τα προϊόντα που έχουν ενταχθεί στην κατ’ εξαίρεση υπαγωγή στο 13% από το 2024 και θα παραμείνουν μέχρι 1 Ιουλίου. “Μονιμοποιείται” στον χαμηλό συντελεστή το τουριστικό πακέτο, τα γυμναστήρια, οι σχολές χορού, τα εισιτήρια και οι μεταφορές, πλην των ταξί».
Ειδικά για το μέτρο στο τουριστικό πακέτο, σχολίασε: «Θα δούμε αν αυτά τα έσοδα θα αποδώσουν. Εκτιμούμε ότι θα είναι μόνιμο το μέτρο στο νομοσχέδιο για τον τουρισμό. Είναι αναγκαίο μέτρο λόγω της ακρίβειας και πρέπει να παρθεί».