Να σημειωθεί ότι απαντήσεις έδωσε και για το βασικότερο πρόβλημα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών που δεν είναι άλλο από τα “κόκκινα” δάνεια, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι η κυβέρνηση στοχεύει να βοηθήσει στην οικονομική εξυγίανση των συνεταιρισμών μέσω νομοθετικής ρύθμισης.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Σταμενίτης σημείωσε: “Είναι ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη ικανοποίηση που ήρθα στη Ζάκυνθο για να παρακολουθήσω το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής δακοπαγίδας και με αφορμή αυτή την παρουσίαση, να συζητήσω με φορείς της Ζακύνθου τα προβλήματα. Εμείς ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με εντολές του υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη, έχουμε σχεδιάσει να βρισκόμαστε στο πεδίο. Να ερχόμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους της παραγωγής και να βλέπουμε τα προβλήματα, να καταγράφουμε τι συμβαίνει και να προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις. Για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση η πρωτογενής παραγωγή έχει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου. Θέλουμε να αυξήσουμε τη συμμετοχή της στο ΑΕΠ και ταυτόχρονα, να προσπαθήσουμε να εντάξουμε τουλάχιστον 60.000 νέους στην αγροτική παραγωγή. Έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό και την πολιτική διάθεση να προχωρήσουμε σε σημαντικές ενέργειες, ώστε πραγματικά να βοηθήσουμε να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας. Στη Ζάκυνθο άκουσα αρκετά ζητήματα που απασχολούν τους σταφιδοπαραγωγούς, τους ελαιοπαραγωγούς και τον συνεταιρισμό. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε κάνει κάποια βήματα σημαντικά για να βελτιώσουμε την εικόνα. Υπόσχομαι ότι θα καθίσουμε όλοι μαζί για να βρούμε συγκεκριμένες λύσεις, στα συγκεκριμένα προβλήματα του πρωτογενή τομέα στη Ζάκυνθο”.
Ερωτηθείς για τις λύσεις που μπορούν να δοθούν για τα “κόκκινα” δάνεια, καθώς και για την αποζημίωση των σταφιδοπαραγωγών, είπε: “Είμαστε στην ευτυχή συγκυρία ότι το Υπουργείο Οικονομικών καταθέτει ένα νομοσχέδιο και θέλουμε να κάνουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την εικόνα του αγροτικού συνεταιρισμού. Το ζήτημα των ζημιών από την κλιματική κρίση είναι στην πρώτη γραμμή του υπουργείο. Το έθεσε ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, αρχές Σεπτεμβρίου, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που έγινε στην Ισπανία με σκοπό να αντιμετωπιστούν από κοινού από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που εξειδικεύονται στην ακαρπία της ελιάς και τις μεγάλες ζημιές (περονόσπορος στον αμπελώνα). Είναι κάτι που το συζητάμε και συνεχίζουμε τις διεργασίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσουμε από το αποθεματικό που υπάρχει το 2024 να βρούμε μια λύση για τα σημαντικά προβλήματα που έχουν αυτοί οι δυο τομείς της παραγωγικής διαδικασίας στην Ελλάδα”.
Ο Βουλευτής Ζακύνθου, Διονύσιος Ακτύπης, δήλωσε: «Θέλω να τονίσω και εγώ με τη σειρά μου, ότι για την Κυβέρνηση και την Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η στήριξη αγροτών και παραγωγών είναι στο επίκεντρο. Θέλουμε να ξαναγίνει ο πρωτογενής τομέας, πυλώνας ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον καλό φίλο και Υφυπουργό, Διονύση Σταμενίτη, για την σημερινή του παρουσία στην Ζάκυνθο αλλά και τον Πρόεδρο Διονύση Βερτζάγια για τη συνάντηση και τη συζήτηση με τα μέλη της ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών. Θα συνεχίσουμε να είμαστε σταθερά δίπλα στους αγρότες και τους παραγωγούς μας, με βασικό στόχο την συνολική ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα».
Το έργο των πειραματικών εργασιών καταπολέμησης του δάκου της ελιάς του έτους 2023 “ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2023”, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΑΤ παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στα γραφεία της Ένωσης από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Μηχανικής Φυσικών κινδύνων Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Μάρκο Αυλωνίτη. Εκδήλωση για την ενημέρωση των παραγωγών έγινε και το απόγευμα της Παρασκευής στο θέατρο του Σαρακινάδου.
Για την ηλεκτρονική δακοπαγίδα και την βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στον παραγωγό, ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Mάρκος Αυλωνίτης δήλωσε: “Παρουσιάσαμε την ηλεκτρονική δακοπαγίδα. Ουσιαστικά είναι η κλασική δακοπαγίδα, στην οποία έχουμε προσαρμόσει μικροκάμερα και αισθητήρες, με μικρουπολογιστή, συνεπώς μπορούμε να παρακολουθούμε το σύνολο της δραστηριότητας στο κτήμα μας σε σχέση με τον δακοπληθυσμό, καταγράφοντας το μικροκλίμα. Συνεπώς ο παραγωγός από το σπίτι του, από το κινητό του, μπορεί να έχει πλήρη γνώση του τι συμβαίνει σε σχέση με την δακοπροσβολή στο κτήμα του και έτσι θα μπορεί έγκαιρα να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Όλες οι πληροφορίες πάνε σε έναν σέρβερ και από εκεί μπορεί να πάει είτε στις ΔΑΟΚ της κάθε Περιφερειακής Ενότητας είτε στο κινητό του κάθε παραγωγού».
Στις συσκέψεις που έγιναν παρουσία του υφυπουργό, στα γραφεία της Ένωσης, τέθηκαν επί τάπητος πολύ σοβαρά θέματα, όπως τα “κόκκινα” δάνεια, τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον δάκο και γενικότερα την ακαρπία, τις αποζημιώσεις των αγροτών, έως και την ανάγκη δημιουργίας επιπλέον οικονομικών εργαλείων, τα οποία θα στηρίξουν τους νέους αγρότες και τους παραγωγούς με στόχο να ξαναγίνει ο πρωτογενής τομέας, πυλώνας ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.
Υπόμνημα για την χρηματοδότηση του αλιευτικού καταφυγίου Κερίου παρέδωσε στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Καποδίστριας.
Ο κ. Καποδίστριας αναφέρει σε αυτό για τις ενέργειες που ήδη έχουν γίνει: “Αν και είχαμε υποβάλλει εντός των προθεσμιών της παράτασης που μας είχε δοθεί, τις σχετικές διορθώσεις και συμπληρώσεις της πρότασης βελτίωσης αλιευτικού καταφυγίου Κερίου Ζακύνθου, λάβαμε έγγραφο από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ, ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ με ΑΠ: 1463/14-7-2023 που μας ενημέρωνε ότι:«οι αξιολογήσεις για την ένταξη νέων έργων στα Επιχειρησιακά Προγράμματα της περιόδου 2014-2020, έχουν ανασταλεί, οπότε δεν είναι δυνατή η περαιτέρω αξιολόγηση της αίτησής μας, στη δεδομένη στιγμή. Επίσης ότι με δεδομένο ότι τα Προγράμματα του ΕΣΠΑ της νέας Περιόδου 2021-2027, έχουν ήδη εγκριθεί και προετοιμάζεται η εφαρμογή τους, αποτελεί ορθή πρακτική εκ μέρους σας, η συνέχιση και ολοκλήρωση της ωρίμανσης του φακέλου σας, ώστε όταν εκδοθούν οι αντίστοιχες προσκλήσεις υποβολής και αξιολόγησης έργων λιμενικών υποδομών, να διαθέτετε την απαραίτητη ετοιμότητα».
Επειδή το έργο είναι σημαντικό για το νησί μας, επειδή στο χάρτη των αλιευτικών καταφυγίων της Ελλάδας που κοσμεί την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης δεν υπάρχει η Ζάκυνθος, αλλά και επειδή ο κ Πρωθυπουργός είναι θετικός μετά από ενημέρωση που του έκανε ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Ακτύπης, παρακαλώ για την συνέχεια της δέσμευσης που έχετε αναλάβει για την χρηματοδότηση του αλιευτικού καταφυγίου στο Κερί, καθώς και την πρόβλεψη ένταξης της της στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Με δεδομένο δε ότι έχει εκδοθεί και το σχετικό ΦΕΚ εξομοίωσης χερσαίας ζώνης λιμένα του αλιευτικού καταφυγίου, ότι η μελέτη της κατασκευής έχει εγκριθεί από τον πρώτο σας έλεγχο και ότι μετά τις συμπληρώσεις που αποστείλαμε υπολείπονται πολύ λίγες δευτερεύουσες διαδικασίες του Λιμενικού Ταμείου Ζακύνθου, το έργο είναι ώριμο για ένταξη με την απαραίτητη ζητούμενη ετοιμότητα”.