Για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την Π.Ε. η Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, Μαρία Μουζάκη, σημείωσε: “Οι τεχνικές υπηρεσίες έχουν ολοκληρώσει όλα τα έργα που είχαν προβλεφθεί για αυτόν τον χειμώνα. Έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν στο 100%. Έχουν γίνει μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις στους χείμαρρους «Σκούρτη», Σμπόρα και «Τσιρογιάννη». Γίνεται καθαρισμός και συντήρηση της υδραυλικής τους ικανότητας, ενώ επίσης προχωρούν τα τεχνικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στην Τοπική Κοινότητα Σαρακηνάδου. Τώρα είμαστε στη φάση μικρο-παρεμβάσεων όπου χρειάζεται”.
Για τα προβληματικά αντανακλαστικά του Δήμου, σημείωσε: “Είμαι ικανοποιημένη από τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Ζακύνθου, όμως είμαι πολύ ανήσυχη για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν από τον Δήμο.Σύμφωνα με αυτά που έχουν αναφερθεί και στο τακτικό συντονιστικό της Περιφέρειας και στα υπόλοιπα έκτακτα συντονιστικά, δυστυχώς, μέχρι στιγμής, αντιπλημμυρικά έργα που είναι πολύ σημαντικά για την πόλη δεν έχουν γίνει. Για παράδειγμα, πάνω από την πόλη είναι η λεκάνη του Λέντζερη, το ρέμα του Πανάγου που ξεκινάει από το Ακρωτήρι και κατεβαίνει στην Αγία Τριάδα, τα πρανή της Μπόχαλης, τα οποία με μια έντονη βροχόπτωση θα δημιουργήσουν πολύ σοβαρά φαινόμενα στην πόλη. Επίσης δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις γύρω και μέσα στα χωριά. Το κακό είναι πως μπορεί να έχουν γίνει αντιπλημμυρικά από την πλευρά της Περιφέρειας (καθαρισμούς σε ποτάμια, ρέματα, χαντάκια στις επαρχιακές οδούς κλπ), όμως εάν δεν έχουν γίνει καθαρισμοί μέσα στα χωριά από τον δήμο, τότε κανένα αντιπλημμυρικό δεν πρόκειται να αποδώσει, όπως πρέπει. Επίσης μας ενημέρωσε η Πολιτική Προστασία του Δήμου, ότι η ΔΕΥΑΖ έχει καθαρίσει σχεδόν όλα τα φρεάτια στην πόλη, αλλά το να έχουν καθαριστεί μια φορά αρχές του φθινοπώρου δεν λέει κάτι… Πρέπει σε συχνά διαστήματα μέσα στον χειμώνα τα φρεάτια να καθαρίζονται. Ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε, σε πολλά σημεία της πόλης, μεγάλα φρεάτια έχουν ξαναγεμίσει”.
Τέλος, για τις νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή και τα επικίνδυνα και έκτακτα φαινόμενα που πλέον ολοένα και πιο συχνά μας επηρεάζουν, η κα Μουζάκη σημείωσε: “Όσον αφορά τα φυσικά φαινόμενα, δυστυχώς, είμαι πολύ ανήσυχη σε ότι έχει να κάνει με το ξέσπασμα μιας πολύ μεγάλης κακοκαιρίας. Τους τελευταίους μήνες στη Ζάκυνθο υπάρχει μια πρωτοφανή ανομβρία. Σύμφωνα και με τα δεδομένα που έχει παραθέσει και ο καθηγητής του Ιονλου Πανεπιστημίου, φυσικός και μετεωρολόγος Τάσος Καλημέρης τέτοια ανομβρία είχε να υπάρξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτό κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα εξελιχθεί. Η εκτίμηση μου είναι, αν και δεν έχω την επιστημονική επάρκεια και δεν είμαι μετεωρολόγος, ότι κάποια στιγμή θα έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα και αυτό θα συνεχίζει να γίνεται. Τα επόμενα χρόνια θα το ζούμε όλο και πιο συχνά. Θα έχουμε μεγάλα διαστήματα καλοκαιρίας και θα έχουμε “ξεσπάσματα” με έντονες βροχοπτώσεις”.