Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης είπε:
•“Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν επηρέασε τον ελληνικό τουρισμό και το ίδιο θα συμβεί και με την ανάφλεξη των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή”.
•“Είναι λάθος να μετράμε μόνο τον αριθμό των επισκεπτών, αυτό που μετράει είναι το οικονομικό αποτύπωμα”
•“Είναι σημαντικό ο επισκέπτης που έρχεται στη χώρα να δαπανά περισσότερα στην χώρα μας. Επιμένω πάρα πολύ ότι θα πρέπει να μας απασχολήσει πολύ η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος μας”
•“Δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον κόσμο, και θα πρέπει α μας απασχολεί η ανταγωνιστικότητα σε όλες τις πτυχές του τουρισμού. Ωστόσο είναι στρατηγική επιλογή να στοχεύσουμε στο υψηλό προϊόν”.
•“Δεν έρχονται πολλοί άνθρωποι πρωτίστως για τον πολιτισμό και αυτό είναι αναξιοποίητο κεφάλαιο”
•“Ευκαιρίες θα υπάρχουν πολλές, μας απασχολεί η ανταγωνιστικότητα και η βιωσιμότητα», τόνισε. Αυτό σημαίνει βέβαια, τόνισε πως αυτό σημαίνει συνεργασία και στα μικρά, «δείχνοντας» και την τοπική αυτοδιοίκηση.
•“Το μοντέλο «άγρια δύση» στον τουρισμό δεν είναι αποδεκτό. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να πληρώνεται για το διάστημα που εργάζεται και να ζει αξιοπρεπώς”
Αυτές οι αναφορές μας δείχνουν την πορεία που ακολουθεί σήμερα ο τουρισμός και τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά, τις ανησυχίες για τις διεθνείς εξελίξεις και τις σκέψεις που οφείλει να έχει κάθε επιχειρηματίες που οραματίζεται υγιή ανάπτυξη των τουριστικών του επιχειρήσεων.
Όταν μιλάμε για τουρισμό και αυτόματα ο νους μας πηγαίνει στις προβληματικές υποδομές του κάθε τόπου (λύματα, σκουπίδια, οδικό δίκτυο κλπ) και όχι στην τουριστική εμπειρία που μπορεί να προσφέρει ο κάθε τόπος, σημαίνει ότι το παιχνίδι έχει χαθεί.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν επηρέασε τις αφίξεις, όμως οι επιχειρηματίες του τουρισμού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι οι αυξήσεις που έγιναν φέτος στα πακέτα, θα πρέπει να συνοδευτούν άμεσα με κινήσεις για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλιώς η χώρα μας, το Ιόνιο και η Ζάκυνθος… θα χάσει από τον ανταγωνισμό.
Επίσης, είναι λάθος να αξιολογούμε μόνο την αύξηση στις αφίξεις (επιβατική κίνηση), όταν βλέπουν ότι μειώνονται οι μέρες διαμονής των επισκεπτών. Μένουν λιγότερα στην τοπική αγορά. Το βλέπουμε.
Ο πρωθυπουργός ειδική αναφορά έκανε στην συλλογική προσπάθεια, λέγοντας πως δεν οδηγεί πουθενά ο τουρίστας να κλείνεται μέσα σε μία ξενοδοχειακή μονάδα χωρίς να υπάρχει συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και φυσικά, απασχόληση…
“Το μοντέλο «άγρια δύση» στον τουρισμό δεν είναι αποδεκτό”, ξεκαθάρισε λέγοντας πως ο εργαζόμενος θα πρέπει να πληρώνεται για το διάστημα που εργάζεται και να ζει αξιοπρεπώς. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να λύσουμε το ζήτημα της στέγης», είπε αναφερόμενος σε όσους εργαζόμενους μεταβαίνουν στα νησιά για να εργαστούν.
“Πρέπει όλοι να δούμε πώς θα έχουμε ικανοποιημένους εργαζόμενους, γιατί μόνο έτσι θα έχουμε εργαζόμενους που να θέλουν να κάνουν καριέρα στον τουρισμό”, σημείωσε και έκανε ειδική αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου. Είπε πως η Ελλάδα θα πρέπει να ξεφύγει από το να είναι «χώρα από γκαρσόνια»…
Εκπαίδευση, κατάρτιση, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το ζητούμενο. Δυστυχώς, λίγοι επιχειρηματίες το αντιλαμβάνονται και επειδή, οι κανόνες διαμορφώνονται από την ίδια την αγορά, το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχει καταρτισμένο προσωπικό, αλλά το γεγονός ότι κάθε εταιρεία επιλέγει να περιορίσει το εργατικό κόστος, προσφέροντας χαμηλούς μισθούς για θέσεις ευθύνης. Έτσι, αυτός που πραγματικά μπορεί να προσφέρει, επιλέγει να ασχοληθεί με κάποιον άλλον κλάδο. Φαύλος κύκλος…
Δυστυχώς, οι διαπιστώσεις κάθε φορά στο τέλος της σεζόν είναι οι ίδιες. Παρότι τα μηνύματα για την πρόοδο, την ανάπτυξη και αυτά που μπορεί να προσφέρει ο τουρισμός είναι σαφή και στηρίζονται το τρίπτυχο που προαναφέραμε, πολλοί επιλέγουν να κρατάνε ομπρέλα, ενώ βρέχει ανάπτυξη…