Συγκεκριμένα, τον Οκτώβρη του 2023 διακινήθηκαν 7.940 επιβάτες εσωτερικού (έναντι 5.525 του Οκτώβρη 2022) παρουσιάζοντας αύξηση 43,71 %, και 120.599 εξωτερικού (έναντι 100.571 του Οκτώβρη 2022) παρουσιάζοντας αύξηση 19,91 %. Συνολικά διακινήθηκαν 128.539 επιβάτες, παρουσιάζοντας αύξηση 21,2 % έναντι του Οκτώβρη 2022. Αντίστοιχα, τον Οκτώβρη του 2023 πραγματοποιήθηκαν 168 πτήσεις εσωτερικού (έναντι 126 του Οκτώβρη του 2022), και 882 εξωτερικού (έναντι 770 του Οκτώβρη του 2022). Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 1.050 πτήσεις (αφίξεις-αναχωρήσεις), παρουσιάζοντας αύξηση 17,19 % έναντι του Οκτώβρη του 2022. Συνολικά, να σημειωθεί ότι οι αφίξεις στο νησί μας, συνολικά, ξεπέρασαν το 1 εκατ., φέτος.
Η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά Χριστίνα Τετράδη δήλωσε στο ΙΟΝΙΑΝ για τον αριθμό των αφίξεων: “Η Ζάκυνθος τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβριο του 2023 έκλεισε με αποτελέσματα καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά, τουλάχιστον σε επίπεδο αφίξεων. Αυτό αποδεικνύεται και από τα νούμερα της Fraport. Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί, όπως έχουμε πει πολλές φορές, που έχει πολλά να προσφέρει και για αυτό είναι αγαπητή και μπορεί να προσελκύει κόσμο και πέραν της υψηλής τουριστικής περιόδου. Πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα μπορεί να προσφέρει πολλά στον επισκέπτη, πολιτισμό, ιστορία, γαστρονομία”
Και μπορεί τα στοιχεία να είναι πολύ θετικά όσον αφορά τις αφίξεις, ωστόσο, οι άνθρωποι του τουρισμού είναι προβληματισμένοι για δύο σημαντικά ζητήματα (πέραν των γνωστών άλυτων προβλημάτων που σχετίζονται με τις υποδομές), τον τρόπο λειτουργίας του Ναυαγίου και τα slots.
Όπως επισημαίνει ο τουριστικός πράκτορας, Γιάννης Φιλιπποπολίτης, για το θέμα του Ναυάγιου τίθενται πολλές ερωτήσεις από εταιρίες και tour operator, ενώ κατά τη διάρκεια της σεζόν έγιναν πολλά παράπονα και από τους επισκέπτες μας που ήθελαν να το δουν από κοντά (στην παραλία) και δεν γνώριζαν εξαρχής ότι δεν θα τους επιτρεπόταν.
“Ας φτιάξουμε τις υποδομές μας, γιατί η Ζάκυνθος έχει δυναμική. Πρέπει να δούμε τα θέματα των υποδομών και το Ναυάγιο! Είναι το Νο1 θέμα και ρωτάει όλος ο κόσμος τι θα γίνει. Είναι πολύ σημαντικό”.
Ειδικά για το ζήτημα των slots, o κ. Φιλιπποπολίτης σημείωσε: “Αυτό το θέμα έχει δυο πτυχές. Το πρώτο έχει να κάνει με το “σπρώξιμο” που μπορεί να γίνει από τους τοπικούς συνεργάτες για να έχουμε καλύτερες πληρότητες Μάιο και Οκτώβριο και περισσότερο κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Το άλλο κομμάτι έχει να κάνει με αυτό που απασχολεί τις εταιρίες, οι οποίες κοιτούν λόγω του περιορισμού των slots για τη Ζάκυνθο να βάζουν μεγαλύτερου τύπου αεροσκάφη για να φέρνουν περισσότερο κόσμο. Επίσης, έχει να κάνει με το “κλασικό” πρόβλημα του πότε θα τελειώσει το θέμα του ραντάρ και πότε θα μπορούν να έχουν περισσότερες επιλογές και στις ώρες και στις μέρες. Το θέμα δεν είναι όποτε βολεύει εμάς, αλλά πρέπει να βολεύει και αυτούς γιατί έχουν ένα πρόγραμμα πτήσεων σε όλο τον κόσμο. Με το που ανοίξουν τα slots ναι μεν θα έχουμε περισσότερο κόσμο, αλλά και οι εταιρίες θα έχουν περισσότερες επιλογές».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της “Jet 2” Steve Heapy μίλησε για το θέμα των slots και του ραντάρ (Ανδραβίδας) για τη Ζάκυνθο σημειώνοντας ότι πρέπει να στηριχθούν οι προορισμοί για τους οποίους υπάρχει ενδιαφέρον από τους Βρετανούς επισκέπτες.
Ο κ. Φιλιπποπολίτης σημείωσε: «Είπε ο κ. Heapy την προηγούμενη εβδομάδα και μετά τη World Travel Market ότι θα βάλουν επιπλέον θέσεις και για τη χαμηλή περίοδο στους βασικούς ελληνικούς προορισμούς ανάμεσα σε αυτούς και τη Ζάκυνθο. Θα κοιτάξουν με επιμήκυνση, γιατί δεν κλείνουν όλα τα αεροσκάφη. Πολλά σταματούν αρχές Οκτωβρίου και κάποια μέσα στον Οκτώβρη. Θα κοιτάξουν να επιμηκύνουν και να δουν το θέμα της χωρητικότητας των αεροσκαφών σε αεροδρόμια, όπως το δικό μας. Μετράμε και τις πτήσεις που έρχονται, αλλά έχει να κάνει και με τη χωρητικότητα. Κοιτάνε από τη μεριά τους οι αεροπορικές εταιρίες να πάρουν πιο φιλικά προς το περιβάλλον αεροσκάφη να έχουν λιγότερους ρύπους. Στο μέλλον οι επιλογές έχουν να κάνουν με βάση τον σεβασμό στο περιβάλλον. Εμάς μας βάζουν περιορισμούς όσον αφορά τα λεωφορεία που χρησιμοποιούμε. Στα ξενοδοχεία σαφώς είναι πολύ σημαντικός παράγοντας, το να είναι δηλαδή κάποιο ξενοδοχείο “πράσινο” να έχει φωτοβολταϊκά, να δουλεύει με ηλιακούς και να γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας νερού. Η βιωσιμότητα είναι το κλειδί για την ανάπτυξη».
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη παρουσίασε χθες τις βασικές δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υλοποιεί το Υπουργείο Τουρισμού για την τουριστική ανάπτυξη.
Μιλώντας σε δεκάδες δημοσιογράφους και τηλεοπτικά μέσα, η κα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι μπαίνουν τα θεμέλια και δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες ώστε ο ελληνικός τουρισμός να μπει σε μια νέα τροχιά, να ανανεωθεί, να εξελιχθεί και να ανοίξει καινούργιους δρόμους. «Στόχος μας είναι ο ελληνικός τουρισμός του αύριο να παραμείνει θελκτικός, ανταγωνιστικός, βιώσιμος με σεβασμό στο περιβάλλον, στον άνθρωπο και στις τοπικές κοινωνίες», είπε η κα. Κεφαλογιάννη.
Η υπουργός αναφέρθηκε στα έργα που έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), συνολικού ύψους περίπου €387 εκατομμυρίων, τα οποία διαρθρώνονται σε τέσσερις άξονες:
•• Στην προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών μας
•• Στη διαφοροποίηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος
•• Στην αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης
•• Στην ενίσχυση της προώθησης και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με νέα προσέγγιση και αξιοποίηση νέων εργαλείων.
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη τέσσερις δράσεις που αφορούν την αναβάθμιση εγκαταστάσεων χιονοδρομικών και ορειβατικών καταφυγίων, τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε παραλίες και την αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων. Οι δράσεις αυτές κινητοποιούν ήδη πόρους ύψους περίπου €222 εκατομμυρίων.
Η κα Κεφαλογιάννη επεσήμανε πως το Υπουργείο εργάζεται εντατικά ώστε να επιτύχει τη μέγιστη απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων, ενώ τόνισε πως διαθέτει το σχέδιο και την πολιτική βούληση ώστε να κερδίσει αυτή τη μεγάλη ευκαιρία. «Με την υλοποίηση όλων των έργων που έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε, στοχεύουμε σε μια ανάπτυξη που αφορά όλη τη χώρα και τα οφέλη της οποίας θα κατανέμονται στην κοινωνία και τους πολίτες ισόρροπα δίκαια και ανταποδοτικά», κατέληξε η υπουργός Τουρισμού.