Στα πλαίσια του προγράμματος, θα ανέβει θεατρική παράσταση από επαγγελματίες ηθοποιούς από διάφορες χώρες, η οποία θα παρουσιαστεί σε αρχαιολογικούς χώρους της Κωνστάντζα (Ρουμανία), του Λέτσε (Ιταλία) και της Ζακύνθου.
Για τους σκοπούς του προγράμματος πραγματοποιούνται σεμινάρια, διαλέξεις και καλλιτεχνικές δραστηριότητες με θέμα το θέατρο και την αρχαιολογία, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στο θέατρο, την χρήση του θεάτρου για να γεφυρώσει κοινωνικά χάσματα. Συγκεκριμένα, στη Ζάκυνθο θα διερευνηθεί η περίοδος της Ιταλικής Κατοχής κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Γι’ αυτό τον σκοπό, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις με σχολεία και κοινωνικές ομάδες, όπως σήμερα, Τρίτη στις 20:00, στη Λέσχη “ο Ζάκυνθος”, όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση “Community Telling” με θέμα τις μνήμες από την Ιταλική Κατοχή.
Αποκορύφωμα όλων θα αποτελέσει η πολύγλωσση θεατρική παράσταση στις 11 Νοεμβρίου στον εξωτερικό αρχαιολογικό χώρο του ναού του Αγίου Δημητρίου στο Μελινάδο, υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση του Fabio Tolledi (προέδρου του Ιταλικού Ινστιτούτου Θεάτρου). Στην παράσταση αυτή θα συμμετάσχουν επαγγελματίες ηθοποιοί από την Ιταλία, Ελλάδα, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Φινλανδία, Τουρκία και Τυνησία.
Χθες, οι επικεφαλής του project παραχώρησαν συνέντευξη τύπου και μίλησαν για τον σκοπό του προγράμματος και τα οφέλη του για την τοπική κοινωνία. Συγκεκριμένα, μίλησαν ο πρόεδρος του Ιταλικού Ινστιτούτου Θεάτρου της UNESCO Δρ Φάμπιο Τολέντι, η πρόεδρος του Παραρτήματος Βόρειας Μακεδονίας του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου της Unesco Ιβάνκα Αποστόλοβα, ο πρόεδρος των Εργαστηρίων Επαυξημένης και Ψηφιακής Πραγματικότητας του Τμήματος Καινοτομίας και Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Σαλέντο, Λούτσο Ντε Πάουλις και η Ίγκιν Πέτσκο, αρχαιολόγος από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Εθνικής Ιστορίας, της Κονστάντζα, στη Ρουμανία.
Αρχικά, ο κ. Κωνσταντίνος Καποδίστριας, σημείωσε: “Όταν μας ζητήθηκε από το Ιταλικό Ινστιτούτο Θεάτρου να συμμετάσχουμε σε αυτό το έργο υπήρχε μια βαθιά ανησυχία για το που μπορεί να οδηγήσει μια πολεμική σύγκρουση εντός των ορίων της Ευρώπης του μεγέθους που είχε λάβει η επέμβαση των Ρώσων στην Ουκρανία. Στις ανησυχίες αυτές προστέθηκαν και οι μνήμες του παρελθόντος από τα γεγονότα της Κύπρου το 1974, της Γιουγκοσλαβίας, τις δυτικές επεμβάσεις σε μια σειρά από αραβικές χώρες τη δεκαετία του 2000 και από μια σειρά επιμέρους συρράξεις που βάρυναν πολύ το κλίμα.
Ώσπου ήρθαν και τα τελευταία γεγονότα στη Μέση Ανατολή όπου 2 εκατ. άνθρωποι αποκλεισμένοι σε μια λωρίδα Γης, στη Γάζα, σφυροκοπούνται από την πολεμική μηχανή του Ισραήλ, γεγονός που μπορεί να φέρει απρόβλεπτες συνέπειες σε όλο τον πλανήτη. Μετά από όλα αυτά, η αρχική ανησυχία εξελίχθηκε σε αναγκαιότητα αντίθεσης σε κάθε πολεμική σύγκρουση που υπονομεύει την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και υποθηκεύει το μέλλον της ανθρωπότητας. Έτσι το έργο μας (Ε.Τ.Ε.R.I.A.) απέκτησε ειδικό βάρος και μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε σαν μια κατάθεση καλλιτεχνών από διαφορετικές εθνικότητες μέσα από προσωπικές εμπειρίες τους, σε διασυνοριακό επίπεδο, να ξαναχτίσουν σχέσεις αλληλεγγύης που πάνω από όλα φέρνουν την ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στους λαούς”.
Εκτός από την παράσταση, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με θέμα μνήμες από την περίοδο της ιταλικής κατοχής στη Ζάκυνθο 1941-43. Το περιεχόμενο των εκδηλώσεων βασίζεται στη μεταπτυχιακή διατριβή της Φιλολόγου Φιλιππίτσας Μάργαρη για την περίοδο της ιταλικής κατοχής στη Ζάκυνθο και σε μνήμες ατόμων από εκείνη την περίοδο.