Στα πλαίσια του προγράμματος, θα δημιουργηθεί θεατρική παράσταση από επαγγελματίες ηθοποιούς από διάφορες χώρες, η οποία θα παρουσιαστεί σε αρχαιολογικούς χώρους της Κωνστάντζας (Ρουμανία), του Λέτσε (Ιταλία) και της Ζακύνθου.
Για τους σκοπούς του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν επίσης σεμινάρια, διαλέξεις και καλλιτεχνικές δραστηριότητες με θέμα το θέατρο και την αρχαιολογία, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στο θέατρο, την χρήση του θεάτρου για να γεφυρώσει κοινωνικά χάσματα.
Συγκεκριμένα, στη Ζάκυνθο θα διερευνηθεί η περίοδος της Ιταλικής Κατοχής κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Γι’ αυτό τον σκοπό, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις με σχολεία και κοινωνικές ομάδες, όπως την Τρίτη 07/11/23 στις 20:00 στη Λέσχη ο Ζάκυνθος, όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση “Community Telling” με θέμα τις μνήμες από την Ιταλική Κατοχή.
Αποκορύφωμα όλων θα αποτελέσει η πολύγλωσση θεατρική παράσταση στις 11 Νοεμβρίου στον εξωτερικό αρχαιολογικό χώρο του ναού του Αγίου Δημητρίου στο Μελινάδο, υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση του Fabio Tolledi (προέδρου του Ιταλικού Ινστιτούτου Θεάτρου). Στην παράσταση αυτή θα συμμετασχουν επαγγελματίες ηθοποιοί από την Ιταλία, Ελλάδα, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Φινλανδία, Τουρκία και Τυνησία.