Για τέσσερις μέρες η καρδιά της Επτανήσου χτυπούσε στο νησί μας. Θυμηθήκαμε ξανά μέσα από τις δεκάδες ανακοινώσεις και συνεδρίες, γιατί το νησί μας ΕΙΝΑΙ το νησί του Πολιτισμού.
Σπουδαίες προσωπικότητες, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και γενικά άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης συναντήθηκαν εδώ και ανέπτυξαν τις σκέψεις τους, παρουσίασαν τις έρευνές τους και εντυπωσίασαν το κοινό.
Ήταν μία ιστορική διοργάνωση. Αντιληφθήκαμε ποια είναι η Επτάνησος της έρευνας και της δημιουργίας, της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας, του Θεάτρου, του Κινηματογράφου, της Ζωγραφικής, της Γλυπτικής…
Στην καταληκτήρια συνεδρία στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, διαβάστηκαν τα ψηφίσματα που αφορούσαν την παρέμβαση του ΙΒ΄ Πανιονίου Συνεδρίου στην τοπική κοινωνία, αλλά και διεθνώς.
Την επεξήγησή τους έκανε ο Νίκος Κακολύρης, μαθηματικός, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ζ.Π.ΕΡ και έγιναν δεκτά από την ολομέλεια δια ανατάσεως της χειρός.
Αυτά είναι:
Ο γνήσιος εμπλουτισμός της σύμπραξης των συγχρόνων δράσεων, αυτής που ουσιαστικά αναδεικνύει και σχηματοποιεί την ευρύτητα και την ποιότητα του φάσματος αληθινής προόδου της Ζακυνθινής Κοινωνίας, αλλά και κάθε τοπικής Κοινωνίας εντός του Ιονίου Χώρου, προσκαλεί προς ένταξη και τον Συστηματικό Συνεδριακό Τουρισμό. Μία εις βάθος πρώτη σχετική μελέτη, του ώριμου αυτού προς εφαρμογή θέματος, απαιτεί τον ορισμό-συγκρότηση ολιγομελούς επιτροπής, η οποία αφού αναλύσει σχετικές παραμέτρους, και αφού ανακαλύψει μία ικανή δόμηση ενεργειών για αποτελεσματική και μεγαλόπνοη εφαρμογή, θα εισηγηθεί καταλλήλως στην Πολιτεία και στους Θεσμούς.
Για την συγκρότηση αυτής, της ειδικής μελετητικής επιτροπής, αποτείνεται πρόσκληση δραστηριοποιήσεως προς τους Προέδρους των τοπικών Σωματείων και Συλλόγων.
Αποτείνεται αίτημα προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και προς την Πολιτεία εν γένει, στο να εγγραφεί στις βασικές τους υποχρεώσεις μία γενναία ετήσιας βάσης οικονομική στήριξη των τοπικών Μουσείων μας, για να πραγματοποιείται η αναγκαία συντήρηση των κτηρίων τους, να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες τους, επίσης δε για να βελτιώνεται συνεχώς και γνησίως η προσφερόμενη από αυτά παιδαγωγία.
Το αίτημα τούτο, με συμπληρωματική σ’αυτό ένταξη της πρότασης για την θεσμοθέτηση μίας τέτοιας στήριξης, έχει αποδέκτες και τους Συλλόγους τους σχετικούς με την Επιχειρηματική Δραστηριότητα.
Απαιτείται υψηλού επιπέδου τελική μελέτη για την ανάπλαση του ιστορικού χώρου του λόφου Στράνη, ανάπλαση αντίστοιχη βεβαίως της πολύτιμης, Ιστορικής και Εθνικής, αξίας του χώρου, αλλά και ως εκ τούτου ανάπλαση αντίστοιχη της αναμενομένης επισκεψιμότητας. Αποτείνεται λοιπόν έκκληση για την πραγματοποίηση του όλου έργου αυτής της ανάπλασης.
Αποτείνεται προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση Ζακύνθου το αίτημα τού να δραστηριοποιηθεί, με επιμέλεια και αποτελεσματικότητα, για την ίδρυση και λειτουργία Δημοτικής Πινακοθήκης.
Ζητείται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η δημιουργία κέντρων πολιτιστικής εκπαίδευσης, σε κάθε νησί του Ιονίου, προκειμένου να προβάλλεται και να αναγνωρίζεται το τοπικό πολιτιστικό αποτύπωμα.
Το Νότιο Ιόνιο αποτελεί την πιο ενεργή σεισμικά περιοχή της Ευρώπης. Έχει κατ’ επανάληψη αντιμετωπίσει καταστροφές, λόγω των επαναλαμβανόμενων σεισμών, μερικές εκ των οποίων ήταν καθοριστικές για την βιωσιμότητα, την ανάπτυξη και την ιστορία των νησιών μας.
Στη Ζάκυνθο με πρωτοβουλία των καθηγητών Π. Βαρώτσου, Κ. Αλεξόπουλου, Κ. Νομικού, Κ. Ευταξία και Σ. Ποτηράκη, διεξάγεται με την συνδρομή Ζακυνθινών επιστημόνων, από το 1981, έρευνα ανίχνευσης προσεισμικών σημάτων, με σημαντικά αποτελέσματα, τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε διεθνούς φήμης επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.
Δεδομένου ότι το νησί μας αποτελεί μια εν δυνάμει «σεισμική τράπεζα»-«φυσικό εργαστήριο» από την οποία δυνάμεθα, εξ αιτίας της συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας, να εξάγουμε σημαντικά επιστημονικά συμπεράσματα για την φύση και τους μηχανισμούς που ενεργοποιούνται πριν, κατά και μετά από έναν σεισμό, πράγμα που θα ενισχύσει την επιστημονική γνώση και θα συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου προς όφελος των πολιτών,
Προτείνουμε προς την Πολιτεία:
• Την ενίσχυση (για συνέχιση και αναβάθμιση) της σεισμικής έρευνας που πραγματοποιείται στη Ζάκυνθο επί 42 χρόνια.
• Την ανάγκη στόχευσης, μέσω του επιστημονικού δυναμικού του Ιονίου, στην έρευνα πάνω στα γεωδυναμικά φαινόμενα, τα οποία απειλούν την καθημερινότητα των πολιτών και το ανερχόμενο τουριστικό προϊόν.
Ένα τελευταίο ψήφισμα αφορούσε την ειρήνη, να σταματήσει ο πόλεμος σε κάθε γωνιά του πλανήνη, τέθηκε στην καταληκτήρια συνεδρίαση και έγινε αποδεκτό από όλους.
Μετά από αίτημα της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών το ΙΓ΄ Πανίονιο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Λευκάδα.