Πολύ ικανοποιητικά εξελίσσεται η κρουαζιέρα και σε άλλους ελληνικούς προορισμούς. Στη Μύκονο είναι προγραμματισμένες για φέτος περί τις 945 κρουαζιέρες, ενώ στη Σαντορίνη φτάνουν τις 775 (για το σύνολο του έτους). Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα από τα Χανιά καθώς κατά το πρώτο επτάμηνο του 2023, περίπου 105.000 ήταν αριθμός των επιβατών κρουαζιέρας στην πόλη. Μέχρι και το τέλος του 2023, οι προγραμματισμένες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στον προορισμό Χανιά είναι συνολικά 61.
Μπορεί οι αφίξεις να καταγράφουν ρεκόρ, ωστόσο οι άνθρωποι του τουρισμού είναι προβληματισμένοι για τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα και σχετίζονται με τις υποδομές του νησιού.
Σημειώνουν ότι θα πρέπει, κάποια στιγμή, να σταματήσουμε «να μετράμε απλώς κεφάλια» και να ενδιαφερθούμε για τις υποδομές και την ποιότητα στις προσφερόμενες υπηρεσίες.
Αρχικά, ο ναυτικός πράκτορας Γιάννης Κεφαλληνός σημείωσε για το ρεκόρ που καταγράφεται: «Η χρονιά δεν τελείωσε ακόμα. Μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχουμε αφίξεις κρουαζιερόπλοιων. Η καλύτερη χρονιά που υπήρξε ποτέ για τη Ζάκυνθο. Όμως είχαμε 75 αφίξεις σε ένα ελεεινό λιμάνι, με μια άναρχη κατάσταση. Υπήρχαν προβλήματα. Το λιμεναρχείο δεν έχει προσωπικό, αλλά επαναπαύεται στο ότι δεν έχει προσωπικό και δεν λύνεται τίποτα. Άνοιξε ο Λ.Σ. του Αγίου Νικολάου Βολιμών, αλλά τι να τον κάνουμε από τη στιγμή που δεν έχουμε κόσμο στο κεντρικό λιμάνι για να λειτουργήσει το Λιμεναρχείο; Από την άλλη είχαμε και ζητήματα με τους καβοδέτες που μου έστειλαν και εξώδικο.
Πιστεύω ότι δεν θα ξαναδούμε τόσες πολλές αφίξεις στο νησί μας. 75 είναι στο πρόγραμμα. Μάλιστα, δυο φορές έτυχε να έρθουν δυο κρουαζιερόπλοια την ίδια μέρα. Επίσης, στις 30 του Σεπτέμβρη θα αφιχθούν πάλι δύο, το ένα από αυτά, μάλιστα, με χωρητικότητα 2.500 επιβάτες και το άλλο με 600».
Κάνοντας κάποιες συγκρίσεις με τις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στο νησί τα προηγούμενα χρόνια και με τις αφίξεις στα άλλα νησιά του Ιονίου, ο κ. Κεφαλληνός σημείωσε: «Τα περισσότερα που είχαν έρθει εδώ στο νησί μας μέσα σε μία χρονιά ήταν 42. Η Κεφαλονιά έχει μια κάμψη. Παρά το γεγονός ότι το γειτονικό μας νησί έχει υποδομές είχε 120-130 αφίξεις και διαπιστώνουμε ότι δεν καταγράφεται μεγάλη αύξηση σε σχέση με παλιότερα. 75 καράβια δεν θα τα ξαναδούμε στο εγγύς μέλλον στη Ζάκυνθο. Τι υποδομές έχουμε; Τι να τους προσφέρουμε;»
Στη συνέχεια σχολίασε ότι: «Δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για τον αριθμό των αφίξεων. Πήγα πολλές φορές στο αεροδρόμιο για να παραλάβω κόσμο και είδα ότι κατεβαίνει η «σαβούρα» της Ευρώπης. Χαίρομαι όταν μου λένε ότι η χώρα γεμίζει από τον κόσμο που κατεβαίνει από τα κρουαζιερόπλοια. Αυτό είναι ωραίο, αλλά η κατάσταση είναι ελεεινή στις κρατικές και ιδιωτικές υποδομές».
«Φούμαρα πουλάει η Ζάκυνθος!», λέει στη συνέχεια εκνευρισμένος και εξηγεί ότι υπάρχει απόλυτη αναντιστοιχία στις τιμές για αυτά που πληρώνει ο πελάτης στο νησί. «Υπάρχει αναντιστοιχία στην αξία που προσφέρουμε και στην τιμή που πληρώνουμε για να αγοράσουμε. Φούμαρα πουλάμε! Ένας Τούρκος που έρχεται πολλά χρόνια στην Ελλάδα με γιοτ και στη Ζάκυνθο πολλές φορές, φέτος έφυγε απογοητευμένος. Μου είπε ότι δεν μπήκε σε μαγαζί που να έχει καλή ελληνική μουσική. Έχει «αγλλοποιηθεί» το νησί. Δεν γίνεται να μιμούμεθα. Δεν έχουμε να δείξουμε κάτι;;;
Βλέπουμε έναν μιμητισμό… Επειδή άνοιξε ο ένας μια δουλειά, άρχισαν όλοι και πέφτουν πάνω του. Πριν από λίγα χρόνια άρχισαν κάποιοι να νοικιάζουν κάτι μικρά σκάφη στο νησί και τώρα έφεραν όλοι σκάφη. Έφεραν όλοι βανάκια! 50-70 είναι στο νησί. Δεν υπάρχει φαντασία για να προσφέρουμε κάτι άλλο και να αναδείξουμε κάτι. Βλέπουν μόνο πώς θα κονομήσουν. Πόσα εστιατόρια σε όλο το νησί προσφέρουν ελληνικό φαγητό;;; Γκουρμεδιάζουν όλοι.»
Για τις συνθήκες που επικρατούν στην πόλη το καλοκαίρι με την αύξηση της επισκεψιμότητας, ο κ. Κεφαλληνός στάθηκε ιδιαίτερα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα. «Χάος! Θα μπορούσαν να βρουν οικόπεδα για πάρκινγκ, να τα νοικιάσουν ή να τα αγοράσουν και λεωφορεία να κάνουν τον κύκλο της πόλης συνέχεια, με φθηνό εισιτήριο. Υπάρχουν λύσεις. Επίσης, κατά τις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων δεν υπάρχει χώρος φυλασσόμενος. Είναι μια χαώδης κατάσταση».
Τέλος, σχολιάζοντας το προεκλογικό κλίμα και την επόμενη μέρα στη Ζάκυνθο, είπε: «Υπάρχει μια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια από κάποιους που το παίζουν μεγαλοεπιχειρηματίες να φέρουν τη Ζάκυνθο στα μέτρα τους και εμείς καθόμαστε και παρακολουθούμε. Θέλουν δήμαρχο του χεριού τους. Κόλλησε το μυαλό του Δημάρχου. Τον εκτιμώ γιατί «δεν έβαλε το χέρι του στο μέλι», αλλά κόλλησε το μυαλό του ενώ θα μπορούσε να κάνει πράγματα».