1. Το χρέος καλπάζει σε υψηλότερα επίπεδα από όταν μπήκαμε στα μνημόνια και αν προστεθεί και το ιδιωτικό, τότε συνολικά το χρέος ξεπερνάει τα 400δισ. χώρια το ελλειμματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Είμαστε εκτός μνημονίων για την ώρα, αλλά προσποιούμαστε ότι δεν ακούμε τις προτροπές των εταίρων μας στην ΕΕ για επαναφορά δημοσιονομικών μέτρων. Τι θα κάνουμε όταν αρχίσει το Eurogroup να μας πιέζει για νέα μέτρα; Και δεν κάνω αναφορά για την ακρίβεια και την έκταση που θα πάρει μετά την καταστροφή του Θεσσαλικού κάμπου…
2.Τροφοδοτούμε με όπλα την Ουκρανία παίζοντας τον ρόλο του πειθήνιου σύμμαχου των ΗΠΑ, έχοντας τινάξει στον αέρα τις σχέσεις μας με την Ρωσία, υπομένοντας στωικά τις οικονομικές επιπτώσεις και κυρίως έχουμε καταστήσει τη χώρα μας πιθανό στόχο αν ο πόλεμος ξεφύγει (βάση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη και όχι μόνο).
3. Υποστηρίζαμε προεκλογικά και εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε την επαναφορά στο Δημόσιο της ΔΕΗ, αλλά αποδεχόμαστε το χρηματιστήριο ενέργειας. Όμως, το Χρηματιστήριο ενέργειας περιορίζει δραστικά τον ευεργετικό ρόλο μιας δημόσιας ΔΕΗ. Και επειδή πρέπει να το λήξουμε αυτό το στόρι: Πιστεύουμε ότι ένα φυσικό μονοπώλιο όπως η ενέργεια μπορεί να ελέγχεται από ή και από ιδιώτες ή πρέπει να ανήκει εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο;
4. Σαφή θέση για να τελειώνουμε με τα funds που ξεσπιτώνουν τον κόσμο. Είναι αφελέστατο να πιστεύουμε ότι μπορούμε να τους βάλουμε νόρμες ή ότι με το να φέρουμε μια συστημική τράπεζα στο Δημόσιο (καλό είναι αυτό), θα λύσουμε επαρκώς το πρόβλημα. Παρεμπιπτόντως, καμιά καλή ιδέα περί ΣΕΙΣΆΧΘΕΙΑΣ; Γιατί από την εποχή του Σόλωνα μέχρι και το Γερμανικό θαύμα, η σεισάχθεια, αποτελούσε την βασική προϋπόθεση για ανάπτυξη και πρόοδο.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ: (Κοινή συνταγή ευτυχίας για όλους ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! Ίσως να υπάρχει μόνο στις αταξικές κοινωνίες…)
Η αντικατάσταση της ιδεολογικής – πολιτικής ταυτότητας ενός κόμματος από πολύ σοβαρές, ομολογουμένως, προτάσεις “εκσυγχρονισμού” του κράτους δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να εξυπηρετήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικά σε αυτή την συγκυρία. Άλλωστε, στην πλειονότητά τους αυτές οι προτάσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν χαρακτηριστικό πολιτικής ταυτότητας, εφόσον θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από ένα συντηρητικό (Φιλελεύθερο και ΟΧΙ νεο-φιλελεύθερο κόμμα), αρκεί να μην εκτρέφει διαπλεκόμενους στους κόλπους του, από ένα σοσιαλδημοκρατικό ή κεντρώο κόμμα, φυσικά και από ένα Αριστερό κόμμα, τύπου ΚΚΕ, αν βέβαια διεκδικούσε την κυβέρνηση. Έπειτα υπάρχει και κάτι άλλο. Η χώρα μας κι αν ακόμη με έναν “μαγικό” τρόπο ξεχρέωνε όλες της τις υποχρεώσεις, δεν θα έπαυε να βρίσκεται υπό την ομηρία των Βρυξελλών και των αποφάσεων του περιβόητου Eurogroup, λόγω του κοινού νομίσματος, το οποίο ΔΕΝ ελέγχουμε, που σημαίνει ότι στο τέλος θα υπερισχύσει το δίκαιο των εταιρειών και των λόμπι… Για να μην σας κουράζω: Είστε διατεθειμένοι κκ υποψήφιοι να προχωρήσετε σε ρήξη είτε αυτό αφορά το ξεσάλωμα των funds είτε το χρηματιστήριο ενέργειας είτε τις αποφάσεις του eurogroup κ.λ.π;;;
Παρακαλώ για ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΘΟΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΥΚΟΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ!!!