Ο Δρ Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ερευνητής Σεισμολογίας, αλλά και πρώην Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιάννης Κοπανάς, μίλησε για το θέμα των ελέγχων των σχολικών κτηρίων στην ΗΜΕΡΑ: «Όταν ξεκινάει η σχολική χρονιά, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των σχολείων από κλιμάκια μηχανικών του Δήμου, ώστε να έχουν εντοπιστεί οι αστοχίες που υπάρχουν. Οι αστοχίες μπορεί να έρθουν από πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι επειδή είμαστε σε μια σεισμογενή περιοχή και έχουμε διαρκείς δονήσεις. Μπορεί κάποιες δονήσεις να δημιουργήσουν κάποιες ρηγματώσεις σε σημεία των κτιρίων που σημαίνει ότι πρέπει αυτές να αποκατασταθούν, ώστε να μην έρθει ο χειμώνας με τις βροχές και υπάρξει διάβρωση και επιδείνωση της κατάστασης».
Ο κ. Κοπανάς, μάλιστα, τόνισε ότι κάθε καινούργια σχολική χρονιά πρέπει το κάθε σχολείο να επικαιροποιεί το σχέδιο του! «Κάθε καινούργια σχολική χρονιά πρέπει το κάθε σχολείο να επικαιροποιεί το σχέδιο που έχει και να ενημερώνει τα παιδιά για το πώς θα ενεργήσουν σε περίπτωση σεισμού. Τα σχέδια πρέπει να υπάρχουν σε κάθε σχολείο και πρέπει να υπάρχει υπεύθυνος καθηγητής που θα συντονίσει τη συμπεριφορά των παιδιών σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και βεβαίως, ανάλογα με τις αλλαγές που γίνονται κάθε χρόνο είτε στον αριθμό των παιδιών είτε στις τάξεις, να επικαιροποιείται και να γίνεται γνωστό στον Σύλλογο των διδασκόντων και στα παιδιά».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Κοπανάς στο θέμα της κατάλληλης συντήρησης των σχολείων, αλλά και γενικότερα των κτηρίων, προκειμένου να αντέχουν στις συνεχείς σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται στην περιοχή μας. «Πάρα πολλά σχολεία είναι κτισμένα αμέσως μετά τον σεισμό του ’53, το σχολείο του Άμμου είναι το μόνο προσεισμικό σχολείο. Όλα τα σχολεία πρέπει να ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης για τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Λευκάδα που βρίσκονται στην πιο επικίνδυνη ζώνη από πλευράς σεισμικού κινδύνου, πρέπει να υπάρχει βοήθεια είτε από την κυβέρνηση είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συντήρηση των δημοσίων κτιρίων. Η συντήρηση δεν είναι αμελητέο κόστος. Πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε ο κάθε επόμενος σεισμός να μας βρίσκει έτοιμους και «οχυρωμένους». Αυτό το κόστος δεν μπορούν να το επωμίζονται οι υπηρεσίες ή οι ιδιώτες. Πρέπει να υπάρχει βοήθεια από το κράτος και για τα δημόσια κτίρια και για τα ιδιωτικά κτίρια».
Ο κ. Κοπανάς επίσης ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής να επαναλειτουργήσει σεισμολογικός σταθμός στη Ζάκυνθο! «Όμως τον τελευταίο καιρό από το 2018 οι σεισμοί είναι «ανεκτοί», δηλαδή, δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα, αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα, διότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός. Με τον κ. Αντωνόπουλο κάνουμε μια προσπάθεια – καθώς δεν έχουμε βοηθηθεί μέχρι τώρα – για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τον σταθμό που μετρούσε ηλεκτρομαγνητικά σήματα που προηγούνταν των σεισμών. Κάνουμε μια προσπάθεια με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μήπως επαναλειτουργήσει. Και πιστεύω ότι μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε νεότερα. Θα έχει επιστημονικά οφέλη. Όταν έχεις μια περιοχή στην οποία γίνονται χιλιάδες σεισμοί (να υπενθυμίσω ότι μετά τον σεισμό του 2018 είχαμε γύρω στις 12-13.000 μετασεισμούς). Όταν έχεις μια περιοχή που γίνονται τόσοι πολλοί σεισμοί είναι το κατάλληλο σημείο για να κάνεις επιστημονική έρευνα και να κατανοήσεις τι συμβαίνει κάτω από τη γη. Αν δεν έχεις συνεχή παρακολούθηση του φαινομένου, δεν μπορεί να πάει η επιστήμη ένα βήμα πιο πέρα. Ίσως κάποια στιγμή να φτάσουμε στο σημείο να προβλέπουμε φαινόμενα, όπως η μετεωρολογία. Αφού δεν καταφέραμε να κάνουμε Ερευνητικό Κέντρο και έγινε στο Ληξούρι, ας κάνουμε τουλάχιστον μια προσπάθεια με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Όσοι αναλάβουν θέσεις ευθύνης ελπίζω να βοηθήσουν».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νίκος Βαρδακαστάνης τόνισε ότι είναι πάγιο αίτημα της Ένωσης η διενέργεια ελέγχων στατικότητας. «Πάγιο αίτημά μας είναι να γίνει έλεγχος στατικότητας στα σχολεία. Η απάντηση που έχουμε δεν μας καλύπτει. Θέλουμε απάντηση, όχι μόνο από τον Δήμαρχο, αλλά από αρμόδιο φορέα που μπορεί να το πιστοποιήσει, ότι τα σχολεία είναι ασφαλή. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει κανένα τέτοιο έγγραφο και καμία επίσημη απάντηση. Θέλουμε έγγραφο από αρμόδιο φορέα που θα έχει υπογράψει ότι έλεγξε τα σχολεία και διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν πρόβλημα στατικότητας».