Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφεραν στην εφημερίδα μας, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου Αθανάσιος Κατσίμπελης και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου Διονύσης Πόθος, συνολικά τα κενά είναι 50.
Τα 20 από αυτά είναι στην Πρωτοβάθμια και μεγαλύτερες ελλείψεις εντοπίζονται στην Ειδική Αγωγή με τον κ. Κατσίμπελη να επισημαίνει: «Περιμένουμε τις επόμενες μέρες τους αναπληρωτές που έχουμε ζητήσει για να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν, τα οποία είναι σε λογικά πλαίσια. Όλα τα σχολεία σχεδόν λειτουργούν κανονικά. Έχουμε κάποια κενά στην ειδική αγωγή και στις παράλληλες στηρίξεις που περιμένουμε να καλυφθούν με τους αναπληρωτές. Μέχρι τέλη του μήνα (β’ φάση πρόσληψης αναπληρωτών), θα έχουν έρθει και θα καλυφθούν. Έχουμε ζητήσει περίπου 20 αναπληρωτές για να καλύψουμε τις ανάγκες και υπάρχουν πάγια κενά στην ειδική αγωγή. Δεν σημαίνει ότι επειδή έχουν εγκριθεί όλες οι παράλληλες στηρίξεις, ότι θα δοθούν. Γίνεται μια επαναξιολόγηση. Εκεί έχουμε αρκετά κενά».
Για τους λόγους για τους οποίους δημιουργούνται, εξήγησε: «Τα κενά σε εμάς δημιουργούνται επειδή έτσι λειτουργεί το σύστημα. Έγιναν μόνιμοι διορισμοί 57 εκπαιδευτικών. Από αυτούς πολλοί και πολλές -επειδή συνήθως είναι νέες κοπέλες και μεταφέρουν άδειες ως αναπληρώτριες από ανατροφή, εγκυμοσύνες και αναρρωτικές -έβαλαν τις άδειες τους και ζητήσαμε αναπληρωτές για αυτά τα κενά. Το να ζητάμε αναπληρωτές και να προσλαμβάνεται κάποιος δεν σημαίνει ότι θα έρθει. Πολλές φορές διορίζονται από το Υπουργείο, αλλά δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία και δημιουργείται κενό πάλι. Πάλι υπάρχει επιφύλαξη γιατί μπορεί να μην έρθουν οι αναπληρωτές. Είναι το σύστημα των προσλήψεων που δημιουργεί αυτές τις διαδικασίες, αλλά όταν έχουμε μια κάλυψη 90-95%, είμαστε ευχαριστημένοι. Θα είχαμε πρόβλημα αν δεν λειτουργούσαν κάποια σχολεία».
Ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Διονύσης Πόθος σχολίασε: «Έχουμε κάποια κενά και περιμένουμε από το υπουργείο να αναπληρωθούν. Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά όμως. Ελπίζουμε στο τέλος του μήνα να γίνουν οι προσλήψεις των υπόλοιπων αναπληρωτών. Έχουμε περίπου 20 κενά στην Γενική Παιδεία και 10 στην Ειδική Αγωγή (ψυχολόγοι και άλλες ειδικότητες). Εμείς τα έχουμε στείλει το υπουργείο και μιλήσαμε με τον Περιφερειακό Διευθυντή. Ελπίζουμε να καλυφθούν. Δεν θα υπάρχει θέμα. Οι Βολίμες ενδεικτικά έχουν 3 ώρες μουσική, 3 ώρες καλλιτεχνικά και 3 ώρες τεχνολογία. Βάλαμε και μάθημα Γερμανικών που ήταν αίτημα των γονέων».
Για τις εργασίες συντήρησης που είναι σε εξέλιξη σε κάποια σχολεία, είπε: «Πήγα να δω και τις εργασίες στο σχολικό συγκρότημα των Βολιμών. Τα ηλεκτρικά επιτέλους φτιάχτηκαν. Είδαμε και τις τουαλέτες και τους χώρους αθλοπαιδιάς. Επίσης, πήγα στο Γυμνάσιο Κατασταρίου. Εκεί γίνονται εργασίες που είχαν να γίνουν πολλά χρόνια και πιέζουμε τη δημοτική αρχή για το ΕΠΑΛ και για το ΕΝΕΕΓΥΛ. Πήγα με τον κ. Σπίνο επίσης στο 1ο σχολικό συγκρότημα γιατί δεν υπάρχει κυλικείο και για τον αγωγό ομβρίων υδάτων. Και επίσης, μας απασχολεί το πρόβλημα με την στέγη στο κλειστό της Παναγούλας».
Τέλος, για το θέμα της στέγασης και της σίτισης των εκπαιδευτικών ο κ. Κατσίμπελης τόνισε ότι παρά τις συζητήσεις που έγιναν, δεν υπήρξε κάποια λύση. «Έχουμε θέσει το θέμα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν έχει αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία. Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα, επίσης οι νεοδιόριστοι παίρνουν λίγα χρήματα, γίνονται μεγάλες κρατήσεις στους μισθούς. Ένας νεοδιόριστος μπορεί να παίρνει 800 ευρώ και αυτό δημιουργεί πρόβλημα αν πληρώνει ενοίκιο 300-400 ευρώ. ΄Όλοι οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν τα παράπονα τους και δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Μακάρι να γίνει κάτι».