Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός: “Το κράτος και πάλι -θέλω να το τονίσω αυτό- θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων. Έχουμε ήδη δημιουργήσει, όπως κάποιοι από εσάς γνωρίζετε, ένα ειδικό αποθεματικό για φυσικές καταστροφές, ύψους 300 εκατομμυρίων, που από το 2024 θα ενισχυθεί στα 600 εκατομμύρια. Αυτή η διαφορά, αυτά τα πρόσθετα 300 εκατομμύρια, θα προέλθουν από την αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής από ένα έως έξι ευρώ, ιδίως στα πολυτελή ξενοδοχεία.
Από τις διαρροές μέχρι στιγμής, αλλά και από το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης “προσδιόρισε” τα φόρο διαμονής στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ξενοδοχεία 1-2 αστεριών, αλλά και στα ξενοδοχεία 5 αστέρων, ο φόρος διαμονής φαίνεται ότι θα διαμορφωθεί ως εξής:
-Για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ξενοδοχεία 1-2 αστεριών από 0,50 ευρώ θα αυξηθεί σε 1,5 ευρώ.
-Για τα ξενοδοχεία 3 αστέρων θα αυξηθεί από 1,5 ευρώ στα 3 ευρώ.
-Για τα ξενοδοχεία 4 αστέρων θα αυξηθεί από 3 ευρώ στα 7 ευρώ.
-Για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων θα αυξηθεί από 4 ευρώ στα 10 ευρώ.
Από τον Ιανουάριο του 2024 αυξάνεται κατά 1 – 6 ευρώ ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία, αναλογικά με τα αστέρια. Αντίστοιχα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια η αύξηση είναι 1 ευρώ, ενώ ο φόρος διαμονής επεκτείνεται και στη βραχυχρόνια μίσθωση.
Σήμερα από τον φόρο διαμονής εισπράττονται 144 εκατ. ευρώ ετησίως και με την νέα κλίμακα το έσοδο αυξάνεται κατά 240 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας τα 384 εκατ. ευρώ.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτησης του πρώην προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννη Ρέτσου. Ο κ. Ρέτσος μέσω του twitter επεσήμανε: «Πολύ θετικές οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για ρυθμίσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση, προς την κατεύθυνση εξασφάλισης level playing field για τον κλάδο της διαμονής. Οι προτάσεις του #sete υιοθετούνται. Η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος και με σωστή ρύθμιση θα ανταγωνίζεται με κανόνες τα καταλύματα, ενώ από την άλλη θα αμβλυνθούν οι κοινωνικές της επιπτώσεις».
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, το εισόδημα που αποκτάται, από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου της οικονομίας διαµοιρασµού, είναι εισόδημα από ακίνητη περιουσία και εφαρμόζονται οι εξής συντελεστές: 15% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ, 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και συντελεστή 45% για μισθώματα άνω των 35.000 ευρώ.
Προϋπόθεση τα ακίνητα να εκµισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό αποτελεί εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα του άρθρου 21 του Ν. 4172/2013, όπως ισχύει.
Το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση 3 ή περισσότερων ακινήτων από τον Ιανουάριο θα υπόκειται σε ΦΠΑ 13% και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια (π.χ. τέλος παρεπιδημούντων 0,5% επί του τζίρου).
Σήμερα, οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητα μέσω των πλατφορμών τύπου Airbnb απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.
Η φοροτεχνικός και Γενική Γραμματέας του Επιμελητηρίου Ζακύνθου Νίκη Μαλαφούρη τόνισε ότι οι αντιδράσεις από την ανακοίνωση των νέων μέτρων είναι σφοδρές.
«Δυο μέτρα και δυο σταθμά. Για το ΦΠΑ στη βραχυχρόνια μίσθωση έχουμε αντιδράσεις. Σε όσους νοικιάζουν πάνω από τρία ακίνητα θα υπάρχει καθεστώς ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζουν όλα… γυρίζουν «τούμπα». Έρχεται «τσουνάμι», δηλαδή και μας έπιασε απροετοίμαστους. Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει ώστε να μην εξαιρεθεί η βραχυχρόνια μίσθωση μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες από το ΦΠΑ στην Ε.Ε. Το μέτρο αναμενόταν να εφαρμοστεί από το 2025. Ουσιαστικά υποχρεώνει τις διαδικτυακές πλατφόρμες σε σχέση με αυτά τα ακίνητα να εισπράττουν και να αποδίδουν οι ίδιες το ΦΠΑ.
Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα καταχωρημένα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στις διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες φτάνουν τις 140.000 . Φανταστείτε ότι το κάθε σπίτι μπορεί να έχει 10-15 κλίνες. Εκτιμάται ότι τα περισσότερα βρίσκονται υπό τη διαχείριση εταιριών. Από την άλλη, ήταν πάγιο αίτημα των ξενοδόχων να υπάρξει φορολόγηση και σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος της βραχυχρόνιας μίσθωσης».
Η κ. Μαλαφούρη τόνισε, επίσης, ότι οι ιδιοκτήτες κατάφερναν με αυτόν τον τρόπο να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, καθώς και να ανακαινίσουν τα ακίνητά τους.
«Το εισόδημα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις επέτρεψε σε χιλιάδες ιδιοκτήτες τα προηγούμενα χρόνια να ανακαινίσουν τα ακίνητα τους, να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και μάλιστα εν μέσω μιας κρίσης 12ετίας. Ήταν ένα βήμα ώστε η μικρομεσαία τάξη να μπορεί να είναι συνεπής στις φορολογικές υποχρεώσεις και να προσφέρει στην εθνική οικονομία έσοδα και συνάλλαγμα. Επίσης το όριο των τριών ακινήτων που τίθεται, προκειμένου να ενταχθεί η δραστηριότητα στο ΦΠΑ, είναι πολύ μικρό».
Για την αύξηση του τέλους διαμονής, σημείωσε: «Το τέλος διαμονής με το οποίο επιβαρύνονται οι επισκέπτες κυμαίνεται από 0,5 έως 4 ευρώ, αναλόγως την κατηγορία του ξενοδοχείου. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι η αύξησή του με το νέο έτος θα κυμανθεί από 1-6 ευρώ. Ίσως και αρκετά περισσότερο ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου. Έχουμε έντονες αντιδράσεις και από τα ξενοδοχεία. Θεωρούν ότι είναι προβληματικό να φορολογούνται άμεσα οι επισκέπτες για την αποκατάσταση των ζημιών στην Ελλάδα και των υποδομών μας και δεν έχουν άδικο. Ο Γιάννης Ρέτσος είπε για την αύξηση του φόρου διαμονής ότι ο τουρισμός αποτελεί εύκολη φορολογική λύση για οποιοδήποτε θέμα, αλλά θεωρώ προβληματικό να φορολογείται ο ξένος επισκέπτης για την αποκατάσταση των υποδομών μας, ελέω της κλιματικής αλλαγής, γιατί για τον σκοπό αυτό υπάρχει το τέλος παρεπιδημούντων.
Μάλιστα πρέπει να κατανοήσουμε ότι κάθε οικονομική επιβάρυνση του επισκέπτη μειώνει και την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος. Όλα αυτά μπορεί να αποφέρουν τα αναμενόμενα έσοδα, αλλά δεν είναι δίκαιο να «χτυπιέται» ο τουρισμός, ώστε να καλύψουν τις υποδομές από τις καταστροφές που συμβαίνουν. Θα έπρεπε ο κρατικός μηχανισμός να προβλέπει ότι υπάρχουν αυτά».
Ανακοινώνοντας τα μέτρα για τη βραχυχρόνια μίσθωση ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι: «Και η τρίτη παρέμβαση, δομική, απαντά σε ένα ζήτημα το οποίο έχουμε συζητήσει πολλές φορές και αυτό δεν είναι άλλο από την ασύδοτη βραχυχρόνια μίσθωση. Ναι, θέλουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση, είναι ένα ανταγωνιστικό προϊόν το οποίο στηρίζει την ελληνική οικονομία και το εισόδημα των ιδιοκτητών ακινήτων, όμως είναι μια δραστηριότητα που σε διάφορες περιοχές της χώρας έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια και έχει στρεβλώσει και τον ανταγωνισμό, ειδικά στον τουρισμό.
Από τον Ιανουάριο, λοιπόν, τα εισοδήματα από τέτοιες μισθώσεις, από τρία ή περισσότερα ακίνητα, θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια».
photo: thrillist.com