Έντεκα χρόνια μετά την παράσταση «Μεσόγειος, Μια γειτονιά ένα Τραγούδι», η ίδια ομάδα, μαζί με νέους ταλαντούχους μουσικούς και μία δεκαμελή ορχήστρα, μας καλούν να ζήσουμε μοναδικές στιγμές στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο, το βράδυ του Σαββάτου 23 Σεπτεμβρίου.
Θα παρακολουθήσουμε ένα μουσικό αφιέρωμα στις μουσικές της Μεσογείου, στους ανθρώπους, στον ήλιο, στο φεγγάρι, στα λουλούδια, στη ζωή, στον έρωτα… είναι ένα παιχνίδι στην αυλή μας, ένας περίπατος στον κήπο μας, μία ακόμα καλλιτεχνική εμπειρία της πολυπολιτισμικής γειτονιάς μας…
Ο κ. Γράψας δήλωσε για την παράσταση: «Πρόκειται για ένα σενάριο που είχαμε επεξεργαστεί σε συνεργασία με τους «Τραγουδιστάδες» πριν από 11 χρόνια, το οποίο αφορά την εξής ιδέα: Ένας ταξιδιώτης, μετανάστης, ταξιδεύει στη Μεσόγειο (ο αφηγητής Κωνσταντής Μουζάκης) και περνάει από τις θάλασσες, αναφέροντας ποιήματα και κείμενα ποιητών από την Ανατολική Μεσόγειο, την Ελλάδα, την Ισπανία και από άλλες χώρες και εμείς παράλληλα παρουσιάζουμε μουσικές απ’ όλη τη Μεσόγειο, οι οποίες συνοδεύονται με φωτογραφίες ανάλογες στο videowall, με βάση την δική μας ιδέα, που είναι μια γειτονιά με τραγούδι. Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο έχουν πάρα πολλά κοινά, ταξιδεύουν στην ίδια θάλασσα, έχουν κοινές αγωνίες, κοινά τραγούδια και από αυτή την ενότητα των ανθρώπων, της ψυχοσύνθεσης των ανθρώπων προκύπτει η ενότητα των τραγουδιών μας.
Πρόκειται για τραγούδια από τον 12ο αιώνα μέχρι και τον 20 αιώνα, τα οποία μιλούν για καθημερινά θέματα, τις ανησυχίες, τον έρωτα, για το άλλο φύλλο και περιλαμβάνει κάποιες δημοφιλείς άριες, από γνωστές όπερες που έχουν γράψει συνθέτες της Μεσογείου και έχουμε προσθέσει τέσσερα τραγούδια Ελλήνων συνθετών, τα πιο χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στην αφήγηση.
Η παράσταση περνά και πολλά μηνύματα για διάφορα θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη στις μέρες μας και στο επίκεντρο βρίσκεται… η ειρήνη. Όπως αναφέρει ο κ. Γράψας: «Συνδέουμε κείμενα ποιητών και λογοτεχνών της Μεσογείου που αφορούν την ειρήνη. Ο στόχος του ανθρώπου πρέπει να είναι η ειρήνη, θα πρέπει να γεννιέται, να προετοιμάζεται και να ζει με ειρήνη και αυτό το περιβάλλον της ειρήνης είναι εκείνο που δημιουργεί και τους πολιτισμούς, όχι οι πόλεμοι. Λέμε «όχι» στον πόλεμο και «όχι» στη βία. Παρουσιάζουμε και ένα τραγούδι που αφορά τις δολοφονικές επιθέσεις κατά των γυναικών στη γειτονιά μας, στην Περσία. Έχει περάσει ένας χρόνος από τον θάνατο της 23χρονης Αμίνι, την οποία σκότωσαν επειδή φορούσε στραβά το μαντήλι. Θίγουμε και τέτοια θέματα στην παράσταση. Είναι μια παράσταση κατά του πολέμου και υπέρ του πολιτισμού και υπέρ των τόσων που ενώνουν τους ανθρώπους της Μεσόγειου.
Τέσσερα τραγούδια χορογραφήθηκαν από την Δέσποινα Τσουκαλά και παρουσιάζονται μαζί με τις δύο συνεργάτιδές της (Μαριτένια Φουφουδάκη και Ευτυχία Αλεβιζοπούλου)
Την ορχήστρα μας πλαισιώνουν οι σολίστ: Ειρήνη Βυθούλκα (πιάνο – κρουστά), Μαρία Γούτου (βιολί), Γιώργος Μπουρδόπουλος (κλαρινέτο), Κώστας Κοτσορώνης (κόρνο), Τάσος Γουσέτης (μαντολίνο – βιολί)»
Σολίστ
Ανδριανή Λυκούρεση, Γιάννης Γιατράς, Πέτρος Βυθούλκας, Δημήτρης Βαρθάλης
Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Νίκος Γράψας
Δραματοποιημένη αφήγηση
Κωνσταντής Μουζάκης
Χορογραφίες
Δέσποινα Τσουκαλά