Ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι η ανεξέλεγκτη εναπόθεση των μπαζών από οικοδομικές εργασίες, ανακαινίσεις και κατεδαφίσεις. Δυστυχώς, οι κίνδυνοι δεν σταματούν στην αισθητική υποβάθμιση, αλλά συχνά τα μπάζα βρίσκονται μέσα σε ρέματα ή χωράφια με αποτέλεσμα να αποτελούν κίνδυνο για πυρκαγιά ή πλημμύρα.
Τα απόβλητα εκσκαφών κατασκευών και κατεδαφίσεων δεν πρέπει να καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής αλλά να ανακυκλώνονται. Ακόμη και σε ένα μικρό οικοδομικό έργο ή μια ανακαίνιση τα απόβλημα πρέπει να οδηγούνται σε μονάδα ανακύκλωσης.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η ανακύκλωση υλικών αποβλήτων είναι υποχρεωτική, όμως παρά τα «τσουχτερά» πρόστιμα, συναντάμε μπάζα όπου να’ ναι.
Η ορθολογική τους διαχείρηση και η διαδικασία μετατροπής των αποβλήτων σε υλικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν γίνεται απο την ΑΝΑΚΕΜ, ένα Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας και εμβέλεια σε 13 Περιφέρειες και 43 Νομούς.
Η ΑΝΑΚΕΜ συνεργάζεται με εργολάβους ιδιωτικών και δημοσίων έργων με Μονάδες Επεξεργασίας και με Εταιρείες Συλλογής, Μεταφοράς και Προσωρινής Αποθήκευσης μπαζών για την αποτελεσματική διαχείριση, ανακύκλωση και αξιοποίηση των αποβλήτων.
Η ΑΝΑΚΕΜ διαθέτει δύο μονάδες ανακύκλωσης στο νησί της Ζακύνθου, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Ζακύνθου δεν έχει πραγματοποιήσει, μέχρι σήμερα, ποτέ διαγωνισμό για την διαχείριση των απορριμμάτων και των ογκωδών αποβλήτων.
Σημειώνουμε ότι οι δύο μονάδες ανακυκλώσης στο νησί είναι αδειοδοτημένες για την διαχείρηση των ΑΕΕΚ. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε, όμως, γιατί δεν υπάρχει καμία μονάδα επεξεργασίας ογκωδών αστικών αποβλήτων (όπως στώματα, επίπλα κλπ) στο νησί.
Η ΑΝΑΚΕΜ προσφέρει τις υπηρεσίες της στη Ζάκυνθο από τον Μάρτιο του 2019. Μόνο το 2022 έχει ανακυκλώσει 16.000 τόνους ΑΕΕΚ, ενώ μέσα στα τρία χρόνια παρουσίας της στο νησί έχει ανακυκλώσει περίπου 100.000 τόνους Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων.
Σημαντικό είναι να υπάρξει σύσφιξη του θεσμού της ανακύκλωσης των μπαζών από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες στο νησί και να διασφαλίζεται η τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.