Όπως λένε οι οικονομικές υποχρεώσεις είναι πολλές, εξαιτίας του συνολικού λειτουργικού κόστους και ο κίνδυνος να υπάρξουν λουκέτα στην αγορά και στον συγκεκριμένο κλάδο είναι ορατός… Τους προβληματισμούς τους για τον χειμώνα που έρχεται εξέφρασαν στην «Ημέρα» επιχειρηματίες της εστίασης.
Θοδωρής Παραστατίδης
«Οι τιμές ανεβαίνουν και είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση εδώ και καιρό! Ο χειμώνας για τα μαγαζιά μας θα είναι δύσκολος και κακά τα ψέματα ο τόπος μας ζει από τον τουρισμό. Εγώ έχω επιχείρηση που λειτουργεί όλο τον χρόνο και οι δυσκολίες θα είναι μεγάλες. Σαν μαγαζί απορροφάμε τις αυξήσεις είτε στο ρεύμα είτε στις πρώτες ύλες. Έχω πιτσαρία και το αλεύρι, τα τυριά, τα αλλαντικά, όλα έχουν αυξηθεί μέχρι και 50%, όπως και το ελαιόλαδο. Πολύ φοβάμαι ότι θα είναι δύσκολος χειμώνας για όλους».
Τάσος «Βόσσος» Δασκαλάκης
«Τα πράγματα είναι ζόρικα. Οι ανατιμήσεις είναι μεγάλες. Τα χρήματα δεν περισσεύουν από κανέναν και είναι όλα οριακά. Το μόνο που μένει είναι η κούραση και τίποτα άλλο. Όλο αυτό μας ταλαιπωρεί γιατί όταν δεν απολαμβάνεις δεν ξέρεις πόσο θα αντέξεις. Οι υποχρεώσεις της κάθε επιχείρησης είναι τεράστιες και για να σταθείς πρέπει να δουλεύεις στο φουλ. Δεν είναι μόνο στην εστίαση είναι γενικό το φαινόμενο. Στην εστίαση έχουν ακριβύνει οι πρώτες ύλες. Κάθε επιχείρηση χρειάζεται πολλά άτομα, το κόστος είναι μεγάλο, όπως και ο κίνδυνος να μπει λουκέτο είναι μεγάλος».
Αντώνης Βοζαΐτης
«Οι τιμές αυξάνονται κάθε μέρα και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στον κατάλογο. Είναι μεγάλη η διαφορά σε προϊόντα όπως η ντομάτα, το λάδι, τα κρέατα, ο καφές και η ζάχαρη. Δεν έχουμε αλλάξει τιμές από πέρσι και τα πάντα γύρω μας ακριβαίνουν, όπως και η ζωή. Τον χειμώνα τον βλέπω πολύ δύσκολο, γιατί τα έξοδα είναι πολλά (ΕΝΦΙΑ, ρεύμα, ΕΦΚΑ). Βλέπω έναν πολύ ζόρικο χειμώνα για την εστίαση».