Στην συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, συμμετείχε το ΙONIAN TV και η δημοσιογράφος Νατάσα Τραγουστή.
Η παρέμβαση του ΙΟΝΙΑΝ αφορούσε στον πρωτογενή τομέα και στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω του πληθωρισμού των ανατιμήσεων σε καύσιμα, λιπάσματα, ζωοτροφές και πλέον σε συνδυασμό με τις φυσικές καταστροφές.
Ο Πρωθυπουργός απαντώντας στην ερώτηση του ΙΟΝΙΑΝ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η κλιματική κρίση είναι μία πρόκληση για τον πρωτογενή τομέα αλλά η κυβέρνηση θα βρίσκεται δίπλα στους παραγωγούς και με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης να δοθούν ευκαιρίες για σύγχρονες καλλιέργειες. Παράλληλα τόνισε ότι τα στοιχεία για τον πρωτογενή τομέα δείχνουν καλές επιδόσεις.
Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση της Νατάσας Τραγουστή για λογαριασμό του ΙΟΝΙΑΝ στην ΔΕΘ και την απάντηση του Πρωθυπουργού:
Νατάσα Τραγουστή: “Να πάμε στον ευαίσθητο αλλά κυρίαρχο πρωτογενή τομέα..ο πληθωρισμός, η αύξηση των καυσίμων, των λιπασμάτων τα γνωρίζετε όλα αυτά… των ζωοτροφών…πιέζουν ασφυκτικά την παραγωγή και ειδικά στην περιοχή μας, IONIAN TV, για δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Ιόνια Νησιά… είναι μεγάλο το πρόβλημα εκεί για την παραγωγή και τους παραγωγούς… μην ξεχνάμε και την αύξηση του ρεύματος… οι παραγωγοί νιώθουν αβοήθητοι… τι θα κάνετε για να το αντιμετωπίσετε; γιατί τώρα τρέμουν και τις πλημμύρες… είχαμε πλημμύρες και στην Ηλεία, είχαμε στην Αχαΐα… Στον Ιανό. Ζάκυνθος, Ιθάκη, Κεφαλονιά… είχε υπερχειλίσει ο Αλφειός…Έφτασαν τα νερά μέχρι την Αρχαία Ολυμπία και έγινε θέμα. Η φωτογραφία ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Πιστεύετε ότι προκαταβολικά μπορεί να δημιουργηθεί κάποιος οργανισμός σαν αυτόν που ανακοινώσατε τώρα για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας; προκαταβολικά λέμε… κάτι για άλλες περιοχές που είναι παραγωγικές.”
Κυριάκος Μητσοτάκης: “Η βούληση μου θα ήταν να έχουμε ένα τέτοιο οργανισμό σε κάθε περιφέρεια που έχει σημαντικό αρδευτικό αντικείμενο… δεν έχουν όλες οι περιφέρειες… άλλες οι ανάγκες της κάθε περιφέρειας… η Αττική αντιμετωπίζει άλλης κλίμακας προβλήματα… νομίζω ότι για τα ζητήματα των πλημμυρών έχω μιλήσει εκτενώς… να πω δύο σκέψεις για αυτό το οποίο είπατε… Πρωτογενής τομέας. Ξέρω τις δυσκολίες αλλά από την άλλη τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε καλές επιδόσεις. Έχουμε πολύ καλές εξαγωγές, έχουμε πολλούς νέους παραγωγούς οι οποίοι όχι απλά επιβιώνουν επιχειρηματικά αλλά διακρίνονται και φυσικά η άλλη όψη της ακρίβειας στο καλάθι του νοικοκυριού είναι η καλή τιμή για τον παραγωγό. Όταν το γάλα αυτό που έχει πάει από τα 80 λεπτά στο 1,50 ή στο 1,60 αυτό επιβαρύνει από τη μία πλευρά τον καταναλωτή, από την άλλη είναι ένα όφελος για τον παραγωγό ο οποίος δεν θα μπορούσε να επιβιώσει αν η τιμή ήταν χαμηλότερη επειδή ακριβώς οι υπόλοιποι συντελεστές, όπως είπατε, έχουν αυξηθεί. Τουλάχιστον δεν δίνουμε τα λεφτά σε εισαγόμενα προϊόντα αλλά στηρίζουμε με αυτό τον τρόπο την είναι δικιά μας εγχώρια παραγωγή. Έχω μιλήσει αναλυτικά για τα φιλόδοξα σχέδια τα οποία έχουμε συνολικά για τον πρωτογενή τομέα με παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα δεν νομίζω ότι είναι η ώρα και η στιγμή τώρα να επεκταθώ αναλυτικά… αλλά οι αγρότες γνωρίζουν και θα γνωρίζουν ότι οπότε υπάρχει ανάγκη η στήριξη της πολιτείας είναι εκεί στα πλαίσια πάντα προφανώς των δημοσιονομικών δυνατοτήτων τις οποίες έχουμε… Αλλά και η αλλαγή, η προσαρμογή θα έλεγα του πρωτογενούς τομέα στην κλιματική κρίση είναι μία μεγάλη πρόκληση η οποία θα μελετηθεί από αυτή την κυβέρνηση… Μπορεί να δημιουργήσει απειλές αλλά μπορεί να δημιουργήσει ταυτόχρονα ευκαιρίες για νέες καλλιέργειες, για αλλαγή καλλιεργειών, ενδεχομένως για βελτιωμένα εισοδήματα αλλά και οι παραγωγοί μας χρειάζονται κατεύθυνση. Δεν θέλω να αισθάνονται αβοήθητοι… Να παλεύουν με δυνάμεις που να τους ξεπερνούν και με συνθήκες οι οποίες αλλάζουν διαρκώς χωρίς να μπορούμε να προβλέψουμε προς τα πού πάμε… Πρέπει λοιπόν να κάνουμε και θα την κάνουμε, είναι δέσμευση μου, μία οργανωμένη μελέτη του τρόπου με τον οποίο η κλιματική κρίση επηρεάζει τον πρωτογενή τομέα… σε όλα τα επίπεδα, από την αλιεία μας… Τι σημαίνει ας πούμε η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών για την αλιεία μας.. Ποίες είναι οι πραγματικές εκπτώσεις. Μέχρι τον πρωτογενή τομέα, την κτηνοτροφία μας, τι φυτεύουμε, που το φυτεύουμε, πότε το φυτεύουμε… Έτσι ώστε να γνωρίζουμε το 2030 εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις των ειδικών για την σταδιακή αύξηση θερμοκρασίας, αυτό τι σημαίνει τελικά για τον πρωτογενή μας τομέα… Και φυσικά επιμένω η διαχείριση του νερού το οποίο είναι υπερπολύτιμο αγαθό ευτυχώς στην δυτική Ελλάδα έχετε μπόλικο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το σπαταλούμε, να μην το φροντίζουμε και να μην προσέχουμε.”