Οι άνθρωποι του τουρισμού στο νησί μας χαρακτήρισαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα νούμερα και σημείωσαν ότι η Ζάκυνθος δεν επηρεάστηκε, φέτος, από έκτακτα γεγονότα, (π.χ. από ακραία καιρικά φαινόμενα), όπως άλλα μέρη της χώρας.
«Όπως έχουμε πει τα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια και δείχνουν την πραγματικότητα. Βέβαια, η φετινή σεζόν μας δίδαξε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Η Ρόδος για δυο εβδομάδες άδειασε. Η Σκιάθος άδειασε για μια εβδομάδα. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση όπως βλέπουμε με την θεομηνία σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και το τελευταίο που ίσως πρέπει να κάνουμε είναι να λέμε τι τυχεροί που είμαστε γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί στη ζωή και στον τουρισμό που είναι το πιο ευπαθές προϊόν. Δεν έχει συμβεί κάτι σοβαρό στο νησί και συνεχίζουν να πηγαίνουν καλά οι κρατήσεις. Φαίνεται ότι δεν θα έχουμε κάποιο πρόβλημα μέχρι το τέλος της σεζόν όσον αφορά τις αυξήσεις. Ο καιρός έχει δημιουργήσει μια «καθίζηση» σε αυτές τις λίγες θέσεις που υπήρχαν ελεύθερες, γιατί οι περισσότεροι έχουν κλείσει από νωρίς, αλλά οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής επηρεάζονται από τον καιρό», σημείωσε ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Φιλιπποπολίτης.
Ο κ. Φιλιπποπολίτης σημείωσε, επίσης, ότι συνολικά, φέτος, η αύξηση μπορεί να φτάσει στο 10% και υπογράμμισε ότι ειδικά τον Αύγουστο, οι συνθήκες ήταν πολύ καλές για όλες τις τοπικές επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τον τουρισμό. «Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ καλή η σεζόν. Μπορεί να φτάσει και στο 10% η αύξηση συγκριτικά με πέρσι. Άρα μιλάμε για ένα καινούργιο ρεκόρ. Ξέρουμε ότι τον Αύγουστο ήταν όλα τα καταλύματα γεμάτα και φυσικά, αντίστοιχα δούλεψαν όλοι καλά ταβέρνες, μπαρ και σούπερ μάρκετ. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε ανάλογη συνέχεια».
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι θετικό θα είναι το πρόσημο και τον Σεπτέμβρη. «Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι τη φετινή σεζόν. Ας ελπίσουμε να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς. Δεν είναι ώρα για να αναλύσουμε τα λάθη μας. Κάποια στιγμή θα γίνει κριτική για όσους δεν κάνουν τη δουλειά τους για τον τόπο μας. Τώρα, τον Σεπτέμβρη είναι όλα τα καλά ξενοδοχεία γεμάτα και τα πιο πολλά καταλύματα, παρά τον κακό καιρό που είχαμε την πρώτη εβδομάδα».
Τον προβληματισμό του για τα έσοδα της σεζόν εξέφρασε ο τουριστικός πράκτορας Μάνθος Μπολίδης. «Τον Αύγουστο τα προγράμματα όλων των εταιριών πήγαν πολύ καλά και κλείστηκαν όλα τα εισιτήρια για όσες πτήσεις δόθηκαν. Τα καταλύματα είχαν υψηλά ποσοστά πληρότητας. Βέβαια υπήρχε αυτή η ένταση χωρίς αυτό να μεταφράζεται στην ίδια οικονομική απόδοση στις διάφορες υπηρεσίες του νησιού. Ευελπιστούμε να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια αυτή η ανοδική τάση αν και αντιμετωπίζουμε συνεχώς παράπονα για την ποιότητα παροχών του νησιού. Ικανοποίηση είναι ότι αυτό που οι εταιρίες προγραμμάτισαν βγήκε και μάλιστα με μια αύξηση. Οι τουρίστες σε όλη την Ευρώπη έκαναν διακοπές λιγότερες μέρες και δεν είχαν τη δυνατότητα να ξοδέψουν τα χρήματα που ξόδευαν άλλες χρονιές. Οπότε οικονομικά βρισκόμαστε λίγο πιο πίσω από αυτό που θέλαμε. Αύξηση σημαίνει ότι έχει έρθει περισσότερος κόσμος, αλλά οι διαμονές είναι λιγότερες, γιατί κάποιος που επέλεγε να έρθει 10-14 μέρες, περιορίστηκε στις 5-7 ημέρες. Ο Σεπτέμβριος κυλάει καλά. Βλέπουμε μέχρι τέλος του μήνα μια πολύ καλή κίνηση. Είμαστε μέσα στα πλαίσια που έχουμε στα προγράμματα των τσάρτερ. Στα ξενοδοχεία υπάρχει μια πολύ μεγάλη πληρότητα μέχρι 20-25 Σεπτέμβρη. Τώρα έχουμε επισκέπτες μεγαλύτερης ηλικίας χωρίς παιδιά. Οι διαμονές τους είναι λίγο μικρότερες από ό,τι άλλα χρόνια. Είναι ένας μήνας που χρειάζεται να είναι γεμάτος, γιατί δίνει δυναμική σε πολλά καταλύματα. Μέχρι και τα τέλη Σεπτέμβρη διατηρούν προγράμματα οι Βρετανοί, οι Ολλανδοί και οι Πολωνοί. Έχουμε επίσης αφίξεις από Σερβία, Σλοβενία, Ρουμανία, Τσεχία. Επίσης, η Γερμανική αγορά συνεχίζει τον Οκτώβριο. Μειώνονται οι Έλληνες και οι Ιταλοί».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο πληρωμών, τον Ιούνιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εκτοξεύτηκαν στα 2,93 δις ευρώ, από 2,5 δις τον Ιούνιο του 2022. Αντίστοιχα φέτος στο εξάμηνο, τα έσοδα έχουν αγγίξει ήδη τα 6,17 δις ευρώ, όταν πέρσι έφταναν τα 4,98 δις. Οι εκτιμήσεις λένε πως μπορεί φέτος τα έσοδα από τον τουρισμό να αγγίξουν ακόμη και τα 21 δις ευρώ (όπως μάλιστα αναφέρεται σε πρόσφατη ανάλυση της ΕΤΕ), καταγράφοντας νέο υψηλό ρεκόρ σε σύγκριση με τα 18,2 δις που είχαμε το 2019.
Οι πληροφορίες λένε πως και ο Ιούλιος αλλά και ο Αύγουστος πήγαν πολύ καλά από πλευράς εισπράξεων, κυρίως όμως λόγω της ανόδου της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης.
Σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από αυτά της χρονιάς ρεκόρ του 2019 κινήθηκαν συνολικά οι διεθνείς αφίξεις στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ.
Την τουριστική σεζόν κυριολεκτικά στηρίζουν οι αεροπορικές αφίξεις καθώς σε ότι αφορά τις οδικές καταγράφεται υστέρηση έναντι του «χρυσού» 2019. Αθροιστικά η χώρα καταγράφει μέχρι τον Ιούλιο 18,8 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις έναντι 17,9 εκατομμυρίων το 2019:
•Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, καταγράφηκαν 13,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +14,8%/+1,4 εκατ. αφίξεις. Οι αφίξεις φέτος είναι σημαντικά αυξημένες και έναντι του 2019 οπότε είχαν καταγραφεί 11,7 εκατομμύρια αφίξεις.
•Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023 καταγράφηκαν 5,5 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 3,9 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +41,8%/+1,6 εκατ. οδικές αφίξεις. Ωστόσο στον συγκεκριμένο τομέα η χώρα υπολείπεται του 2019 καθώς στη χρυσή χρονιά του τουρισμού είχαν καταγραφεί 6,2 εκατομμύρια αφίξεις.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, στο Διεθνές Αεροδρόμιων Αθηνών καταγράφηκαν 4,0 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +1,1 εκατ./+38,5% έναντι του 2022. Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου καταγράφηκαν 1,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +254 χιλ./+23,3%.
Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφηκε αύξηση +103 χιλ./+5,7% ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 1,9 εκατ. και στο αεροδρόμιο των Χανίων οι αφίξεις ανήλθαν σε 790 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +61 χιλ./+8,3%. Στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 1,4 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +26 χιλ./+1,8%, στο αεροδρόμιο της Κω καταγράφηκαν 690 χιλ. διεθνείς αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +38 χιλ./+5,8% ενώ στο αεροδρόμιο της Καρπάθου σημειώθηκαν 45 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας οριακή μείωση -1 χιλ./-1,3%.
Στο αεροδρόμιο της Μυκόνου καταγράφηκαν 296 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -22 χιλ./-7,0% και στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης καταγράφηκαν 410 χιλ. διεθνείς αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση –35 χιλ./-7,8%.
Στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 999 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +74 χιλ./+8,0% και στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 543 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +49 χιλ./+9,9%.
Στο αεροδρόμιο του Ακτίου καταγράφηκαν 219 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +13 χιλ./+6,2% ενώ στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς η αύξηση ανήλθε σε +6 χιλ./+3,2% καθώς καταγράφηκαν 204 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.
Αύξηση κατά +18 χιλ./+14,9% καταγράφηκε στο αεροδρόμιο της Σκιάθου με τις αεροπορικές αφίξεις να ανέρχονται σε 143 χιλιάδες. Παρόμοια εικόνα και στα αεροδρόμια της Σάμου και της Καβάλας με την αύξηση να ανέρχεται σε +6 χιλ./+8,5% και +14 χιλ./+23,9% αντίστοιχα καθώς καταγράφηκαν 73 χιλ. και 71 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.
Στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας σημειώθηκε μείωση -13 χιλ./-14,9% ενώ καταγράφηκαν 74 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Αντίθετα στο αεροδρόμιο του Άραξου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 35 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +10 χιλ./+39,1%.
Τέλος, στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 31 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +6 χιλ./+23,5%.