Από το νησί μας στη «μάχη» θα ριχτούν συνολικά 400 μαθητές. Τα εξεταστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν είναι: α) στο 1ο Λύκειο στο οποίο θα εξεταστούν οι μαθητές από το 1ο Λύκειο, του Εσπερινού και του Μουσικού Σχολείου, β) στο 2ο Λύκειο (Παναγούλα) όπου εκεί, θα εξεταστούν οι μαθητές του 2ου Λυκείου, γ) στο Λύκειο Κατασταρίου, όπου εκεί θα εξεταστούν οι μαθητές του Λυκείου Κατασταρίου και των Λυκειακών Τάξεων των Βολιμών και δ) στο Μουσικό Σχολείο θα λειτουργήσει το Κέντρο Φυσικώς Αδυνάτων. Οι υποψήφιοι του ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στο ΕΠΑΛ.
Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων που έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν στις Εξετάσεις, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας ο αριθμός αυτός θα είναι περίπου ίδιος με τον περυσινό, θα ανέλθει δηλαδή περίπου στις 90.000. Φέτος, οι υποψήφιοι διαγωνίζονται για 68.574 θέσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποβολή Μηχανογραφικού φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.
Χρήσιμες συμβουλές για τους υποψήφιους έδωσε στην ΗΜΕΡΑ ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «ΚΥΒΕΤΟΣ», Γάννης Κυβετός. «Σήμερα, 1η Ιουνίου, ξεκινούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις για τους μαθητές των ΕΠΑΛ και αύριο για τους μαθητές των ΓΕΛ. Πρώτο εξεταζόμενο μάθημα είναι η Νεοελληνική Γλώσσα. Καλή επιτυχία σε όλους! Να έχουν πίστη στον εαυτό τους για να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει τα τελευταία χρόνια. Τα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίσουν τις εξετάσεις με ηρεμία και χωρίς άγχος. Μπορεί το άγχος να μεγαλώνει όσο πλησιάζει η ώρα των Πανελλήνιων εξετάσεων, ωστόσο είναι σημαντικό να ηρεμήσουν. Λίγο πριν τις εξετάσεις να σταματήσουν να κάνουν επαναλήψεις, καθώς δεν θα επωφεληθούν. Θα πρέπει να κοιμηθούν νωρίς και να ξυπνήσουν την επόμενη μέρα λίγο πιο νωρίς από την προκαθορισμένη ώρα. Έχουν ήδη ενημερωθεί από τα σχολεία τους για την ώρα προσέλευσης και είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουν τις εξετάσεις με ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση. Να θυμούνται ότι οι δύσκολες διαδρομές, συχνά οδηγούν σε υπέροχους προορισμούς».
Όσον αφορά το πρώτο εξεταζόμενο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας ο κ. Κυβετός, σχολίασε: «Είναι καλό που πρώτο μάθημα είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, καθώς δεν περιλαμβάνει ασκήσεις, όπως για παράδειγμα η Φυσική και τα Μαθηματικά που μπορεί να αγχώσουν τον μαθητή σε περίπτωση που υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στο τελικό αποτέλεσμα των ασκήσεων. Είναι ένα μάθημα στο οποίο δύσκολα επιτυγχάνονται άριστοι βαθμοί, δηλαδή, πάνω από 18 και γίνονται και αρκετές αναβαθμολογήσεις γραπτών».
Τέλος, ο κ. Κυβετός έδωσε πολύ σημαντικές συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διαχειριστούν οι υποψήφιοι το γραπτό τους και τον χρόνο της εξέτασης. «Δεν χρειάζεται να αγχωθούμε και να προστρέξουμε να δούμε όλα τα θέματα που έχουν «πέσει». Ξεκινάμε από τα πρώτα θέματα που συνήθως είναι πολλαπλής επιλογής ή ερωτήσεις σωστού ή λάθους. Απαντάμε σε αυτά. Συγκεντρώνουν έτσι σιγά σιγά βαθμολογία και πάμε στα επόμενα θέματα. Καλό είναι τα παιδιά να προσέχουν τον χρόνο τους, καθώς σε κάποιες χρονιές υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι υποψήφιοι ήξεραν τις απαντήσεις, ωστόσο δεν τους έφτασε το τρίωρο. Μοιράζουμε τον χρόνο, ώστε να απαντήσουμε όλα τα ερωτήματα. Στα φροντιστήρια γίνονται πολλά διαγωνίσματα προσομοίωσης εξετάσεων για να εξοικειώνονται οι μαθητές με τις δυσκολίες των Πανελλαδικών και με το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να ολοκληρώσουν το διαγώνισμα».
Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Καρακασίδη εξήγησε από τη μεριά της ότι είναι μια αγχωτική περίοδος για τα παιδιά και γι’ αυτό είναι σημαντικό γονείς και εκπαιδευτικοί να τα υποστηρίξουν.
«Είναι μια σημαντική περίοδος στη ζωή των παιδιών οι Πανελλαδικές. Καλούνται να ανταπεξέλθουν σε μια αγχωτική διαδικασία για την οποία προετοιμάζονται καιρό και πρέπει να σεβόμαστε και να κατανοούμε το άγχος και τη δυσκολία. Τα παιδιά καλούνται να δώσουν εξετάσεις για να περάσουν σε μια άλλη φάση ζωής που είναι το Πανεπιστήμιο, ώστε να σπουδάσουν αυτό που τους αρέσει και αυτό δημιουργεί περισσότερο άγχος διότι όλοι θέλουν να πετύχουν και να νιώσουν τη χαρά που έχει η φοιτητική ζωή. Η συμμετοχή των γονιών και των εκπαιδευτικών πρέπει να είναι υποστηρικτική. Πρέπει να δείχνουμε κατανόηση στα παιδιά και να τα ενθαρρύνουμε σε αυτή την προσπάθεια, χωρίς ωστόσο να δίνουμε μεγάλη αξία στην επιτυχία και να τα κάνουμε να αισθάνονται άσχημα και απογοητευμένα αν τυχόν δεν πάει κάτι καλά. Είναι μια εξέταση, αλλά δεν σημαίνει ότι όλη η ζωή εξαρτάται από αυτό ή ότι δεν θα υπάρξουν άλλες ευκαιρίες. Υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες που μπορεί να τις αξιολογήσει και να τις εκτιμήσει. Από εκεί και πέρα, τίποτα δεν τελειώνει, η ζωή συνεχίζεται ακόμα και αν δεν έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους και δρόμους. Είναι σημαντικό να δουν αυτή τη διαδικασία έχοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, ψυχραιμία και πιστεύοντας στις δυνάμεις τους. Όποιος έχει κάνει καλή προετοιμασία και είναι οργανωμένος στο διάβασμα του δεν χρειάζεται να νιώθει άγχος. Θα γράψει με ηρεμία, καλή ψυχολογία και σίγουρα η μνήμη και όσα διδάχτηκε θα του έρθουν με ευκολία όσο δύσκολη να είναι αυτή η διαδικασία».
Τέλος, για τον ρόλο των γονιών, πρόσθεσε: «Να επισημάνουμε ότι ο ρόλος του γονέα είναι πολύ σημαντικός σε αυτό το στάδιο, διότι πολλές φορές παρατηρείται να είναι πιο αγχωμένοι από τα παιδιά και αυτό το άγχος τους το μεταδίδουν. Ο γονέας είναι γεμάτος προσδοκίες, οι οποίες αγχώνουν τα παιδιά. Αυτή την περίοδο να αφήσουμε τα παιδιά να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν και από εκεί και πέρα, η όποια αποτυχία δεν πρέπει να μας φέρει απογοήτευση. Ψάχνουμε νέους δρόμους για να σπουδάσουμε και να συνεχίσουμε τη ζωή μας».