Συγκεκριμένα, ενημέρωσαν αναλυτικά για τα προβλήματα που διαπιστώνουν στην περιοχή τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζακύνθου, τον Βουλευτή, τον Δήμαρχο, την Περιφερειάρχη Ι.Ν., την Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ζακύνθου, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ζακύνθου, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μπόχαλης, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Πόλης, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου, τη Διεύθυνση Τροχαίας, τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, τον Συνήγορο του Πολίτη, Ανεξάρτητη Αρχή, το Γραφείο του Πρωθυπουργού, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το υπουργείο Εσωτερικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το υποπροξενείο της Βρετανικής Πρεσβείας στη Ζάκυνθο, την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και Στροφάδων και την Εφορία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (Υπουργείο Πολιτισμού).
Μεταξύ άλλων, οι κάτοικοι αναλύουν το πρόβλημα και εξηγούν γιατί θεωρούν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιάς και κατολίσθησης στα πρανή της Μπόχαλης.
Μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Α) ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΑ ΠΡΑΝΗ ΤΗΣ ΜΠΟΧΑΛΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ.
Από το περιστατικό της πυρκαγιάς τις απογευματινές ώρες του Σεπτεμβρίου του 2017 που εκδηλώθηκε στα πρανή του δάσους της Μπόχαλης και μπόρεσε να αντιμετωπιστεί μόνο χάρη στην άπνοια του ανέμου και την επαγρύπνηση των κατοίκων, κανείς εκ των αρμοδίων Δημοσίων Αρχών, δεν έχει επιδείξει μέχρι σήμερα το απαιτούμενο ενδιαφέρον, ως έχει καθήκον, για τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων προφύλαξης και καταστολής. Ειδικότερα, τη δημιουργία δικτύου πυροσβεστικών κρουνών εντός και περιμετρικά του πευκοδάσους, την τοποθέτηση φυλάκων στο πευκοδάσος και περιμετρικά αυτού – κυρίως κατά τη θερινή περίοδο που περιδιαβαίνουν μέρη ή νύχτα, με άγνοια ή σκοπιμότητα περιπατητές ή λαθροθεατές των συναυλιών ή άλλων παραστάσεων του υπαίθριου δημοτικού θεάτρου- την τοποθέτηση επαρκούς ποσότητας κάδων απορριμμάτων και προσωπικού πεζής καθαριότητας και τον τακτικό καθαρισμό από απορρίμματα, χόρτα κλπ, την εκπόνηση σχεδίου για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς.
Επικουρικά, έχουμε ήδη επισημάνει ότι από την 14η Ιουλίου 2022 έχει αρχίσει γενική εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε δασικά οικοσυστήματα, άλση, πάρκα και περιοχές ΝATURA, λόγω υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς, με πρόστιμο 300 – 1000 ευρώ για τους παραβάτες. Σύμφωνα με νέο νόμο (άρθρο 129 του ν. 4926/2022) και κοινή υπουργική απόφαση, που ενεργοποιεί τα μέτρα και τα πρόστιμα, η Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Δασική Υπηρεσία και η Δημοτική Αστυνομία προβλέπεται να επιβάλλουν για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 300-1000 ευρώ. Παράλληλα ισχύει η δυνατότητα επιβολής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και σε τμήματα του οδικού δικτύου προστατευόμενων και δασικών περιοχών.
Παρά τις επανειλημμένες, αγωνιώδεις εκκλήσεις μας για τη λήψη μέτρων κυρίως πρόληψης, αλλά και καταστολής, με θλίψη μας διαπιστώνουμε καθημερινά τον κίνδυνο και την αδιαφορία των Αρχών, για τις ζωές μας, για τους μόνιμους κατοίκους, για τους μαθητές, αλλά και τους επισκέπτες της Ζακύνθου, που αμέριμνοι επισκέπτονται τα αξιοθέατα της Μπόχαλης ή το ιστορικό κέντρο της πόλης, μη γνωρίζοντας ότι είναι εντελώς απροστάτευτοι από τον πραγματικό κίνδυνο πυρκαγιάς, που μπορεί να τους εγκλωβίσει μέσα σε λίγα λεπτά.
Άπαντα τα ανωτέρω τα έχουμε κάνει με επίμονο τρόπο γνωστά, επισημαίνοντας τον υπαρκτό και βεβαιωμένο από τα γεγονότα κίνδυνο, τόσο προφορικά, όσο και με υπομνήματά μας (δείτε σχετικά το συνημμένο από 9-8-2000, το από 22-9-2017 υπόμνημά μας) εκλιπαρώντας για την αποτροπή του κινδύνου.
Ενόψει των ανωτέρω
ΕΠΕΙΔΗ, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες προγραμματίζονται συναυλίες και παραστάσεις, στις οποίες συνωστίζονται αρκετά άτομα στο περιαστικό δάσος
ΕΠΕΙΔΗ η κατάσταση έχει ενταθεί επικίνδυνα και η συνέχιση της απάθειας και της αδράνειας των αρμοδίων μπορεί να επιφέρει σημαντικά προβλήματα στους κατοίκους και περίοικους και γενικότερα της πόλεως Ζακύνθου.
ΕΠΕΙΔΗ κινδυνεύει η σωματική μας ακεραιότητα, η υγεία και περιουσία μας με αποτέλεσμα να μην μπορούμε πλέον να ανεχθούμε την παραπάνω κατάσταση. Είναι αναγκαίο κάτι να γίνει από μέρους σας, προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα και να αποτραπεί κάθε κίνδυνος για το περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές.
ΕΠΕΙΔΗ η ανεξέλεγκτη διάβαση πεζών όλο το 24ωρο προκαλεί κινδύνους ανάφλεξης πυρκαγιάς στο δάσος
ΕΠΕΙΔΗ σε περίπτωση αδράνειας ή ολιγωρίας των αρμοδίων αρχών να λάβουν μέτρα και εάν προκληθούν ζημίες γεννάται ευθύνη του αρμοδίου οργάνου προς αποζημίωσή μας (άρθρα 105 και 106 Εισαγωγικού Νόμου Αστικού Κώδικα) και -ασφαλώς- εφόσον δεν ληφθούν δεόντως υπ’ όψιν όλα τα ανωτέρω, θα ακολουθήσει καταμήνυση παντός υπευθύνου, για τις προαναφερόμενες εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις, στις οποίες –εύλογα- θα θεωρήσουμε ότι δολίως προβαίνετε μετά από τόσα χρόνια γνώσης εκ μέρους σας και αδιαφορίας.
Β) ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗΣ ΣΤΑ ΠΡΑΝΗ
Όπως είναι γνωστό, αλλά ουδέποτε ενδιαφέρθηκε κανείς από το Κράτος και την Πολιτεία ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να αντιμετωπίσει με μέτρα πρόληψης, τα πρανή της Κοινότητας Μπόχαλης Ζακύνθου, είναι ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΑ!!!!
Είναι βέβαιο ότι θα συμπαρασύρουν στο άμεσο μέλλον, μέσω κατολίσθησης, ολόκληρη την Κοινότητα Μπόχαλης, μαζί με τον Ι.Ν. Χρυσοπηγής και με τον κίνδυνο καταπλάκωσης των παιδιών και καθηγητών του 1ου Γυμνασίου – 1οι Λυκείου Ζακύνθου και των πέριξ στα πρανή κατοικιών και κατοίκων!
Σας επισημαίνουμε, ότι σήμερα έχουν προκληθεί σοβαρότατες κατολισθήσεις, σε όλο το πλάτος των πρανών, και ελλοχεύουν θανάσιμο κίνδυνο και για το χωριό της Μπόχαλης, και για την στήριξη του Ενετικού Φρουρίου (Κάστρο Ζακύνθου), και για την σωματική ακεραιότητα και τις κατοικίες των κατοίκων των πρανών και φυσικά το σημαντικότερο για την σωματική ακεραιότητα των παιδιών και καθηγητών του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Ζακύνθου.
Η κατάσταση έχει ενταθεί επικίνδυνα και η συνέχιση της απάθειας και της αδράνειας των αρμοδίων των Δημοσίων Αρχών και Υπηρεσιών είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει σοβαρότατα και ανεπανόρθωτα πλήγματα σε ζωές και περιουσίες των κατοίκων, περιοίκων και φυσικά στο σχολικό συγκρότημα του 1ο Γυμνασίου και Λυκείου που λειτουργούν σε πολύ μικρή απόσταση, κάτω από τα πρανή της περιοχής. Αναφερόμαστε σε περίπου 300 παιδιά στο 1ο Γυμνάσιο, 300 παιδιά στο 1ο Λύκειο, 100 καθηγητές
Συνημμένα σας επισυνάπτουμε έγγραφα (2 εκθέσεις με προτεινόμενα μέτρα) του Ι.Γ.Μ.Ε. Τεχνικογεωλογικής αναγνώρισης στην περιοχή «Μπόχαλη» του Δήμου Ζακύνθου: 1Ηέκθεση Νοέμβριος 2018 καθώς και αναφορά προς τις αρμόδιες υπηρεσίες – Σεπτέμβριος 2017, 2Η Νέα Έκθεση ΙΓΜΕ αρχές του 2022
Εκθέσεις που τα πορίσματα αυτών αποδεικνύουν το σοβαρότατο πρόβλημα που υπάρχει στα πρανή καθώς και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει οι αρμόδιοι να καταφύγουν ώστε να δοθεί άμεσα λύση.
Στις φωτογραφίες της έκθεσης θα αντιληφθείτε την αυξημένη σήμερα επικινδυνότητα και την επιτακτική ανάγκη λήψης ΑΜΕΣΩΝ μέτρων.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ
Να πράξουν οι αρχές όσα επιβάλλονται προς επίλυση του προπεριγραφέντος προβλήματος και προς αποτροπή κάθε κινδύνου. Να τεθεί ΑΜΕΣΑ το πρόβλημα στα κατεπείγοντα θέματα και να γίνουν ΑΜΕΣΑ οι αναγκαίες ενέργειες (έργα και παρεμβάσεις) για την αποτροπή κάθε κινδύνου».
Πριν από δέκα ημέρες περίπου επισκέφθηκε την Μπόχαλη ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και έκανε αυτοψία συνοδευόμενος από τον Βουλευτή και την Αντιπεριφερειάρχη.
Ο κ. Ακτύπης δήλωσε με αφορμή τη νέα κινητοποίηση των κατοίκων: >«Θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε μια καινούργια μελέτη, επειδή υπάρχουν τα επικίνδυνα φαινόμενα κατολισθήσεων και θα πρέπει αυτή η μελέτη να τύχει εφαρμογής κατά προτεραιότητα σε κάποια σημεία, επειδή είναι τεράστιο το έργο. Επομένως, εκείνο που ζητάμε και πρέπει άμεσα να γίνει είναι μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο για να μπορέσει τελικά να γίνει αυτή η σταθεροποίηση των πρανών και να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα κινδυνεύει η πόλη. Άμεσος κίνδυνος είπε ο κ. Λέκκας ότι δεν υπάρχει σε τελική ανάλυση και ότι δεν πρόκειται να φύγει όλο το βουνό, γιατί είναι αργιλώδες το έδαφος και φεύγει επιφανειακά. Αλλά όμως πρέπει να γίνουν έργα που θα το συγκρατήσουν. Πρέπει να κάνουμε κάτι προτού γίνουν χειρότερα τα πράγματα. Θα είμαστε δίπλα στους κατοίκους για να διασώσουμε τις περιουσίες τους. Θα πρέπει σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, που είναι ο φορέας υλοποίησης αυτού του έργου, να εξασφαλίσουμε τα κονδύλια για αυτή τη μελέτη στο πανεπιστήμιο και από εκεί και πέρα, να εφαρμοστεί αυτή η μελέτη».
Τέλος, ο κ. Διονύσης Γεωργάνος κάτοικος της περιοχής, σχολίασε: «Ήρθαν ο κ. Λέκκας με τον Βουλευτή. Είπαμε αρκετά πράγματα. Δεν θέλουμε να μείνουμε σε διαπιστώσεις. Πρέπει χθες… να γίνουν ενέργειες. Αλίμονο αν πιάσει φωτιά αυτό το δάσος! Θα τελειώσει το νησί. Για τις κατολισθήσεις, όσο καθυστερούμε τόσο θα αυξάνεται το κόστος πρόληψης και αποκατάστασης. Αυτή τη στιγμή, οι δρόμοι που οδηγούν στη Μπόχαλη είναι η Φιλικών, η Πικριδιώτισσα και συνδέεται με την Κούρτσουλα που είχε πάει ο Δήμαρχος μαζί με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας. Έκλεισαν τον δρόμο μην βυθιστεί και πέσουν αυτοκίνητα. Μας έχουν κλείσει δυο δρόμους διαφυγής. Αν συμβεί κάτι, τι θα γίνει;;; Από την Πικριδιώτισσα θα φρακάρουν και δεν μπορεί να περάσει μεγάλο όχημα ή να ανέβει πυροσβεστικό».