Πέγκυ Κλάδη – Ψυχολόγος
Στέλεχος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Ζακύνθου
Μια από τις ομάδες που συχνά γίνεται αποδέκτης τέτοιων περιστατικών είναι η κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ (λεσβίες, γκέι, αμφιφυλόφιλα άτομα, τρανς/διεμφυλικά άτομα, κουήρ, ίντερσεξ). Τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ είναι συχνά θύματα διακρίσεων, ρατσισμού, πράξεων και ρητορικής μίσους, που αφορούν την ταυτότητα φύλου και το σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Τα φαινόμενα αυτά περιγράφονται με τους όρους ομοφοβία και αμφιφοβία, δηλαδή «το φόβο, τον αδικαιολόγητο θυμό, την έλλειψη ανεκτικότητας ή/και το μίσος ενάντια στους γκέι, τις λεσβίες και τα αμφισεξουαλικά άτομα» (ILGA Europe, Οκτώβριος 2015) και τρανσφοβία, δηλαδή «την απέχθεια, το φόβο ή/και το μίσος που στρέφεται εναντίον ατόμων ή ομάδων που δεν συμμορφώνονται ή που παραβιάζουν τις κοινωνικές προσδοκίες και τους κανόνες ως προς το φύλο» (TGEU, Ιούλιος 2016). Τα φαινόμενα αυτά οφείλονται στους μύθους, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ και έχουν ως αποτέλεσμα το στιγματισμό, την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό τους.
Στην Ελλάδα έχουν γίνει, μέχρι σήμερα, αρκετές ενέργειες για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ στους τομείς της εργασίας, της εκπαίδευσης, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κτλ., αλλά και την αναπροσαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, όπου έχουν υπάρξει σημαντικές εξελίξεις. Με αφορμή τη 17η Μαΐου 1990, όταν η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μέρα αυτή έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διακρίσεις εις βάρος των ατόμων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ και το συντονισμό των προσπαθειών, που στοχεύουν στο σεβασμό της διαφορετικότητας και της έκφρασής της. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε το δικαίωμα όλων μας στην ελευθερία την επιλογή, το σεβασμό, τη διαφορετικότητα και την ίση μεταχείριση.
*Μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ: «Ας εργαστούμε μαζί για έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, όπου όλοι μπορούν να ζουν ελεύθεροι και ίσοι, με αξιοπρέπεια και δικαιώματα, όποιοι και να είναι, όπου και να ζουν ή όποιον αγαπούν».